Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нужна е не реформа, а дългосрочна доктрина за промяна в здравеопазването за период от 15 - 20 години.

Моделът на здравеопазване да се разруши и да се изгради нов!

В България здравеопазването има един бюджет от обществени фондове, и втори бюджет, който плащаме от джоба си!

Увеличението с 390 млн. лева на бюджета на НЗОК за 2020 година е рутинно увеличение на база на увеличените здравно осигурителни вноски, които се внасят в касата. Целево увеличение на бюджета няма.

Това заяви пред Радио Пловдив проф. Григор Димитров, главен директор "Осигурителни отношения" в Българската стопанска камара и член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

Според него, проблемът не се свежда само до парите, а до цялостната организация и управление на здравеопазването в България.

Здравеопазването се нуждае не от реформа за две - три години, а от дългосрочна доктрина за промяна на здравната ни система, която да обхваща период от 15 - 20 години.

Проф. Димитров посочи, че натрупаните противоречия и деформации в здравеопазването са толкова големи, че за 2 - 3 години не могат да бъдат преодолени. Затова няма да има видими изменения и с приетия за догодина бюджет на НЗОК.

Що се отнася до спора дали да се премахнат клиничните пътеки, проф. Димитров посочи, че клиничните пътеки не са начин на финансиране, те са технология за лечение. Но ние в България ги използваме като средство за финансиране на здравната каса. 

Промяната на клиничните пътеки е следствие. Според мен, трябва да се разруши, не да се промени, а да се разруши и изгради нов модел на здравна система в България, категоричен е експертът по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване

Дисбалансите:

80 на сто от бюджета на здравната каса отиват за болнична помощ (50 %) и за лекарства (30%). Само 11 % отиват за извънболнична помощ, за профилактика, за превантивно лечение. Т. е. системата е устроена така, че тласка българите да отиват в най - скъпата част - болничната система и там да бъдат лекувани с лекарства.

По същество ние лекуваме хората пост фактум, а не полагаме достатъчно грижи за тяхната профилактика и предварително обслужване. 

Това, което се случва, трябва да бъде коренно изменено, убеден е проф. Димитров.

Той обърна внимание, че са много големи доплащанията, които българите правим - по груби сметки те са равни на бюджета на на здравната каса.

Т. е. има бюджет на здравеопазването от обществени фондове и втори бюджет, който плащаме от джоба си. 

Най - много са доплащанията за лекарства - 2,5 милиарда лева.

Изисква се една дългосрочна програма, която да се спазва от всички правителства, независимо от техния цвят.

Що се отнася до проблемите с общинските болници, проф. Димитров обърна внимание, че те са свързани не само с тяхното финансиране. Тези болници не могат само с икономическата си дейност да осигурят достойно заплащане на лекари и медицински персонал. 

Повече от 80 % от издръжката на общинските болници е за заплати и осигуровки. Какво остава за лечение?, попита експертът и посочи, че тук трябва да се намеси държавата - да има силни социални буфери, за да могат те да се издържат.

Общинските болници изпълняват и силни социални функции. Затова се изисква комплексно решение на проблема и то трябва да дойде от държавата.

Необходимо е не политическо разбиране, а политическа воля, категоричен е проф. Григор Димитров.

Фактите:

Бюджетът на НЗОК за 2020 година беше приет днес от Надзорния съвет на институцията. Предстои финансовата рамка да бъде гласувана следващата седмица от правителството. 

Догодина НЗОК ще разполага с 4. 744 млрд. лева или близо 395 млн. лева повече спрямо тази.

Повече от половината от увеличението – 233 млн. лева ще отидат за болниците и ръст в цените на клиничните пътеки. Със 126 млн. лева ще бъдат увеличени разходите за лекарства, като най-съществен ще е ръстът при онкомедикаментите в болниците – с около 80 млн. лева. 

Повече от двойно обаче е орязан бюджетът на НЗОК за лечение на българи в Европейския съюз и за 2020 година са заложени едва 70 млн. лева спрямо 160 млн. лева през тази година. 

Бюджетът на НЗОК за 2020 г. бе подкрепен единодушно от членовете на Надзорния съвет, единствено представителят на пациентите в надзора Андрей Дамянов е гласувал “въздържал се“, тъй като според него с новия бюджет доплащането за хората няма да бъде намалено и получаваме “още от същото“. 

Цялото интервю на Емил Костов с проф. Григор Димитров е в звуковия файл. Още от категорията

КНСБ с горещ телефон и имейл за трудово-правни консултации

КНСБ - Пловдив открива горещ телефон 0882 355 172 от 9 до 18ч.  за въпроси, свързани с трудово-правни отношения в условията на кризата, предизвикана от пандемията на коронавируса. От конфедерацията на синдиката дадоха  и имейл.  Според проучване на КНСБ над 38 000 служители са засегнати до този  момент от започналата криза заради пандемията...

публикувано на 03.04.20 в 17:10

Да мислим за собствени ресурси, за да може ЕС да е по-подготвен

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви мобилизирането на рекордните 2,77 трилиона евро за пандемията от коронавирус.  В предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив евродепутатът от ЕНП (ГЕРБ) Андрей Ковачев коментира мащабната цифра така: Това не са пари от марсианци, кацнали в Брюксел. Това сме ние всички – това са средствата на..

публикувано на 03.04.20 в 17:08

"Столипиново" се чисти всеки ден, но и се замърсява

Мерките, които  ОП „Чистота“ предприема за поддържане на хигиената в „Столипиново“, включва поставянето на допълнителни контейнери за строителен отпадък, които да могат да бъдат ползвани като контейнери за отпадъци за битови нужди. В тези квартали населението има малко по-особена култура, но въпреки всичко хората продължават да изхвърлят отпадъци..

публикувано на 03.04.20 в 16:29

Дори президентът да говори опозиционно, то няма чуваемост

С политолога Анастас Стефанов от Изследователски център „Тренд“ коментираме евентуалното удължаване на извънредното положение от НС и разменените реплики между президента и премиера по този повод днес. Стефанов каза, че ситуацията е тревожна и конфликтът между двамата не е нов. Това говорене  е продължение на линията, която вече е зададена, не..

публикувано на 03.04.20 в 15:19

Да променим програмата "Инвитро" за още живот!

145 хиляди двойки в България се сблъскват с репродуктивни проблеми. До 8 април е срокът, в който се приемат предложения за корекции на общинската програма "Инвитро" в Пловдив.  За 2020 година от бюджета са определени 100 000 лева. Тече общественото обсъждане, предимно онлайн. Новата идея е да има промяна в сумата, която се отпуска на семействата...

публикувано на 03.04.20 в 09:03