Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Летящи и фал стартове "Ден след ден"

Президентът Румен Радев върна избора на следващия главен прокурор "на поправителен" във Висшия съдебен съвет. Сценариите оттук – нататък са ясно разписани в Конституцията. Независимо от липсата на срокове във времето, правомощията и процедурите, които следват, водят до едно - Гешев най-вероятно просто ще бъде преизбран. Освен ако той сам не се оттегли от процедурата, но едва ли?

Защо се вторачваме в личността, а не в законовата уредба, дала възможност за налагане на една кандидатура без алтернатива? Ще дръзне ли някой да побутне нормативните разпоредби? Минава ли този сценарий през политическа криза? За следствията и причините ще е разговорът ни с юриста и бивш конституционен съдия проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право в Софийския университет.

От средата на 2020 г. битовите потребители преминават към свободния пазар на ток, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. А Европейската комисия постави пазарния принцип като условие, за да удължи живота на въглищните централи у нас до 2025 година. След това, според новите правила на Брюксел за чиста енергия, те ще бъдат затворени.

Защо България не направи необходимото, за да защити нашите ТЕЦ-ове, които произвеждат 40% от електричеството в страната? Какво ще се случи с българската енергетика след 2025 година? При какви цени ще купуваме ток, след като ще плащаме огромни пари за квоти? Темата ще коментираме с Божидар Митев, председател на Независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ.

И още:

Тържествена клетва да служат на избирателите си и да работят за техния просперитет дадоха новият стар кмет на община „Марица“ Димитър Иванов, кметовете на 19-те кметства и 29 общински  съветници. Те за трети път преизбраха на поста председател Гергана Трендафилова от ГЕРБ. А кметът Иванов набеляза като една от най – важните и спешни задачи провеждането на местен референдум, така че община „Марица“ да не се влее в община Пловдив. Тържествената първа сесия в община „Марица“ обобщава в репортажа си Веселина Пеева.

В Смолян Венера Аръчкова от ГЕРБ сменя работното си място – от кабинета на заместник-кмет се мести в този на председател на Общинския съвет в града.

Сладка ли е победата когато си единствен кандидат за поста? Защо другите политически групи в местния парламент не излъчиха сови кандидати? Какъв знак е фактът, че финансист застава начело на съветниците в Смолян? Отговорите очакваме от новоизбрания председател Венера Аръчкова.

Ще ви срещнем и с младата майка Елена Куцева, един от инициаторите на гражданската подписка, която алармира институциите за лош път. Потърпевши от неразчистения и рисков път са жителите на селлата Розово и Равногор в община Брацигово. Над 300 са подписалите се в жалбата, паралелно он лайн петиция върви и в социалните мрежи.

Започваме след новините в 15 и ще сме заедно до 17 часа в днешния петък.
Още от категорията

Будим се заедно, в "Шейкър"

„И не забравяйте, времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.“ Васил Левски В Деня на народните будители ни гостуват психологът Стоичко Миличин, психоаналитикът Йорданка Христозова и Албена Паралингова, специалист човешки ресурси. С тях коментираме темата за съвременното будителство, норми, желания...

обновено на 31.10.20 в 16:34

Надграждане „Ден след ден“

Електронната система  за таксуване в пловдивския градски транспорт, която както е известно даде поредица дефекти, ще бъде надградена. Това каза ресорният заместник-кмет Тодор Чонов на отчета на първата година от работата си. Това от своя страна, отново ще стане с обществена поръчка, а общината се готви за среща в съда с производителя на дефектната..

публикувано на 30.10.20 в 14:49

"Светът на Уейн" идва с усмивка и рок в "Звукът на киното"

Добро настроение с музиката от комедията "Светът на Уейн" ще ви предложим в "Звукът на киното" тази събота и неделя.  Забавният филм е на режисьора Пенелопа Сферис  и се появява на екран през 1992 година. В главната роля е канадският комик, сценарист и продуцент Майк Майърс Саундтракът на филма съдържа парчета на групи като Куин и  Блек Сабат, както и..

обновено на 30.10.20 в 14:16

"Вход свободен" - в страстта на Танго

В края на работната седмица сме  усърдни в приключване на задачите и повече от фокусирани в предстоящите почивни дни! „100 минути заедно и ...Танго“, едно събитие със вход свободен, което очакваме в утрешния ден. Поканата за тази премиера е от Сдружение „Кей-Търн“ и Пловдивски Музикално-Артистичен Форум. Милонга от предишните векове в сърцето..

обновено на 30.10.20 в 10:18

Тревожно червено, но и с багрите и звуците на духа "Точно днес"

Ковид афишът на световната пандемия  оцвети в червено почти цялата страна. Анотациите, които всеки  следващ ден оставя в бележника на времето, очертават  рамката на една трудна година, в която въпросите, които си задаваме на всякакви нива, ще бъдат дълго  много повече от отговорите. Сбъдва ли се прогнозата, че ще  ни се наложи да живеем дълго с..

публикувано на 29.10.20 в 17:28