Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Чуждите езици дават свобода", казват от ЕГ "Иван Вазов"

На 26 септември се честват 225-те уникални езика, които се говорят в Европа

Европейският ден на езиците има за цел е да окуражи европейците да учат чужд език независимо от възрастта си. Според проучване на Европейския съюз "Европейците и техните езици" 56% от гражданите на ЕС (28 държави-членки) говорят език, различен от техния майчин, но 44% признават, че не знаят друг език освен своя роден. Въпреки това, 28% имат познания по два чужди езика. Сред гражданите на ЕС, 38% посочват, че владеят английски език, следвани от 14%, които владеят френски или немски, 7% руски, 5% испански и 3% италиански език. 

Анелия Митева е преподавател в Руската гимназия в Пловдив и ръководи Евроклуба. Тя споделя, че работят по няколко европроекта и техни ученици се представят блестящо в чужбина. 

Преди обед в Езикова гимназия „Иван Вазов” бе представена дейността на център „Европа Директно – Пловдив“ и възможностите за обучение в чужбина. Някои от учениците обаче имат друг избор и ще останат да продължат образованието си в България. 

По-късно се проведе интерактивна викторина – състезание. Учениците споделят на различни езици и любима дума или фраза. 

Проучване на Евробарометър показва, че 84% от анкетираните млади хора биха искали да подобрят своето владеене на вече изучаван език, а 77% биха желали да научат нов език.  

В езиковите гимназии в Пловдив са повече от убедени, че да можеш да говориш чужд език е компетентност, която става все по-необходима, защото пазарите на труда са все по-международни.

Що се отнася до изучаването на езиците, английският е на челно място по брой изучаващи го в Европа, следван от немския, френския, италианския, руския и испанския език. Повече от 800 милиона европейци в 47 държави отбелязват днес Европейския ден на езиците.
 
Репортаж по темата може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29