Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Улицата и лобистките кампании на подсъдими олигарси нямат право да диктуват решения в една правова държава

Парадокси и задкулисни сделки, в София - политическа гротеска

Борислав Цеков: Необходимо е данните от изборите да бъдат коректно прочетени!

Снимка: © .modernpolitics.org

Някои бързо отрезвяха и сега виждаме изолирани случаи на идея да се оправдае загубата с някакви мащабни нередности в изборите. Но, от юридическа гледна точка в съда подобни твърдения няма да получат подкрепа.

Това заяви пред Радио Пловдив Борислав Цеков от Института за модерна политика по повод приключилите избори за местна власт. Цеков, който е доктор по конституционно право, отбеляза, че в социалните мрежи оценките за изборите са по - експресивни, но такъв е духът на това виртуално пространство.

Що се отнася до конкретните резултати, той нарече политическа гротеска ситуацията в Софияпри която непримиримите до вчера противници БСП и партията на Иван Костов, останалите формации, които са обединени в коалицията "Демократична България", са влезли в една колаборация.

По думите му, "Демократична България" е била далеч по - сдържана в жестовете си към БСП и не е дала такава подкрепа, но пък БСП направо е плонжирала пред тях и се е опитала да спечели благоволението им. Така дружно са гласували за кандидатите на "Демократична България" в няколко софийски района и с червените гласове те са били избрани за районни кметове, иначе не са имали шанс пред ГЕРБ.

Цеков заяви, че се случват и такива парадокси, задкулисни сделки, политическа търговия. 

Според него обаче изглежда комично тези няколко района да бъдат представяни като историческа победа и то от една партия, която преди години е имала далеч по - голямо влияние, имала е и национално покритие, участвала е и в предното управление като коалиционен партньор на ГЕРБ, а днес е сведена до това да се радва на няколко районни кмета, избрани с гласовете на техния основен политически опонент.

По всички белези дясната партия у нас е ГЕРБ, обяви основателят на Института за модерна политика. 

Цеков очаква с интерес равносметката на Мая Манолова за тази кампания и какъв път ще избере. Той е убеден, че тя ще намери начин да бъде полезна на хората, които са я подкрепили на тези избори.

Трябва да бъдат коректно прочетени данните от изборите, подчерта Цеков. Общият процент недействителни бюлетини е малко повече от 5 до 6 %. А числото 15 % се появява при изборите на общински съветници и то заради преференциалния вот, коментира Борислав Цеков.

Що се отнася до намерението на президента Радев да проведе среща с ЦИК и политическите партии за честността на изборите, Цеков припомни, че законността, държавността са теми на държавния глава. Според него обаче би било по - полезно депутатите, партиите, ЦИК и органите на местната власт, ангажирани с изборите, да анализират изборните практики и резултати и да направят необходимите промени в нормативната уредба или в организацията.

За съжаление мое вече от доста време нямам физическа буквална възможност да отделям часове и часове по наистина сериозни въпроси, които се поставят в Правния съвет, тъй като съм ангажиран от повече от половин година с различни инвестиционни проекти в САЩ и у нас, а не обичам просто да фигурирам някъде в държавна институция, без да съм полезен и без да изпълнявам това, което се очаква от мен. 

Така Борислав Цеков коментира защо се е отказал от поста член на Правния съвет към президента на Републиката.

Той припомни нееднократно изразяваната своя позиция, че не вижда прави аргументи са оспорването на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. 

По - скоро привиждам една организирана, корпоративна, партийна кампания, уличен натиск върху независимата съдебна власт, посочи Цеков. Той смята, че институциите трябва да оставят без внимание този натиск от улицата, защото нито улицата, нито лобистките кампании на няколко подсъдими олигарси имат право в една правова държава да решават кой да е главният прокурор на България или на която и да е друга държава.

С интерес очаквам мнението на президента, но от конституционно гледище не можем да товарим президента, че той едва ли не ще развърже някакъв гордиев възел, обясни Борислав Цеков. По думите му, в случая ролята на държавния глава е по - скоро факултативна, решаваща е ролята на Висшия съдебен съвет.

Относно разследвания за шпионаж Николай Малинов, награден с руски орден, Борислав Цеков каза: "Това беше една грозна демонстрация от страна на руската държава." Той смята, че подобни демонстрации от чужда държава на превъзходство и пренебрежение към българския правов ред и българските институции не благоприятстват и без това достатъчно затормозените през годините отношения между България и Русия.

Цялото интервю на Екатерина Костова с Борислав Цеков е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33