Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Факти и неистини „Ден след ден“

Колкото българи, толкова мнения. Как се правят социологическите проучвания, кои са истинските и кои фалшивите? Подвеждат ли социолозите общественото мнение и как да направим избор, за който да не съжаляваме? Разговорът ще е със социолога доц. Алексей Пампоров.

Скоро да представят достоверна социология за нагласите на пловдивчани за местните избори на 27 октомври. Това обеща кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив Здравко Димитров. Неговия коментар и представянето на кандидатите за районни кметове и общински съветници от листата на партията обобщава в репортажа си Димитър Владимиров.

След неуспеха си да се вреди в листата на ГЕРБ, бившият полицай Асен Костов, който организира протестите за запазване на парка зад хотел „Санкт Петербург“, все пак е кандидат за кмет на пловдивския район „Северен“. Как протестърът попадна в листата на „Демократична България“ ще разберем от разговора на Антония Попова с него.

И още:

Дължи ли българският съд обяснения на българското общество? Защо частен случай противопостави представителите на правораздаването у нас? Лична ли е атаката срещу магистратите по случая „Полфрийман“ или тяхното решение минава границата на безпристрастността и уронва престижа на съдебната власт? Трябва ли да се промени законът, за да се забрани външното финансиране на магистратски сдружения? Коментара търсим от Нели Куцкова, бивш говорител на Съюза на съдиите в България, сега съдия от Софийския апелативен съд.

Британският Върховен съд нанесе исторически удар на Борис Джонсън. Депутатите възобновяват работа, след като съдът постави, че суспендирането на парламента е незаконно. Джонсън обаче отказва да подаде оставка. За политическото високомерие и последствията от политическото земетресение във Великобритания ще говорим с Любомир Кючуков, бивш посланик на България в Лондон в периода 2009-2012 г., сега директор на Института по икономика и международни отношения.

На 84-годишна възраст си отиде Любомир Левчев. За срещите си с големия български поет и писател, народен деятел на изкуството и културата в ефира на Радио Пловдив си спомня издателката Божана Апостолова, с нея разговаря Екатерина Костова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Усмихнат петък с "Вход свободен"

Усмихнат и споделен ще бъде последния ден от работната седмица :) Бъдете с нас в минутките до 15:00! Алекс Бучков от Робопартанс ще бъде наш гост, за да ни разкаже повече за едно невероятно събитие за най-малките, което ще се проведе в две поредни съботи в зоната за деца на територията на Plovdiv STAGE PARK! Фестивал на забавленията за деца на 20-ти и..

публикувано на 19.07.24 в 09:30

"Точно днес" - код пожари и реакциите

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли. Георги Влайков от Аварийно спасяване- Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион. Очакваме и колегите им от Доброволно формирование 112, които също са на горещите точки. След първо..

публикувано на 18.07.24 в 15:03

Археологическа разходка днес във "Вход свободен"

Средновековната история на нашия град е изключително интересна, но рядко се обсъжда, вероятно заради по-видимите останки от римския период. Ето защо тази вълнуваща тема е и основен акцент в юлското издание на "Археология за всеки". Поредицата е подходяща както за малки и големи любознайковци, така и за бъдещи археолози. Екскурзоводът Иванка Тодорова ще ни..

публикувано на 18.07.24 в 09:30

„Точно днес“ – за заветите на Левски и реалността днес

Безкористна себеотдаденост за свободата на България и безкомпромисна честност – всичко това отнасяме към личността на Васил Левски, един от най-обичаните национални герои на страната. На 18-ти юли, когато отбелязваме 187 години от рождението на Апостола на свободата, българите ще се преклоним пред неговата памет и дело. Как ще бъде отбелязана тази..

обновено на 17.07.24 в 16:56

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 17.07.24 в 16:10