Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изборът на Иван Гешев беше предизвестен, няма изненади

Очевидно е, че изпълнителната власт застана зад него

За подкрепата и за опозицията при избора на обвинител номер 1 говорим с Теодор Славев от Български институт за правни инициативи. От там поставиха 17 точки с въпроси, на някои, от които все още очакват отговори от новия главен прокурор.

Теодор Славев каза, че са задали въпроси в хода на процедурата, като на част от тях са получили отговор, но на част от тях са били повърхностни и без конкретна позиция. 

Иван Гешев каза например, че трябва да има независимо разследване на главния прокурор. Нещо за което България е осъдена, и има международни препоръки вкл. от Европейската комисия и от Венецианската комисия. Той отговори, но не уточни по какъв начин трябва да се направи това разследване. 

Не се отговори убедително, точно и конкретно как се е стигнало да неговата номинация. Не се коментираха проблемите в прокуратурата, освен материално-битовите условия за прокурорите. 

Румен Радев не е излъчвал сигнали конкретно за процедурата, която следва. Съдейки по поведението му, мисля, че той ще има позиция. Независимо дали тя ще бъде да върне, или да подпише указа, той трябва да го мотивира пред обществото. Например по Конституция президентът има право да инициира промени в нея. Ако той иска да промени правилата в съдебната система, той може да го направи.

Още от категорията

Монсеньор Румен Станев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица наш гост в "Добро утро, ден!" е монсеньор Румен Станев . Важни за него са дните, които следват, защото на 17 януари 2021г., в неделя ще бъде ръкоположен за епископ в София.  Това става след избор на папа Франциск, след посещението му в България през 2019 година. Помощник епископът Румен Станев е роден в Житница, учил е..

обновено на 15.01.21 в 17:19

Единственото важно е да осигурим честни избори

Каква е разликата между първоначално обявената дата за парламентарните избори – 28 март и окончателно определената – 4 април? Няма разлика, коментира политологът Димитър Аврамов. „Човек ако не иска да направи нещо, винаги  ще си намери ричина. И обратното. Хубавото е, че си има Конституция и правила и изборите се подчиняват на тези..

публикувано на 15.01.21 в 16:27

Спасението на българите в чужбина е електронното гласуване

„ По принцип българите в чужбина винаги се вълнуват от изборите в родината си, така ще бъде и сега “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванка Иванова, член на Секционна избирателна комисия в Барселона от 2010 година. „ Няма разлика дали изборите са на 28 март или на 4 април. Страстната седмица в католическа Испания започва на 28 март и..

публикувано на 15.01.21 в 16:00

Да избираш на Великден - католици и арменци от Пловдив

Датата за предстоящите избори на 4-ти април съвпада с деня, в който католици и арменци посрещат Великден.  Най- голямата  католическата общност в България е в Пловдивска област, а най- голямата арменска е в град Пловдив. Заради Католическия Великден доста хора няма да успеят да отидат до урните  Католическата общност изрази..

публикувано на 15.01.21 в 14:44
Д-р Ангел Гозманов - дир. ВМА Пловдив

Ковид -19 е коварен и след преминаването на острата му фаза

Ковид-19 е много коварен врирус, той е хамелеон по отношение на симптомите, може да имитира всяко заболяване и никой не знае как точно ще протече. При 80% от хората минава леко, но при останалите - не - и може да зъвърши с фатален изход. Така описа коронавируса д-р Ангел Гозманов - директор на ВМА - Пловдив.  Т ой сподели, че медиците са се учили,..

публикувано на 15.01.21 в 14:11