Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Звукът на киното" спомня диско манията с "Треска в събота вечер"

| обновено на 25.10.19 в 17:28

Тази събота ще сме във вихъра на диското с "Треска в събота вечер", филмът дал начало на звездната кариера на Джон Траволта. Безспорен принос за превръщането на лентата в безспорен хит в киносалоните е музиката, създадена от "Би Джийс". Братята Бари, Робин и Морис Гиб, който вече имат 19 годишна история като група, пишат парчетата за "Треска в събота" за един уикенд. Може би не знаете, но песните са писани не в студиото им, а във френски замък. И

Три от парчетата им във филма стигат до първите места в класациите във Великобритания и САЩ, а саундтракът на "Треската" е един от най-запомнящите се албуми с музика към филми. 

"Треска в събота вечер", койте е създаден през 1977 година, олицетворява духа на времето, повсеместното завладяване на света от новия музикален жанр – дискомузиката, с новия начин на живот и седмично развлечение – дискотеката, която налага и предполага и промяна в модата и т.н.

Филмът бележи успех, превръша се в хит от края на 70-те и 80-те години на 20 век, и загатва че е възможен края на Студената война. Дискомузиката завладява предимно Европа, а след падането на Берлинската стена налага и новия музикален жанр на 90-те години на 20 век – евроденс.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отлагане „Ден след ден“

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители. Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. По темата ще разговаряме с енергийния..

публикувано на 19.04.24 в 14:40

Поетично с „Вход свободен“

Говорим за представянето на стихосбирката „Феникс. Възраждане“ на Ралица Стоянова, от Пловдив. На 24-и, тя ще представи своите стихове и картини, рисувани с помощта на техниката – енкаустика. Приключи конкурсът „Мая Любенова“. Това е петото издание на конкурса за хайку поезия. В сряда беше и Световният ден на хайку. Говорим с Владислав Христов..

публикувано на 19.04.24 в 09:30

"Точно днес" за вчера и утре

Спомените на Пловдив, спомените за въстанието от Април 1878 - ма, портфейлът на българите през миналата година и днес, турболенциите в сектора на земеделието, "Червената шапка - Презареждане"  са теми на предаването в петък от 6.00 до 9.30 часа. НСИ оповести данни за доходите ни през миналата година. От тях разбираме, че  доходите на човек от домакинство..

публикувано на 18.04.24 в 17:03

Наследство и реалност „Ден след ден“

В Международния ден на паметниците и забележителностите в подлез "Археологически" в Пловдив отваря врати късноантичната сграда „Ирини“, която беше обновена след прекратения концесионен договор.  Пред журналисти бе направена първата официална разходка в обновената Градска градина, за която се води дебат как да се нарича „Дондукова“ или „Иван..

публикувано на 18.04.24 в 14:46

Премиерно и с усмивка днес във "Вход свободен"

Днес Ви срещаме със страхотната Събина Георгиева, автор на детска литература, чийто книги са носители на награда Бисерче вълшебно и са оценявани високо от най-малките читатели, в категория "Откриватели".  Национална награда „Бисерче вълшебно“ е първата награда в България, посветена на съвременните детски книги, отличени чрез гласуване на децата...

публикувано на 18.04.24 в 09:30