Дискусия за "Гласът на осиновеното дете"

Българска асоциация „Осиновени и осиновители"  за шеста  година инициира и организира Национални информационни седмици, посветени на осиновяването които започват от 24 септември.

Тази година в инициативата се вкючва и Национален алианс за социална отговорност , представител на Европейската асоциация на доставчиците на социални услуги на хора с увреждания  за България и двете организации обединяват усилия, за да представят натрупания опит – резултати и предизвикателства – за да бъде по-добре чут гласът на осиновеното дете и да бъде процеса по осиновяване ориентиран в по-висока степен към правата и интересите на децата.

 Началото е с дискусионния форум "Гласът на осиновеното дете", в който участва и Недка Петрова  директор на Комплекса за социални услуги за деца и семействав Пловдив и експерт-координатор на Националния алинас за социална отговорност.

Началото на информационните седмици ще бъде поставено с Дискусионен форум „Гласът на осиновеното дете“, на който ще се даде гласност на трудностите и предизвикателствата, които съпътстват процеса на осиновяване (оценка, обучение, следосиновително наблюдение и др.), както и ще се популяризират добри практики, свързани с темата.

В дискусионния форум "Гласът на осиновеното дете" участва и Недка Петрова  директор на Комплекса за социални услуги за деца и семействав Пловдив и експерт-координатор на Националния алинас за социална отговорност.

В интервю за Радио Пловдив тя подчерта необходимостта от промяна в работата с осиновителите, в диалога с тях, в необходимостта те да бъдат сигурни в желанието си да приемат детето в семейството си не за известно време, а завинаги. 

Не осиновителите трябва да очакват детето само да влезе в семейството им, а те трябва да влязат в света на детето, да опитата да го разберат и да му помагат. Защото на възраст около 14- 15 г. децата влизат в пубертет и тогава често се стига до неразбирне и конфликти. 

 На форума ще се дискутират въпросите за възрастовата граница  за осиновителите,  прекратяването на осиновяването, критерии при избора на осиновители, както и тайнат ана оисновяването.

Сериозен проблем при осиновяването е факта, че една част от тях са деца с увреждания. Те са 923 за страната. 

До средата на годината, за страната за 1814 деца има заявени 1533 кандидати за осиновители. От тях 516 са осиновени.


Интервюто с Неда Петрова е в звуковия файл.Още от категорията

Великобритания ще напусне ЕС с договорена сделка

Великобритания ще напусне ЕС в края на януари. Омръзна им това висящо положение, коментира журналистът Андрей Владов от Лондон.   Повечето хора са си казали, нека нещата да тръгнат напред. Подкрепата за консерваторите е много силна, не само в големите градове.   Джонсън спечели, защото обедини консервативните избиратели. Посланието..

публикувано на 13.12.19 в 16:59
Тони с майка си Марина

"Българската Коледа" осигурява рехабилитация за Тони

Тони Панайотов е на 14 години.  Ражда се в седмия месец с форцепс , разказва майка му Марина Карушкова. Тогава не й е хрумвало, че детето може да има увреждане, защото самата тя е седмаче. Стиснат е на главата, от дясната половина на мозъка,  това е двигателния център на мозъка и оттам - увредата. Аз съм била на 22 години и не съм знаела за какво..

публикувано на 13.12.19 в 15:03

Сдружение "Паралелен свят" вече 10 години работи в Пловдив

10 години в Пловдив работи сдружението „Паралелен свят“. В него членуват майките на 80 деца и младежи с интелектуални затруднения и аутизъм. През месец май 2020 година имат юбилей и споделят пред нас заветната им мечта. Общината да ги разпознае като партньор и да получат финансиране за развитие.  Установихме, че инициативите, които правим..

публикувано на 13.12.19 в 13:10

В БСП има разделение по върховете, в НС и в групата

Това е очевидно. Има го в НС, а също и в парламентарната група на БСП. За първи път в групата това се проявява по такъв явен начин. Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Александър Маринов, политолог и университетски преподавател. Той коментира ситуацията в столетницата, след като 27 депутати не се подчиниха на решението на..

публикувано на 13.12.19 в 10:58

Намаляват безплатните лекарства с новия НРД

В проект на НРД 2020 година, се предвиждат текстове, които ограничават правото да лекуваме хронично болните съгласно ръководствата за поведение, а това ще доведе до по-скъпи лекарства за пациентите и невъзможност да закупуват някои от тях, това се казва в декларация на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Вече се прибягва до..

публикувано на 13.12.19 в 10:36