Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пловдив е предизвикателство и за най-добрите си кметове

На старта на поредната кампания за местните избори историкът от Регионалния исторически музей в Пловдив Видин Сукарев разказва любопитно за управленците на града с техните лични качества и обществени предизвикателства.

След Освобождението и до края на века кметовете на Пловдив са представители на възрожденските родове – богати и влиятелни хора, будни и родолюбиви хора. Първият кмет  Атанас Самоковлиев е избран с пълно единодушие и управлява твърде кратко.... Усеща, че постът не е за него и само няколко седмици по-късно е заменен от Костаки Пеев.

Днешният облик на града се дължи  именно на кметове като него, Иван Гешов, Христо Данов. Любопитно е, е че без да афишира това Данов се отказва от заплата и за това негово решение се разбира доста по-късно, когато става невъзможно да го глобят няколко заплати, защото не ги е получавал.

От периода между двете световни войни Сукарев акцентира върху управлението на Божидар Здравков, а след 1944 година на дейността на Диран Паникян и Христо Мишев.

Водопроводът е пуснат през 1895 година по времето на кмета Димитър Свещаров.

Първият градоустройствен план е голямо постижение за времето си. Пловдив е първият български град, който има такъв и той действа до края на втората световна война.

По думите на историка идеален кмет би бил човек с диалогичен, спокоен и уравновесен нрав – баланс обаче трудно се постига,  когато се управлява толкова сложен и динамичен град като Пловдив.


Още от категорията

За 10 месеца безработните в Пловдив и областта са 23 661

17 122 безработни са регистрираните в Бюрата по труда в Пловдивска област от март до декември 2020 та година. Това показва статистиката на Регионалната служба по заетостта за периода на въвеждане на извънредната епидемична обстановка в странта. Без работа в град Пловдив са останали 6 539 души, което прави ръст от 3.95 процента спрямо същия..

обновено на 18.01.21 в 15:15

Замръзна водата от единствената водоноска в Брестовица

Водата в единствената водоноска в село Брестовица е замръзнала тази нощ, съобщиха жители на селото.  "Намираме се в хуманитарна криза, в която хората нямат достъп до никаква вода, освен, ако не си купят", споделиха тази сутрин жители.  Дори и за не е замръзнала единствената водоноска не позволява хората от високите части на селото да се..

обновено на 18.01.21 в 14:45

Изборната битка е между две институции и двама генерали

Предизборните разигравания продължават. В неделния ден отново медийно  се размениха реплики между премиер и президент. Отново за датата на изборите 4 април, която продължава да бъде обект на коментари, последните от които са, че този избор е "на инат" и  от другата страна, че най-добрата дата за изборите е била всъщност септември във времето на..

публикувано на 18.01.21 в 10:53

Киселото мляко "Тримона" - пак финалист в САЩ

Българското кисело мляко „Тримона” e избрано от стотици кандидати да сред финалистите в американската класация на Dairy Foods за нови млечни продукти. Това е ежегодна класация, организирана от редакторите на най-реномираното в този бранш списание.  Зад идеята на киселото мляко „Тримона“ стои Атанас Вълев, пловдивски агроном, музикант, артист и..

обновено на 18.01.21 в 10:28

Монсеньор Румен Станев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица наш гост в "Добро утро, ден!" е монсеньор Румен Станев . Важни за него са дните, които следват, защото на 17 януари 2021г., в неделя ще бъде ръкоположен за епископ в София.  Това става след избор на папа Франциск, след посещението му в България през 2019 година. Помощник епископът Румен Станев е роден в Житница, учил е..

обновено на 15.01.21 в 17:19