Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Без светлина в тунела на българската енергетика

От средата на 2020 г. битовите потребители преминават към свободния пазар на ток, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. А Европейската комисия постави пазарния принцип като условие, за да удължи живота на въглищните централи у нас до 2025 година. След това, според новите правила на Брюксел за чиста енергия, те ще бъдат затворени.

Защо България не направи необходимото, за да защити нашите ТЕЦ-ове, които произвеждат 40% от електричеството в страната? Какво ще се случи с българската енергетика след 2025 година? При какви цени ще купуваме ток, след като ще плащаме огромни пари за квоти? 

Отговори на тези въпроси даде в предаването "Ден след ден" Божидар Митев, председател на Независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ.

Според него българската държава действа твърде бавно и неуверено по отношение на защитата на интересите в енергетиката, а този сектор е национално богатство. 

България трябва много по- активно да работи с европейските институции за въглищните централи, така както направиха поляците и защитиха това свое производство. Но нашата държава е много пасивна. Две години само се говори и нищо не се случва. Има добри намерения, но те си остават само намерения.

След 2025 година ще влязат квотите за въглищните централи и това ще влезе в цената, която нито хората, нито бизнеса ще могат да си позволят, прогонозира синдикалистът.

Той не се нае да прогнозира как ще се промени цената на тока след 1 юли догодина, когато и битовите потребители ще ползват ток от свободния пазар, защото механизмът, за който говори енергийният министър, все още е незивестен.

Ако е чисто свободен пазар няма да плащаме повече, но либерализиран пазар в енергетиката е невъзможен, дори само заради това, че продукцията на американските централи се изкупува задължително.

Предстои КНСБ да предизивика дебат в НСТС по темата, декларира в интервюто Божидар Митев.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.
Още от категорията

Атанас Хранов в "Добро утро, ден!"

В „Добро утро, ден!“ не пропускаме да изтече месец октомври, който е важен за художника Атанас Хранов.   Тази година на 7 октомври му се роди син Никола, на 11-ти той имаше рожден ден, на 14-ти откри изложба  в Пловдив. Най-новите му творби по три от поемите на Александър Секулов са подредени до 7 ноември в галерия "Аетерна".  Атанас Хранов..

обновено на 31.10.20 в 08:12

Пандемията помете порочния "индустриален туризъм"

Между 60 и 80 процента от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните ни курорти през предстоящия  сезон. Тази нерадостна прогноза бе направена пред няколко дни и тя се наслагва към резултатите от действителните загуби на фирмите през летния период. Въпреки това обаче, не може да се каже че туризмът е най-губещият отрасъл,..

обновено на 30.10.20 в 16:09

Болниците в Раковски и Първомай също с ковид-отделения

20 от 115 легла  са предвидените за лечение на леки случаи на ковид, в съответствие с решението за разкриване на ковид-отделение. Проблемът обаче освен структурен, е  най-вече свързан с човешките ресурси. Болницата не е изолиранан от проблемите на останалата част от България, но след като персоналът на новото отделение ще влиза в..

публикувано на 30.10.20 в 15:11

Езиковите центрове са против затварянето им

Асоциацията на езиковите центрове в България излезе с отворено писмо  към  министъра на здравеопазването, в което изразява несъгласието на гилдията да се забраняват „присъствените занятия в езиковите и образователни центрове, организирани от частни лица“ и подозират  специално отношение към неформалното образование.  Аргументите за това..

публикувано на 30.10.20 в 12:17

Дано "ковид-поколението" не се окаже неподготвено

"Въпреки че от началото на пандемията минаха около 9-10 месеца, все още ми се струва, че нямаме сигурни данни за това, какъв е имунитетът при преболедувалите, защото те са доста противоречиви, както е при всички нови подобни инфекции. По данни на руски автори, срокът е много кратък, за да е налице имунитет, осигуряващ липсата на подобно..

публикувано на 30.10.20 в 11:45