Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Бюджет 2020 има две стъпки напред - балансът и ръстът от 3,3%

Муравей Радев: Трябва да се произвежда повече, трябва по - бързо да създаваме национален брутен продукт, за да станем по - богати!

Депутатите приеха на първо четене държавния бюджет за 2020 година. Приоритетите в него са образованието, здравеопазването, отбраната и повишаването на доходите.

Предвидено е приходите да бъдат равни на разходите и да възлизат на 46,8 милиарда лева. Заложен е икономически растеж от 3,3%, безработица – 4,1% и инфлация от 2,1%. Предвиден е ръст от 10% за бюджетните заплати, а за учителите увеличението е 17 %. Минималната работна заплата ще стане 610 лева, а средната работна заплата към края на годината трябва да стане 1400 лева. 

Ако чакаме бюджетът да ни направи богати, много се лъжем. Бюджетът може да направи малко по - високи доходите на хората, които директно работят там в бюджетната сфера, но бюджетът не може да направи останалите богати. 

Точно обратно - ние, всички, които работим, икономиката, индустрията, услугите - те правят бюджета по - голям, защото създават икономическия продукт. Ако той е по - голям, повече пари се заделят към бюджета и оттам по обратния път се връщат, финансирайки онези държавни функции, заради които съществува държавата.

Този коментар на философията на финансовата рамка на държавата направи пред Радио Пловдив бившият финансов министър Муравей Радев

Той посочи, че ние като данъкоплатци имаме право да питаме как парите, които отделяме от джоба си, се харчат от държавата - ефикасно, ефективно или се пилеят. Радев нарече задължителна привилегия правото ни да питаме.

Стеснявайки мащаба към Бюджет 2020, бившият финансов министър отбеляза, че за 19 години българинът е забогатял 10 пъти повече от 2010-та година. Тогава имуществото и парите, които населението имаше, бяха 24 милиарда долара. През 2019 г. са 241 милиарда - 10 пъти повече.

Радев призна обаче, че едно е да ти говорят числата, друго е да ти говори твоето човешко съзнание за това, което виждаш пред себе си. Числата не са важни, важно е усещането, което има човекът. А усещането е, че е по - беден!

Финансистът смята, че усещанията не са достатъчни. Човекът трябва и да направи различни неща, за да стане по - богат. 

Трябва да произвежда повече - там е разковничето! Истината е, че ние трябва по - бързо да създаваме национален брутен продукт.  Да не си стоим по къщите или по кафенетата и да мрънкаме, ами да си запретнем ръкавите и да си свършим работата, да работи!

Има две стъпки напред в Бюджет 2020, смята Муравей Радев.

Според него на - голямото достойнство на бюджета за догодина е, че е балансиран - колкото приходи, толкова разходи. Същевременно се създава един буфер за евентуални бъдещи неблагоприятни икономически последици от забавянето на икономическия растеж в световен мащаб. Той утре ще дойде и тука, категоричен е Радев. 

При този балансиран бюджет българското правителството има възможност, маневреност в 3 % от БВП да направи допълнителни разходи. Обърнато в пари това са близо 4 милиарда лева, които могат да бъдат похарчени при евентуални неблагоприятни последици, колкото трябва и където трябва, обясни бившият финансов министър. 

Вторият плюс в бюджета, според Радев, е заложеният икономически растеж 3,3 %. 

Муравей Радев призова задочно приятеля си и депутат Йордан Цонев от ДПС, според когото заложеният в бюджета за догодина икономически ръст от 3,3% е малък:

Отвори си очите, махни ги от пъпа си, погледни света к"во става!

Светът рязко намаля своя растеж, а в Европа предвиденият ръст е два пъти по - малък, отбеляза Радев.

На фона на тези заобикалящи ни условия 3,3 % растеж е цял героизъм, убеден е финансистът.

Правителство не може да похарчи нито една стотинка от преизпълнение на приходи! То има право да харчи само онова, което се намира в разходната част, коментира още Радев.

Цялото интервю на Елена Крушкова с Муравей Радев е в прикачения звуков файл.Още от категорията

Превозвачите няма да пуснат градските автобуси до селата

През тази седмица бяха проведени разговори за възможностите градският транспорт на Пловдив да обслужва населените места в по-малките  съседните общини.  Срещата беше инициирана след поредица от писма до кмета Здравко Димитров с молби, подкрепени от стотици подписи на жители от съседните села за по-удобен и редовен транспорт. Основният..

публикувано на 29.05.20 в 15:00

Битката с фалшивите новини трябва да продължи

Предложените промени в Закона за радио и телевизия бяха отхвърлени на комисия, но това не означава, че няма да влязат в зала и че ние няма да продължим да се борим за тях. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Александър Сиди, депутат от „Обединени патриоти“. Народните представители от групата внесоха два законопроекта за промени - единият..

публикувано на 29.05.20 в 11:33

Очаква се бум на усложнени хронични заболявания

Може да се очаква бум на случаи на усложнени хронични заболявания, а също и на нови недиагностицирани заболявания, в това число и онкологични. Тази прогноза направи доктор Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването и бивш заместник-министър на здравеопазването, който коментира последствията от спрения планов прием в лечебните..

публикувано на 29.05.20 в 10:49

С маска на матура, по девет души в класна стая на 1 юни

Уточнени са всички детайли за провеждането на държавните зрелостни изпити. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Вихра Ерамян, директор на ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив. В училището на матура ще се явяват 208 ученици. Тази година държавните зрелостни изпити ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, които бяха разпоредени..

публикувано на 29.05.20 в 10:14

Европейските милиарди са нероден Петко в България

България ще получи 11,7 милиарда евро , ако бъде одобренo предложението на Еврокмисията за седемгодишната рамка на ЕС. Предложеният седемгодишен бюджет е от 1,85 трилиона евро, като 750 млрд. евро са за фонда за възстановяване от пандемията. Оказва се, че България ще получи много повече, отколкото трябва да плати.  "Ако това стане факт,..

публикувано на 28.05.20 в 15:15