Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на народните будители - смисъл и дистанции

Денят на народните будители - ­І ноември очертава територии за актуалното осмисяне  на образа и  мисията на будителите.

 Кои са те и как да ги разбираме във време на морални дефицити и на ерозирал от агресия  и недоверие обществен климат? Защо единственият нямащ аналог в историята празник  на будителите на народа, ни е необходим  като компас за човешко достойнство и съвест?

Разговор с няколко посоки  във времето между 7 и 9.30 и събеседници:  художникът Жорж Трак, представител на екипа, реализирал фотоизложбата в Културен център „Тракарт“  със заглавие „Бележити българи, обучавани в лицея „Галатасарай“ в Истанбул, сред които Стефан Стамболов, Константин Величков, Симеон Радев и др.

 А малко по-късно – и  Мария Деянова – директор на Исторически музей Карлово преди старта на националния студентски семинар, посветен на дарителството.

Каква развръзка за управлението на държавата ни предстои да видим и от кого зависи накъде ще наклонят везните на колебаещия се електорат по пътя му към урните?  На финала на предизборния маратон чуйте  социолога Цветозар Томов  за ефекта на политическите послания, тежкия избор на негласуващите и парадоксите на кампанията.  

На прага на новия мандат – новият стар кмет на Неделино -  Боян Кехайов

На историческа дистанция  Пловдив е домакин на симпозиум за съвременната роля на паметниците от социализма. Форумът събира  различни гледни точки към завещаното монументално наследство, както и към промените в символната му стойност. За  избраната отправна точка към темата с документалния филм „Альоша и котката“ – художникът Камен Стоянов – един от авторите  на проекта, осъществен в рамките на програмата Пловдив – Европейска столица на културата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" с темите на 25 юли

Започваме утрото на 25 юли с темите на деня. В програма „Точно днес“ се потапяме в недотам дълбоките води на язовир „Пясъчник“, който пресъхва. За проблема, рисковете, които крие и какво е състоянието на останалите водоеми в района говорим с Васил Узунов, директор на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“.  И от там се пренасяме към..

публикувано на 24.07.24 в 16:51

Сезони, цели и танци с „Вход свободен“

Заедно сме до 15 часа. Ще си говорим за танци в рубриката „За и против“. За рода и сезоните, разказва Аида Марковска, накратко.  За самоанализа, по отношение постигането на целите, ще ни обясни Милена Милева, учител по йога. Днешният 24 юли е Ден на радостта – радостта от простите неща. Той се отбелязва официално от 1981 година. Честит..

обновено на 24.07.24 в 09:41

"Точно днес" по летните дилеми и проценти

Софийски градски съд определи за нищожно решението, с което Общинският съвет на Варна апортира акциите на общината от Международния панаир - Пловдив в дружеството "Пълдин Туринвест", чийто мажоритарен собственик е Георги Гергов. По темата, която обещава дълго продължение говорим с Богдан Богданов, народен представител от ПП-ДБ, който още като министър..

публикувано на 23.07.24 в 16:25

"Добро утро, ден!" с Веселин Койчев

Джазмузикантът Веселин Койчев е възпитаник на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, а професионалният му и творчески път е свързан със зората на джаза в България. Още през 1982 г. основава дуото „Джаз линия“ с баскитариста Дочо Панов, към което впоследствие се присъединяват Теодосий Спасов, Радул Начков и Йълдъз Ибрахимова...

обновено на 23.07.24 в 15:55

"Вход свободен" в разгара на сезона

Юли усети, че е пренапрегнал реотаните, леко намали степента на жегата и сега доволно отдъхва върху тлеещата жарава от изпочупени температурни рекорди. Ние обаче не се отпускаме, защото август амбициозно наднича зад ъгъла, гледа с пламтящо нетъпение и изобщо   не прилича на  по- милостив. На географската карта на България сякаш е закарфичена бележка "..

публикувано на 23.07.24 в 09:45