Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Земята на тракийските жреци, светилищата и родовата памет

„8 хиляди години история и 50 години модерен град“ – под това мотото работи тази година Историческият музей в Перущица. 

Градът, който е в центъра на Бесапара – земята на бесите – жреците на траките.

Музеят в Перущица е първият на Балканите и един от малкото в света, който има музейна телевизия - интернет телевизия със собствен канал в Ю Тюб, която е интерактивна.

Как една хилядолетна история не остава заключена в една малка територия, а става достояние на огромен кръг от хора? 

Разговорът с директора на Историческия музей в Перущица доц. Веселина Вачкова е в прикачения файл. 

Още от категорията

Ново училище ще се строи в Пловдив

За първи път от десетилетия ново училище ще бъде изградено в Пловдив. Това стана ясно от отчета на заместник-кмета Стефан Стоянов . Той отговаря за ресорите „Образование и бизнес развитие“ в община Пловдив. Общината е подала в Министерството на образванието и науката общо 11 проекта. Става въпрос за разширяване на училища и изграждане на..

обновено на 23.10.20 в 16:29

Очаквам България да блокира Северна Македония за ЕС

След дискретната среща вчера между външния министър Екатерина Захариева и бившия македонски премиер Любчо Георгиевски и продължаващите совалки на Скопие в Брюксел за търсене на подкрепа срещу предупреждението на София, че ще блокира пътя им за ЕС поканихме за коментар македонския журналист и анализатор Владо Перевски.  „Визитата на Любчо..

публикувано на 23.10.20 в 16:16

Няма да успеем без помощта на стажантите и студенти медици

Министерството на здравеопазването ще разчита на помощ и от страна на студентите по медицина в шести курс заради недостига на медицински персонал в болниците, които са ангажирани с лечението на COVID пациенти. Това обяви преди ден здравният министър проф. Костадин Ангелов. Днес следобед министърът има видеоконферетна среща с всички..

обновено на 23.10.20 в 15:10

Без страх от коронавируса и адаптация към новото време

За носенето на маски и стратегията на копиране: „Това ни се наложи следствие ковид кризата“, коментира психиатърът д-р Веселин Герев.  Носенето на маска в ранни зори, когато няма други хора е абсолютно безсмислено. Когато стресово събитие няколко месеца се нагнетява като проблем, то обсебва съзнанието на човека. Натрапчивата мисъл,..

публикувано на 23.10.20 в 11:54

Седма акция "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Седма за Пловдив акция "Капачки за бъдеще" ще се проведе тази събота на 24 октомври.  Инициативата събира пластмасови капачки  за закупуване на кувьози в страната. Организаторът за Пловдив Владимир Стефанов каза, че включването му в тзи кауза е след кто се е наложило неговият син  да  бъде дълто време в кувьоз. Той  припомни,  че в първата акция..

публикувано на 23.10.20 в 11:32