В Бюджет 2020 има две стъпки напред - балансът и ръстът от 3,3%

Муравей Радев: Трябва да се произвежда повече, трябва по - бързо да създаваме национален брутен продукт, за да станем по - богати!

Депутатите приеха на първо четене държавния бюджет за 2020 година. Приоритетите в него са образованието, здравеопазването, отбраната и повишаването на доходите.

Предвидено е приходите да бъдат равни на разходите и да възлизат на 46,8 милиарда лева. Заложен е икономически растеж от 3,3%, безработица – 4,1% и инфлация от 2,1%. Предвиден е ръст от 10% за бюджетните заплати, а за учителите увеличението е 17 %. Минималната работна заплата ще стане 610 лева, а средната работна заплата към края на годината трябва да стане 1400 лева. 

Ако чакаме бюджетът да ни направи богати, много се лъжем. Бюджетът може да направи малко по - високи доходите на хората, които директно работят там в бюджетната сфера, но бюджетът не може да направи останалите богати. 

Точно обратно - ние, всички, които работим, икономиката, индустрията, услугите - те правят бюджета по - голям, защото създават икономическия продукт. Ако той е по - голям, повече пари се заделят към бюджета и оттам по обратния път се връщат, финансирайки онези държавни функции, заради които съществува държавата.

Този коментар на философията на финансовата рамка на държавата направи пред Радио Пловдив бившият финансов министър Муравей Радев

Той посочи, че ние като данъкоплатци имаме право да питаме как парите, които отделяме от джоба си, се харчат от държавата - ефикасно, ефективно или се пилеят. Радев нарече задължителна привилегия правото ни да питаме.

Стеснявайки мащаба към Бюджет 2020, бившият финансов министър отбеляза, че за 19 години българинът е забогатял 10 пъти повече от 2010-та година. Тогава имуществото и парите, които населението имаше, бяха 24 милиарда долара. През 2019 г. са 241 милиарда - 10 пъти повече.

Радев призна обаче, че едно е да ти говорят числата, друго е да ти говори твоето човешко съзнание за това, което виждаш пред себе си. Числата не са важни, важно е усещането, което има човекът. А усещането е, че е по - беден!

Финансистът смята, че усещанията не са достатъчни. Човекът трябва и да направи различни неща, за да стане по - богат. 

Трябва да произвежда повече - там е разковничето! Истината е, че ние трябва по - бързо да създаваме национален брутен продукт.  Да не си стоим по къщите или по кафенетата и да мрънкаме, ами да си запретнем ръкавите и да си свършим работата, да работи!

Има две стъпки напред в Бюджет 2020, смята Муравей Радев.

Според него на - голямото достойнство на бюджета за догодина е, че е балансиран - колкото приходи, толкова разходи. Същевременно се създава един буфер за евентуални бъдещи неблагоприятни икономически последици от забавянето на икономическия растеж в световен мащаб. Той утре ще дойде и тука, категоричен е Радев. 

При този балансиран бюджет българското правителството има възможност, маневреност в 3 % от БВП да направи допълнителни разходи. Обърнато в пари това са близо 4 милиарда лева, които могат да бъдат похарчени при евентуални неблагоприятни последици, колкото трябва и където трябва, обясни бившият финансов министър. 

Вторият плюс в бюджета, според Радев, е заложеният икономически растеж 3,3 %. 

Муравей Радев призова задочно приятеля си и депутат Йордан Цонев от ДПС, според когото заложеният в бюджета за догодина икономически ръст от 3,3% е малък:

Отвори си очите, махни ги от пъпа си, погледни света к"во става!

Светът рязко намаля своя растеж, а в Европа предвиденият ръст е два пъти по - малък, отбеляза Радев.

На фона на тези заобикалящи ни условия 3,3 % растеж е цял героизъм, убеден е финансистът.

Правителство не може да похарчи нито една стотинка от преизпълнение на приходи! То има право да харчи само онова, което се намира в разходната част, коментира още Радев.

Цялото интервю на Елена Крушкова с Муравей Радев е в прикачения звуков файл.Още от категорията

Великобритания ще напусне ЕС с договорена сделка

Великобритания ще напусне ЕС в края на януари. Омръзна им това висящо положение, коментира журналистът Андрей Владов от Лондон.   Повечето хора са си казали, нека нещата да тръгнат напред. Подкрепата за консерваторите е много силна, не само в големите градове.   Джонсън спечели, защото обедини консервативните избиратели. Посланието..

публикувано на 13.12.19 в 16:59
Тони с майка си Марина

"Българската Коледа" осигурява рехабилитация за Тони

Тони Панайотов е на 14 години.  Ражда се в седмия месец с форцепс , разказва майка му Марина Карушкова. Тогава не й е хрумвало, че детето може да има увреждане, защото самата тя е седмаче. Стиснат е на главата, от дясната половина на мозъка,  това е двигателния център на мозъка и оттам - увредата. Аз съм била на 22 години и не съм знаела за какво..

публикувано на 13.12.19 в 15:03

Сдружение "Паралелен свят" вече 10 години работи в Пловдив

10 години в Пловдив работи сдружението „Паралелен свят“. В него членуват майките на 80 деца и младежи с интелектуални затруднения и аутизъм. През месец май 2020 година имат юбилей и споделят пред нас заветната им мечта. Общината да ги разпознае като партньор и да получат финансиране за развитие.  Установихме, че инициативите, които правим..

публикувано на 13.12.19 в 13:10

В БСП има разделение по върховете, в НС и в групата

Това е очевидно. Има го в НС, а също и в парламентарната група на БСП. За първи път в групата това се проявява по такъв явен начин. Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Александър Маринов, политолог и университетски преподавател. Той коментира ситуацията в столетницата, след като 27 депутати не се подчиниха на решението на..

публикувано на 13.12.19 в 10:58

Намаляват безплатните лекарства с новия НРД

В проект на НРД 2020 година, се предвиждат текстове, които ограничават правото да лекуваме хронично болните съгласно ръководствата за поведение, а това ще доведе до по-скъпи лекарства за пациентите и невъзможност да закупуват някои от тях, това се казва в декларация на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Вече се прибягва до..

публикувано на 13.12.19 в 10:36