Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Най-добрият урок в музей е на ОУ "Екзарх Антим I"

МОН награди учителката Нина Караиванова

3
Снимка: фейсбук на МОН

Най-добрият урок в музей за 2018-та година е с деца от втори клас на ОУ "Екзарх Антим I" в Пловдив. Той беше отличен в първия конкурс на МОН за музейно образование и днес бе представен публично в Етнографския музей под тепетата в присъствието на заместник министрите на образованието и на културата Таня Михайлова и Амелия Гешева. 

Урокът е по Околен свят и в него децата учиха за бита и занаятите по време на българското възраждане. Второкласниците бяха разделени на два отбора и се състезаваха кой ще опише по-подробно картината на Иван Мърквичка "Пловдивски пазар". След това заедно със заместник-министрите рисуваха върху глинени съдове, тъкаха на малки станове и месиха хляб. Учителката им Нина Караиванова обясни, че децата лесно възприемат чрез преживяване. Тя получи наградата на МОН "Константин Величков" за използването на музеите като образователна среда и за урока си в Етнографския музей. 

Освен в музеи, часове вече могат да се провеждат в театри и галерии, обяви в Пловдив Таня Михайлова. От своя страна Амелия Гешева изрази надежда децата да припознаят и библиотеките като място, където могат да придобият нови знания и умения. Очаква се двете министерства да подпишат споразумение, което ще позволи на учителите да преподават и в библиотеки. 

Миналата година в 107 музея в страната са били проведени над 4000 училищни занимания. Учителите и музейните педагози са преподали 1050 теми от учебния материал за различни класове, сочат данни от Регистъра на музеите.


Галерия

Още от категорията

"Извънредни мисли" - под шапката на Ковид

Изпод шапката на Kовид19 току се прокрадват някои и  други наболели проблеми, но сухата длан на страха бързо ги плесва, и те се прибират обратно, прилежно завити в одеалото на пандемията... Герган Ценов е роден в гр. Монтана. Завършил е Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив, след което завършва..

обновено на 15.01.21 в 13:05

В "Срещите" за битката добро - зло

В тези пандемични времена си струва да помислим пак "Що е това зло, и що е това добро". И борбата между тях какво е - илюзия, породена от двойствеността на света, в който живеем или ... Проф. Георги Каприев, поетът - философ Иван Ланджев и писателят Николай Илчевски с интересни размисли в „Срещите” на Радио Пловдив, Слушайте в събота, 16 януари, след..

публикувано на 15.01.21 в 10:01

Изложба „Идеалното тъмно“ се открива в ГХГ - Пловдив

Изложбата "Идеалното тъмно" ще бъде открита тази вечер  в залата на пловдивската Градска художествена галерия. Автор на експозицията от над 40 творби е Светлин Колев. Авторът споделя, че е открил черния цвят като база за вдъхновение за експерименти. „Тъмнината винаги привлича със своята неизвестност, а това, което се опитвам..

обновено на 15.01.21 в 05:53

Новата книга на Димитър Гачев "Уудсток в градината"

 Димитър Гачев е  лекар по професия, поет по душа и писател по призвание.  Автор е на няколко поетични книги и един роман. Носител е на наградата "Димитър Димов" за писатели лекари.  "Уудсток в градината", издание на "Жанет 45", е най-новата му книга с ракази.  Отправката  в името е от фестивала в Уудсток от  1969 година на 15,16 и 17 август, който..

публикувано на 14.01.21 в 12:23

"Извънредни мисли" - в очакване на по-добро...

Девет месеца по-късно, процентите в разпределяне на конспиративни теории се променя с незначителни стойности, но обединяващия фактор в първото истинско предизвикателство на нашето време, е нетърпимостта към ограниченията. Правилото за простосмъртните казва, че оценяваме каквото и да е, едва тогава, когато го загубим. На мен ми се струва, че това..

обновено на 13.01.21 в 13:38