Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нужна е не реформа, а дългосрочна доктрина за промяна в здравеопазването за период от 15 - 20 години.

Моделът на здравеопазване да се разруши и да се изгради нов!

В България здравеопазването има един бюджет от обществени фондове, и втори бюджет, който плащаме от джоба си!

Увеличението с 390 млн. лева на бюджета на НЗОК за 2020 година е рутинно увеличение на база на увеличените здравно осигурителни вноски, които се внасят в касата. Целево увеличение на бюджета няма.

Това заяви пред Радио Пловдив проф. Григор Димитров, главен директор "Осигурителни отношения" в Българската стопанска камара и член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

Според него, проблемът не се свежда само до парите, а до цялостната организация и управление на здравеопазването в България.

Здравеопазването се нуждае не от реформа за две - три години, а от дългосрочна доктрина за промяна на здравната ни система, която да обхваща период от 15 - 20 години.

Проф. Димитров посочи, че натрупаните противоречия и деформации в здравеопазването са толкова големи, че за 2 - 3 години не могат да бъдат преодолени. Затова няма да има видими изменения и с приетия за догодина бюджет на НЗОК.

Що се отнася до спора дали да се премахнат клиничните пътеки, проф. Димитров посочи, че клиничните пътеки не са начин на финансиране, те са технология за лечение. Но ние в България ги използваме като средство за финансиране на здравната каса. 

Промяната на клиничните пътеки е следствие. Според мен, трябва да се разруши, не да се промени, а да се разруши и изгради нов модел на здравна система в България, категоричен е експертът по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване

Дисбалансите:

80 на сто от бюджета на здравната каса отиват за болнична помощ (50 %) и за лекарства (30%). Само 11 % отиват за извънболнична помощ, за профилактика, за превантивно лечение. Т. е. системата е устроена така, че тласка българите да отиват в най - скъпата част - болничната система и там да бъдат лекувани с лекарства.

По същество ние лекуваме хората пост фактум, а не полагаме достатъчно грижи за тяхната профилактика и предварително обслужване. 

Това, което се случва, трябва да бъде коренно изменено, убеден е проф. Димитров.

Той обърна внимание, че са много големи доплащанията, които българите правим - по груби сметки те са равни на бюджета на на здравната каса.

Т. е. има бюджет на здравеопазването от обществени фондове и втори бюджет, който плащаме от джоба си. 

Най - много са доплащанията за лекарства - 2,5 милиарда лева.

Изисква се една дългосрочна програма, която да се спазва от всички правителства, независимо от техния цвят.

Що се отнася до проблемите с общинските болници, проф. Димитров обърна внимание, че те са свързани не само с тяхното финансиране. Тези болници не могат само с икономическата си дейност да осигурят достойно заплащане на лекари и медицински персонал. 

Повече от 80 % от издръжката на общинските болници е за заплати и осигуровки. Какво остава за лечение?, попита експертът и посочи, че тук трябва да се намеси държавата - да има силни социални буфери, за да могат те да се издържат.

Общинските болници изпълняват и силни социални функции. Затова се изисква комплексно решение на проблема и то трябва да дойде от държавата.

Необходимо е не политическо разбиране, а политическа воля, категоричен е проф. Григор Димитров.

Фактите:

Бюджетът на НЗОК за 2020 година беше приет днес от Надзорния съвет на институцията. Предстои финансовата рамка да бъде гласувана следващата седмица от правителството. 

Догодина НЗОК ще разполага с 4. 744 млрд. лева или близо 395 млн. лева повече спрямо тази.

Повече от половината от увеличението – 233 млн. лева ще отидат за болниците и ръст в цените на клиничните пътеки. Със 126 млн. лева ще бъдат увеличени разходите за лекарства, като най-съществен ще е ръстът при онкомедикаментите в болниците – с около 80 млн. лева. 

Повече от двойно обаче е орязан бюджетът на НЗОК за лечение на българи в Европейския съюз и за 2020 година са заложени едва 70 млн. лева спрямо 160 млн. лева през тази година. 

Бюджетът на НЗОК за 2020 г. бе подкрепен единодушно от членовете на Надзорния съвет, единствено представителят на пациентите в надзора Андрей Дамянов е гласувал “въздържал се“, тъй като според него с новия бюджет доплащането за хората няма да бъде намалено и получаваме “още от същото“. 

Цялото интервю на Емил Костов с проф. Григор Димитров е в звуковия файл. Още от категорията

Силното напрежение пред избори заглушава смисления дебат

Демокрацията и изборите с скъпо нещо, но нямаме друг избор, освен избори, които да доведат да стабино управление, каза в прадаването "Точно днес" политологът Даниел Стефанов. Експертът по изборини системи коментира план-  сметката, която служебнто провителство представи. Вотът на 11 юли ще струва поне 57 милиона лева. Сумата ще се увеличи с парите,..

публикувано на 18.05.21 в 11:13

Рестартирай Европа: Безопасност на храните при Ковид-пандемия

Понастоящем да няма научни доказателства, че коронавирусната инфекция може да се предава с храна. Въпреки това, пандемията доведе до промяна и на отношението към храната. Учените смятат, че добрите хигиенни практики могат да помогнат да се намали разпространението на вируса. А той е много лабилен, заяви проф. Веселка Дулева , национален..

публикувано на 18.05.21 в 10:29
Доц. д-р Любомир Киров

Скоро ще разберем дали новият ред за ваксиниране е по- добър

От днес със заповед на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров приоритет за ваксиниране от понеделник до четвъртък вече ще имат хората над 60 години и хронично болните. Доц. д-р Любомир Киров, който ръководи Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас, коментира новата ситуация в предаването "Точно днес" така:​ "Мисля, че това  е опит..

обновено на 18.05.21 в 08:25

Никой, желаещ ваксина в Пловдив, няма да бъде върнат

Здравният министър доктор Стойчо Кацаров призова българите да се ваксинират срещу Covid-19. Той издаде заповед за създаване на логистични центрове във всяка община, в които Регионалните здравни инспекции ще доставят необходимите количества ваксини за общопрактикуващите лекари. Целта е приоритетно да бъдат обхванати над 60-годишните...

обновено на 17.05.21 в 17:02

Гарите в Белозем и Маноле - обновени и удобни

Гарите в Белозем и Маноле са модернизирани и с нов европейски облик след изпълнението на втората фаза от проекта за рехабилитация на железопътната инфраструктура  на линията Пловдив-Бургас в обособена позиция 1 в участъка Скутаре – Оризово. Цялостното обновяване на отсечката е по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфрастуктура“..

публикувано на 17.05.21 в 16:34