Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плюсове и минуси "Ден след ден"

Всяка ситуация има плюс и минус. Въпросът е не толкова от коя страна ще я гледаме, а колко дълго ще се взираме в едната или другата. Има една универсална рецепта за позитивно мислене - "Ако животът ти поднесе лимон, направи си лимонада!". Технологията за преработка на лимони ние си я владеем много добре, само дето достатъчно често не го осъзнаваме.

И така:

За активните мероприятия във футбола и политиката, за расизма по поръчка и кой има интерес не само от акцията на мача България – Англия, но и от злепоставянето на нашата държава? Разговорът ще е с Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, който е и сред авторите на доклад за футболното хулиганство.

Прекалено максималистични и нереалистични ли са исканията на България за изключване на македонския език от рамките на Европейския съюз и за отпадане на твърденията за „българска фашистка окупация“ от македонските учебници? Докъде стигна историческият спор със Северна Македония - питаме директора на Института за изследване на близкото минало проф. Ивайло Знеполски, философ, културолог, изкуствовед, yнивеpcитетcки пpеподавател и политик.

От Пловдив:

100 компании от 16 държави участват в изложбата "Медикус, Денто, Галения 2019" в Международния панаир в Пловдив. За новостите в медицината, стоматологията и фармацията и за авангардните технологии в тях разказва в репортажа си Елена Крушкова.

С участници в традиционната изложба „Цветна есен 2019“, която също се провежда в панаира, ни среща Екатерина Костова. Предоставената ни възможност да си напълним очите с красота се допълва от включените в репортажа ценни съвети на професионалистите за отглеждане на различни видове растения.

На театър в аванс ни завежда Стоян Терзиев, чиито репортаж е за премиерата утре вечер на документалния театър „100 процента Пловдив“.

Нели Бистрашка ни среща с художника Валери Ценов, който открива поредна своя изложба в галерия „Аспект“ тази вечер.

И още:

За стремително развиващия се конфликт на Турция със САЩ и европейските членки на НАТО, за новата война в Сирия и последиците от нея, за потенциалните опасности пред Балканите и конкретно България – търсим коментара на бившия ни генерален консул в Одрин Георги Димов

Бъдете с Радио Пловдив в следобеда на днешната сряда. Започваме след новините в 15 и сме заедно до 17 часа! 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Усмихнат петък с "Вход свободен"

Усмихнат и споделен ще бъде последния ден от работната седмица :) Бъдете с нас в минутките до 15:00! Алекс Бучков от Робопартанс ще бъде наш гост, за да ни разкаже повече за едно невероятно събитие за най-малките, което ще се проведе в две поредни съботи в зоната за деца на територията на Plovdiv STAGE PARK! Фестивал на забавленията за деца на 20-ти и..

публикувано на 19.07.24 в 09:30

"Точно днес" - код пожари и реакциите

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли. Георги Влайков от Аварийно спасяване- Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион. Очакваме и колегите им от Доброволно формирование 112, които също са на горещите точки. След първо..

публикувано на 18.07.24 в 15:03

Археологическа разходка днес във "Вход свободен"

Средновековната история на нашия град е изключително интересна, но рядко се обсъжда, вероятно заради по-видимите останки от римския период. Ето защо тази вълнуваща тема е и основен акцент в юлското издание на "Археология за всеки". Поредицата е подходяща както за малки и големи любознайковци, така и за бъдещи археолози. Екскурзоводът Иванка Тодорова ще ни..

публикувано на 18.07.24 в 09:30

„Точно днес“ – за заветите на Левски и реалността днес

Безкористна себеотдаденост за свободата на България и безкомпромисна честност – всичко това отнасяме към личността на Васил Левски, един от най-обичаните национални герои на страната. На 18-ти юли, когато отбелязваме 187 години от рождението на Апостола на свободата, българите ще се преклоним пред неговата памет и дело. Как ще бъде отбелязана тази..

обновено на 17.07.24 в 16:56

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 17.07.24 в 16:10