Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва по-дългосрочна концепция зи сигурността ни


 Един Съвет за национална сигурност, трябва да ръзсъждава по-дългосрочно по проблеми за цялостната концепция за сигурността на България, така коментира позицията на България, заявена след Съвета по сигурност към Министерския съвет, че България настоява Турция да спре военните действия в Сирия, и е против санкиции за Турция, проф. Марин Русев, геополитически анализатор.

Проф. Русев : От конюнктурна гледна точка, българската държава прави крачка във вярна посока. Но не би трябвало толкова категорично да звучат изводите. Кюрдите са една от най-онеправданите националности в света, но  ние не можем да вземаме страна, а и Турция е наша съседка. 

 Що се касае до изявлението на премиера, че  има риск от хуманитарна криза и нарастване на мигрантската вълна, акцентът е върху изречението: Какво би станало, ако 200 000 души влязат в страната ни? Аз направих едно предварително изчисление, че в Сранджа живеят около 5 души на кв. километър, общо към 35 000 души.

 Мисля, че един Съвет за национална сигурност/Съвет за сигурност,  трябва да ръзсъждава по-дългосрочно по проблеми за цялостната концепция за сигурността на България. Тук става въпрос за реакции, събират се и започват да решават на парче.

 Ние в момента сме държава, в която ловните дружинки имат по-голям потенциал да бранят страната, отколкото армията ни. 

Назрял е моментът, в който ние трябва да преосмислим позицията си в НАТО, като съсед на Турция и потенциални миграционни движения. Как да действаме в случаите, когато нещата станат неудържими? 

Аз съм абсолютно убеден, че голяма, мощна мигрантска вълна ще помете Европа, а ние ще бъдем първите. Голяма грашка е съкращаването на българската армия. Сегащният вид, мащаб и функции на българската армия не са в състояние дори с мигранти да се справят. 

Страната ни е най-уязвимата от всички, които контактуват с Близкия Изток, дали чрез Турция или Черно море. Достатъчно е да видим облика на Лондон, Париж, Мюнхен и Рим, малко по-бледа е ситуацията в Прага и Белград, но очевидно става въпрос за прекаляване, което унищожава цивилизационната физиономия на Стара Европа.

 Правилно е предложението на президента Радев за поставяне въпроса за миграционната вълна на ниво ЕС. Европа трябва да преосмисли, каква трябва да бъде българската армия. Ние знаем по какви причини беше смазана. Ние имаме положителни призиви от Запада, как да охраняваме политически границата, рано или късно ще се наложи преосимисляне на позицията, как да охраняваме военно държавата и тази част от ЕС и НАТО.   

Прогнозата на проф Русев за развитие на конфликта : Конфликтът в Близкия Изток е хилядолетен и най-лесната  прогноза, която може да се направи е тази - там няма да може никога да има какво и да е решение. 

Цялото интервю с проф. Марин Русев е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12

Седем пъти са завишени нормите за ФПЧ във въздуха над Пловдив

Значително превишаване на нормите на фини прахови частици е регистрирано във въздуха в Пловдив, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване в Община Пловдив Иван Стоянов, който и в момента е на мястото на пожара в Цалапица. Данните от измерванията на мобилните станции показват концентрация от 350 mg/m³ ФПЧ 10, съобщават от община..

обновено на 02.08.24 в 11:44

Димът от сметището край Цалапица обгази Пловдив

Има превишаване на нормата на фините прахови частици във въздуха на Пловдив и Стамболийски, съобщи   областният управител проф. Христина Янчева . Причината е горящото втори ден сметище край Цалапица. "При норма 50 единици фините прахови частици са 70 единици", съобщи проф. Янчева по данни на РИОСВ към 8 часа, като уточни, че останалите показатели..

обновено на 02.08.24 в 11:23

Общинските съветници имат право да поискат моята оставка

Управителят на общинско дружество „Екобус“ Илко Търпов заяви в интервю за Радио Пловдив, че общинските съветници имат право да искат неговата оставка. Повод за неговите думи стана приетият вчера финансов отчет на дружеството за 2023 година, от който е видно, че натрупаните общи загуби към момента, са в размер на 137 хиляди лева, като само за..

публикувано на 02.08.24 в 10:52

Да не допуснем България да бъде засмукана в турбулентния свят

"Ако говорим за съставяне на някакво мнозинство или на Правителство, шансовете са нулеви. Всичко, което предстои да наблюдаваме към момента, са движения насочени основно към реклама колко сме национално отговорни. Това се отнася за всички партии, а не само за ИТН. И математически, и политически не е възможно съставянето на управление в рамките на..

публикувано на 01.08.24 в 10:18