Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Факти и неистини „Ден след ден“

Колкото българи, толкова мнения. Как се правят социологическите проучвания, кои са истинските и кои фалшивите? Подвеждат ли социолозите общественото мнение и как да направим избор, за който да не съжаляваме? Разговорът ще е със социолога доц. Алексей Пампоров.

Скоро да представят достоверна социология за нагласите на пловдивчани за местните избори на 27 октомври. Това обеща кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив Здравко Димитров. Неговия коментар и представянето на кандидатите за районни кметове и общински съветници от листата на партията обобщава в репортажа си Димитър Владимиров.

След неуспеха си да се вреди в листата на ГЕРБ, бившият полицай Асен Костов, който организира протестите за запазване на парка зад хотел „Санкт Петербург“, все пак е кандидат за кмет на пловдивския район „Северен“. Как протестърът попадна в листата на „Демократична България“ ще разберем от разговора на Антония Попова с него.

И още:

Дължи ли българският съд обяснения на българското общество? Защо частен случай противопостави представителите на правораздаването у нас? Лична ли е атаката срещу магистратите по случая „Полфрийман“ или тяхното решение минава границата на безпристрастността и уронва престижа на съдебната власт? Трябва ли да се промени законът, за да се забрани външното финансиране на магистратски сдружения? Коментара търсим от Нели Куцкова, бивш говорител на Съюза на съдиите в България, сега съдия от Софийския апелативен съд.

Британският Върховен съд нанесе исторически удар на Борис Джонсън. Депутатите възобновяват работа, след като съдът постави, че суспендирането на парламента е незаконно. Джонсън обаче отказва да подаде оставка. За политическото високомерие и последствията от политическото земетресение във Великобритания ще говорим с Любомир Кючуков, бивш посланик на България в Лондон в периода 2009-2012 г., сега директор на Института по икономика и международни отношения.

На 84-годишна възраст си отиде Любомир Левчев. За срещите си с големия български поет и писател, народен деятел на изкуството и културата в ефира на Радио Пловдив си спомня издателката Божана Апостолова, с нея разговаря Екатерина Костова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Точно днес“ за биоразнообразието и туризма

В утрото на 22 май поставяме акцент върху пациентите с автоимунни заболявания, минаваме през биоразнообразието в Родопите и цените на туристическите услуги в община Асеновград, за да стигнем до изложба рисунки на български художник, който повече от 20 години живее в САЩ и има собствена галерия. Ето и темите и събеседниците: Точно на 22 май..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

На 21-ви май в „Ден след ден“

От празника, през зелените политики до Близкия изток са темите в изданието на „Ден след ден“ на 21-ви май. Специалният репортаж ще бъде от почти готовата за откриване археология на Източната порта в Пловдив. Пред Радио Пловдив екипът специалисти ще разкаже за усилията си да разкрие за публиката древните находки. В навечерието на..

публикувано на 21.05.24 в 14:45

Усмихнат следобед с "Вход свободен"

Днес споделяме следобедът си с Вас с усмивка и добро настроение и очакваме в замяна същото от Вас! :)))  Началото поставяме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надежда, а напротив посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов..

публикувано на 21.05.24 в 09:24

От благотворителността през различията и разбирането - "Точно днес"

На 21 май  почитаме паметта на двамата равноапостолни светци Константин и Елена. Константин е най-значимият император в историята на християнството с огромна роля за неговото каноническо утвърждаване и налагане, който позволил християнството да се наложи като религия в пределите на Римската империя. За първи път в историята на християнството гоненията..

публикувано на 20.05.24 в 16:51

"Ден след ден" на 20 май

Създаването на едно работно място, освен ползи за конкретния служител и работодател, носи допълнителни ползи за местната икономика. В някои райони на страната ефектът е по-висок, в други по-нисък, отчитат в своето изследване  Пламен Ненов и Рада Павлова от Съвета за икономически анализи. Ще чуем от Пламен Ненов как този мултиплициращ ефект се..

публикувано на 20.05.24 в 14:55