Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискусия за "Гласът на осиновеното дете"

Българска асоциация „Осиновени и осиновители"  за шеста  година инициира и организира Национални информационни седмици, посветени на осиновяването които започват от 24 септември.

Тази година в инициативата се вкючва и Национален алианс за социална отговорност , представител на Европейската асоциация на доставчиците на социални услуги на хора с увреждания  за България и двете организации обединяват усилия, за да представят натрупания опит – резултати и предизвикателства – за да бъде по-добре чут гласът на осиновеното дете и да бъде процеса по осиновяване ориентиран в по-висока степен към правата и интересите на децата.

 Началото е с дискусионния форум "Гласът на осиновеното дете", в който участва и Недка Петрова  директор на Комплекса за социални услуги за деца и семействав Пловдив и експерт-координатор на Националния алинас за социална отговорност.

Началото на информационните седмици ще бъде поставено с Дискусионен форум „Гласът на осиновеното дете“, на който ще се даде гласност на трудностите и предизвикателствата, които съпътстват процеса на осиновяване (оценка, обучение, следосиновително наблюдение и др.), както и ще се популяризират добри практики, свързани с темата.

В дискусионния форум "Гласът на осиновеното дете" участва и Недка Петрова  директор на Комплекса за социални услуги за деца и семействав Пловдив и експерт-координатор на Националния алинас за социална отговорност.

В интервю за Радио Пловдив тя подчерта необходимостта от промяна в работата с осиновителите, в диалога с тях, в необходимостта те да бъдат сигурни в желанието си да приемат детето в семейството си не за известно време, а завинаги. 

Не осиновителите трябва да очакват детето само да влезе в семейството им, а те трябва да влязат в света на детето, да опитата да го разберат и да му помагат. Защото на възраст около 14- 15 г. децата влизат в пубертет и тогава често се стига до неразбирне и конфликти. 

 На форума ще се дискутират въпросите за възрастовата граница  за осиновителите,  прекратяването на осиновяването, критерии при избора на осиновители, както и тайнат ана оисновяването.

Сериозен проблем при осиновяването е факта, че една част от тях са деца с увреждания. Те са 923 за страната. 

До средата на годината, за страната за 1814 деца има заявени 1533 кандидати за осиновители. От тях 516 са осиновени.


Интервюто с Неда Петрова е в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

36 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

36 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване..

обновено на 05.08.24 в 16:40

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел и това може да има непредвидими последици, а политическата война, която се води ще доведе до деструкция на демокрацията. Това коментира политологът Светлин Тачев след като стана ясно, че ИТН няма да сформират правителство и отиваме на нови парламентарни избори. Той подчерта, че не е..

публикувано на 05.08.24 в 11:07

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12