Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здраве, наука, транспорт, психози и ангели на баня "Точно днес"

Обществена тревожност, подклаждана умело, обществена глупост и сръчни манипулатори,  опасната сила на фалшивите новини, които нямат спирачка, защото са "възможни". Социалният психопрофил отново има нужда от описване и от коментар заради слуховете, които изпразниха училища в Ямбол, Сливен, Асеновград и Пазарджик. Политическият контекст пък постави станалото в спомена за "Костинбродската афера". На всичко отгоре психозата, стана ясно, се задвижила от кръгове с власт.

По темата в четвъртък сутринта ще говорим със социалния психолог проф. Антоанета Христова.  

В предаването още - питаме дали обещаните 200 милиона лава за здравеопазване, освен че оценят по- високо клиничните пътеки, ще допринесат и за по- качествено лечение. Отговорът ще е на д-р Станимир Хасърджиев, председател на УС на Националната пациентска организация.

Питаме и какво е стоянието на международния транспорт. Зад защита му от пакета "Макрон" застана правителството, родните евродепутати и голяма част от обществото. Данни от доклада по темата ще бъдат представени точно днес. Ще ги коментира председателят на Съюза на международните превозвачи Ангел Траков.

Международен форум прредставя в Пловдив научните постижения в областта на изкуствения интелект и електронното лидерство. Акцентите му щенаучим от проф. Чавдар Дамянов.

И в зона "Култура" - провокацията "И ангелите ходят на баня". За изложбата на Градската художествена галерия с това име в  на Пловдив разказват авторките - фотографът Мария Джелебова и Силвия Митовска - керамик.

В "Добро утро, Ден! в четвъртък художникът Румен Жеков споделя уникалните си мигове и признава в чии очи се оглежда.

Струва си да чуете всички от 6.00 до 9.30 часа.


Още от категорията

Книги, театър, образование и здраве „Точно днес“

Освобождаването на мерките срещу Covid-19 ще продължи. В утрото на 29 май следим стъпките за връщане към нормален живот. Във времето от 7 до 9.30 часа ще чуете: Здравеопазване в условия на коронавирус. Последици и рискове. Разговор с доктор Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването. Матури и противоепидемични..

публикувано на 28.05.20 в 16:52
Обреден хляб за Игнажден

"Ден след ден" на Спасовден

На 28 май или 40-тия ден след Възкресение, наречен от православните християни Спасовден, а от хлебарите и сладкарите - професионален празник, ще се опитаме да замесим актуалното от деня с оптимизъм. Да видим ще можем ли с темите: Парите за България oт ЕС за възстановяване след коронакризата и създаването на държавни бензиностанции – бившият..

публикувано на 28.05.20 в 14:20

В "Звукът на киното" джаз от Париж с "Еди"

Тази събота и неделя в "Звукът на киното" ще слушаме качествен джаз. Саундтракът на сериала "Еди" носи атмосферата на Париж, но не само като град на любовта и изкушенията, а и като град на културното многообразие.  Преведено на езика на музиката това е джаз.  Саундтракът на минисериала "Еди" съдържа 20 оригинални композиции на Глен Балард и Ранди..

обновено на 28.05.20 в 13:58

#СолоДарно предизвикателство във "Вход свободен"

Музиката е личетел.Как тъжната музика ни помага да се справим с любовно разочарование? Отговорите ще получим днес.  Ще обърнем внимание и на едни от най-странните спортове, които съществуват по света.  Иван Белчев ще ни разкаже повече за #СолоДарно предизвикателство, в което може да се включи всеки.  Замислете се, че ако признаете пред себе си някои..

обновено на 28.05.20 в 09:53

Спасовден е „Точно днес“

Днес православната църква отбелязва големия християнски празник Възнесение Господне, който народът ни нарича Спасовден . Чества се винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Великден и отбелязва края на земния път на Исус Христос. Според преданията в нощта преди празника болните и бездетните трябва да преспят на ливадата до цветето росен, за да..

публикувано на 27.05.20 в 17:05