Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пловдивчанин поставя български пиеси на английски в САЩ

Златомир Молдовански
Снимка: Екатерина Костова

Tеатрални постановки на български автори ще се играят на английски език в САЩ. Идеята е на пловдивчанина Златомир Молдовански, който създава трупата Rose Valey (Розова долина) и амбицията му е чрез нея да направи познати на американската публика не само съвременни български, а и източноевропейски модерни пиеси. 

След 12-тата си година Молдовански живее в Америка, където учи актьорско майсторство (бакалавър) в Университета в Синсинати и драматургия (магистър) в Шатския университет на Флорида. Младият мъж вече е играл на английски език пред американска и канадска публика моноспектакъл по разкази на Чудомир. Сега - вече като режисьор - се е заел с пиесата на Захари Карабашлиев "Неделя вечер". .   

Розите в България са по-хубави от тези в Чикаго, коментира името на трупата Златомир Молдовански, и допълва: Името веднага показва, че става дума за нещо българско. Но в същото време не е и лимитиращо за американците, да не си помислят, че ги изключват.

Целият екип на трупата е от америкаци, разказва Златомир щастлив, че колегите му са въодушевени да представят български театър. Убеден е, че американци могат да изиграят двете роли на преуспели в Калифорния български емигранти от първата пиеса, която Rose Valley ще постави. Но казва, че ще бъдат обучени специално на диалект, "за да докарат българщината", но и да личи, че са интегрирани.

Тази пиеса е толкова хубава, защото става дума за личния живот на емигрантите, не само за пари. Затова не се говори много. А аз мога от личния живот и на мен, и на родителите ми, да разкажа и да допринеса с опит.

Ще трябва да научи американските актьори и на експресивността на тялото, която по думите му българите притежават за разлика от хората в САЩ. Убеден е, че пиесата ще се приеме добре от публиката зад Океана, защото писателят също е живял в Америка. 

А за Пловдив, който напуска, когато е започвал гимназия и е бил поставен пред избора да продължи в Английската гимназия под тепетата или да замине с родителите си в Чикаго, казва: Аз съм абсолютно влюбен в Пловдив! 

Как звучи Чудомир на английски, както и още за живота в България и в САЩ на Златомир Молдовански, и за амбициите му с театралната трупа "Розова долина" - може да чуете в цялото интервю на Екатерина Костова с него в аудио-файла. Още от категорията

Конкурс за млади тенори „Гласът на Камен“ вдъхновява изпълнители

Първи международен конкурс за млади оперни певци - тенори „Гласът на Камен“ се организира в рамките на оперния фестивал OPERA OPEN със съдействието на Фондация „Камен Чанев“ и Опера Пловдив. Той ще се проведе в периода 21 – 26 август 2022 година  в два професионални тура пред международно жури, представящи „Гласа“ като музикален талант, и 3-ти..

публикувано на 20.05.22 в 16:55

Премиера на Камен Донев в Пловдивската драма

Премиера на авторския спектакъл "Уют" на Камен Донев ще има тази вечер в Пловдивския .драматичен театър.  „Уют” е познат на публиката от киноекрана като комедиен филм. Негови сценаристи са Камен Донев в и Борис Радев. В театралната постановка, която е режисирана от Камен Донев, участват, освен него, актьорите Ивана Папазова,  Красимир Василев,..

публикувано на 20.05.22 в 16:06

Русен Дойков и "Достатъчно носталгия"

Основното занимание на Русен Дойков е скулптурата, но вече е факт дебютната му книга „Достатъчно носталгия“. Интересна като форма и съдържание, първата издадена книга на младия творец е изключително лична и интимна творба, която достига до най-скритите кътчета на човешката емоционалност. Докосва точно там, където е останала болка или..

обновено на 20.05.22 в 14:50

В "Срещите" разговор за Пловдив през времена и култури

Гост на "Срещите" тази събота е Йордан Велчев - два пъти носител на наградата "Христо Г. Данов" за принос в българската книжовна култура, два пъти носител на наградата "Пловдив" за литература.  Разговорът с Йодан Велчев е за Пловдив. Градът, през който са минали всички цивилизационни натрупвания, а руините на старите градове, които стоят отдолу,..

обновено на 20.05.22 в 11:07

„Алтер его” - за духовността и поезията с Божана Апостолова

В навечерието на 24-ти май имаме честта да отбележим Празника на славянската писменост и култура с Божана Апостолова! Ще разговаряме по някои от най-важните теми в нейната поезия. Ще прозвучат емблематични стихове. А музиката ще бъде българска и за душата... Божана вече е била при нас през 2018-та година, но гостуването й тази събота дава..

публикувано на 20.05.22 в 11:06