Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Най-добрият урок в музей е на ОУ "Екзарх Антим I"

МОН награди учителката Нина Караиванова

3
Снимка: фейсбук на МОН

Най-добрият урок в музей за 2018-та година е с деца от втори клас на ОУ "Екзарх Антим I" в Пловдив. Той беше отличен в първия конкурс на МОН за музейно образование и днес бе представен публично в Етнографския музей под тепетата в присъствието на заместник министрите на образованието и на културата Таня Михайлова и Амелия Гешева. 

Урокът е по Околен свят и в него децата учиха за бита и занаятите по време на българското възраждане. Второкласниците бяха разделени на два отбора и се състезаваха кой ще опише по-подробно картината на Иван Мърквичка "Пловдивски пазар". След това заедно със заместник-министрите рисуваха върху глинени съдове, тъкаха на малки станове и месиха хляб. Учителката им Нина Караиванова обясни, че децата лесно възприемат чрез преживяване. Тя получи наградата на МОН "Константин Величков" за използването на музеите като образователна среда и за урока си в Етнографския музей. 

Освен в музеи, часове вече могат да се провеждат в театри и галерии, обяви в Пловдив Таня Михайлова. От своя страна Амелия Гешева изрази надежда децата да припознаят и библиотеките като място, където могат да придобият нови знания и умения. Очаква се двете министерства да подпишат споразумение, което ще позволи на учителите да преподават и в библиотеки. 

Миналата година в 107 музея в страната са били проведени над 4000 училищни занимания. Учителите и музейните педагози са преподали 1050 теми от учебния материал за различни класове, сочат данни от Регистъра на музеите.


Галерия

Още от категорията

Изложба за Марица - реката на биоразнообразието

"Река на биоразнообразието" - това е мотото на изложба, посветена на река Марица, която се открива в Природонаучния мозуй в Пловдив. Изложбата разкрива по интересен и въздействащ начин какво природно богатство е реката, кои са някои от най-ценните видове животни, срещани там, как и защо да ги опазваме.  Експозицията включва р еалистични макети на..

публикувано на 08.08.20 в 11:08

Васил Стоев с изложба "По коридорите на съдбата"

Големият български художник Васил Стоев ще представи своята ретроспективна изложба "Коридори на съдбата".  Експозицията, разположена на двете нива на изложбена зала "2019" на ул. "Гладстон", се открива в деня, когато авторът отбелязва 70-годишен юбилей.  Стоев е един от най-разпознаваемите автори в българската живопис, чиито картини присъстват..

публикувано на 07.08.20 в 07:38

Ораторското майсторство - спасение за интроверти

Излизането и говоренето пред публика е един много често срещан проблем сред хората. Притеснението може да се окаже изключително голям проблем.  Ако не можете да изразявате себе си или не знаете как да се държите на сцена, то тогава в голям плюс ще ви е един курс по ораторско майсторство. Галина Георгиева, специалист в изкуството на говоренето и..

публикувано на 06.08.20 в 13:59

За любовта към Китай

Гергана Върбанова ни разказва за впечатленията си от китайската култура, за страстта си към китайския език и за своите постижения. Тя самата е водещ на курс по Калиграфия, на който всеки ще има възможност да се запознае със самата калиграфия, както и с различни стилове на калиграфиране. Чуйте разговора с Гергана Върбанова в прикаченото аудио. 

публикувано на 06.08.20 в 13:50

Рони Ромеро и Intelligent Music Project с концерт на Античния театър

Уникалният вокалист на Rainbow Рони Ромеро и Intelligent Music Project ще взривят тази вечер Античен театър-Пловдив. Концертът е от 21 часа, а в него Ромеро ще изпълни хитовете на Intelligent Music Project, на които автор и продуцент е д-р Милен Врабевски. Той включва песни от албумите “Sorcery Inside”, а също и “Life Motion”. На..

публикувано на 06.08.20 в 10:35