Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Земята на тракийските жреци, светилищата и родовата памет

„8 хиляди години история и 50 години модерен град“ – под това мотото работи тази година Историческият музей в Перущица. 

Градът, който е в центъра на Бесапара – земята на бесите – жреците на траките.

Музеят в Перущица е първият на Балканите и един от малкото в света, който има музейна телевизия - интернет телевизия със собствен канал в Ю Тюб, която е интерактивна.

Как една хилядолетна история не остава заключена в една малка територия, а става достояние на огромен кръг от хора? 

Разговорът с директора на Историческия музей в Перущица доц. Веселина Вачкова е в прикачения файл. 

Още от категорията

Собствениците на фитнеси готови да отворят

Собствениците на фитнес зали са в абсолютна готовност да ги отворят за посетители още днес, но търпеливо ще изчакат решението на Правителството. Управителката на един от тях Дора Цокева сподели, че всички мерки за дистанция и дезинфекция са взети още в края на миналата година, преди да бъдат затворени изцяло. Малкото останали работещи..

обновено на 21.01.21 в 09:31

1480 бебета се родиха в Университетската АГ- клиника

Денят на родилната помощ се отбелязва се от 1951 г. с указ на Народното събрание, а датата е избрана според празника Бабинден, който по стар стил е на 21 януари, а по нов – на 8 януари. Обществото ни отдава почит на всички специалисти, допринесли за развитието на родилната помощ в България. Говорим за най-очакваните малки лица в живота ни, за..

публикувано на 21.01.21 в 08:41

Промяната Байдън - сигурност, външна политика, климат

Денят, в който светът гледа към смяната на върха в САЩ, и ние ще ориентираме три от разговорите в предаването към политиките, които новият стопанин на Белия дом ще води – в областта на външните работи, на сигурността и на борбата с климатичните промени. Коментар по темите с анализатора Йордан Божилов, арабиста Владимир Чуков и..

публикувано на 20.01.21 в 16:15

Трябва да купуваме още ваксини и да мислим за възрастните

България трябва да положи усилия да закупи още ваксини, заяви в интервю за Радио Пловдив  вирусологът акад. Ангел Гълъбов . Според него най-подходящи са ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", тъй като дават задоволително висока ефективност от 95 процента. Това обаче не може да се каже за английската ваксина на "Астра Зенека", която не е..

публикувано на 20.01.21 в 16:08

30% от пациентите в Пловдивска област искат да се имунизират

Поставянето на ваксините е рутинна дейност и личните лекари в Пловивска област са в готовност за старта на масовото имунизиране срещу COVID-19. Това каза за предаването „Ден след ден“ председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област д-р Костадин Сотиров. В настоящия момент личните лекари изготвят списъците с..

публикувано на 20.01.21 в 15:28