Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състояния – бленувани и истински „Точно днес“

Есенно пъстъро и динамично е времето, белязано от резултатите  за очаквана промяна. След избора да бъдем част от едно уредено политически и социално-битово европейско пространство с правила, какви са резултатите след 12-годишни изпити и упражнения по демокрация.  Последният мониторингов доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и напредъка на страната ни отсече: Напредъкът на България е достатъчен, за да се прекрати мониторингът на Брюксел. Тезата тълкуваме в диалог с  Любов Панайотова – директор на фондация „Европейски институт“.

Кои са героите в „Следващото поколение“ и защо поискаха  да станат част от осветяването на събитията, свързани с предците им – евреи, спасени от народа на България по време на Втората световна война?  Събитието е известно на голяма част от българите и израилтяните, но в световен мащаб хората рядко са чували за него. Избледнява ли хастарът на историята или материалността на преживяното добавя сила към  общата памет на човечеството?  Преди световната премиера на българо-израелската документална пълнометражна лента „Следващото поколение“ с истински герои – чуйте продуцента Яков Джераси, по чиято идея е създаден филмът.

Международният научен интердисциплинарен форум  „Ернст Хофман в България“ с домакинството на ПУ „Паисий Хилендарски“ поставя  фокус върху навършващите се 200 години от създаването на една от най-популярните Хофманови новели „Малкият Цахес, наречен Цинобър“, придобила литературна слава в европейски мащаб най-вече в България. Галя Митева разговаря с доц. д-р  Светла Черпокова от ПУ, член на Хофмановото общество.

На крилете на литературата ще останем и в разговора със Стефан Вълдобрев. Музикантите от „Обичайните заподозрени“ застават зад инициативата  за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки представя“...преди началото й в двора на СУ „Христо Г.Данов“ в Пловдив.

В рубриката „Великите европейци“ е разказът на Пламен Асенов за холандския ботаник Хюго де Фриз, поставил основите за развитие на съвременната генетика..

А гост тази седмица в „Добро утро, Ден“ е Светозар Гледачев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Уроци за бъдещето "Точно днес"

В опит да прозрем  и да изберем храна, управляващи и обществено поведение в петък сутрин поканахме за разговор: - социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова за движенията на политическите лидери, авторитетът на институциите и пазарът на идеи, доколкото ги има, преди старта на пореден изборен цикъл - професорът от УХТ Десислав Балев за деня на..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Хора и улици в "Ден след ден"

За хората и това, което те виждат, чуват и коментират не само по улиците, но и на път към работа или вкъщи ще говорим в следобедната програма на Радио Пловдив.  "Ден след ден" започва с погледа на социолога Мира Радева за това, което се случва сега на политическата сцена у нас преди изборите и онова, което може да ни отведе по нови пътища или да ни..

публикувано на 25.04.24 в 14:55

Усмихнат следобед с "Вход свободен"

Днес ще усмихнем денят Ви със забавни рубрики, покани за събития и любопитни факти!  Заедно с директора на ОУ "Виктория и Крикор Тютюнджян" - Пловдив, Симон Тютелян,ще Ви поканим на Ден на отворените врати,  който ще бъде отбелязан с разнообразна програма на 30-април. Събитието е под надслов "Нашият чуден свят" и за него ще научим повече минути след..

публикувано на 25.04.24 в 09:30

С пролетно темпо - "Точно днес"

Плавно преминаваме към топлото време, за да  останем там по-дълго. Ще го усещаме все по-отчетливо и с темите на деня.  Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти. В..

публикувано на 24.04.24 в 16:41

"Ден след ден" на 24 април

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването? Проверяваме с председателя на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и с общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски . Кандидатстудентската кампания за Медицинския университет в..

публикувано на 24.04.24 в 14:41