Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Залагаме на по-чиста градска среда и нов площад в Перущица

След изборните страсти, дойде времето за работата и отключване на проектите по места.

Ще погледнем напред с новия кмет на Перущица - Мария Вълканова от ГЕРБ. За програмата, за новия пъстър общински съвет в града, за европейските проекти в бъдеще и за наследството от бившия кмет Ради Минчев говорим с нея. 

Мария Вълканова каза, че в програмата й най-важното е това, че иска да превърне Перущица в една по - чиста, по - уютна и по - красива община. Тя ще заложи на благоустройството, чрез подновяване на парковете, културните сгради с местно значение, изграждане на по-добра инфраструкура. Веднага започвам работа по водоснабдяването на града и реновиране на пътя Перущица - Върховръх.

Проблемите са много, но това, което искам да променя първо е липсата на чистота в града, каза Мария Вълканова. Тя назначи нови работници на щат, които да участват в поддръжката на градската среда.

Новият кмет смята, че трябва да се промени и обнови площадното пространство в центъра на Перущица. Средствата за това реновиране ще дойдат или с европари или по друг начин от бюджета. Друго основен проблем, който е задължителен е пътят Перущица - Йоаким Груево.

Към момента има финансиране от Министерството на култура за покрива на Историческата църква в Перущица. Това е проблем от първия ми ден като кмет. Имаме финанси, но има забавяне в определянето на изпълнител, и договорът е до 15 ноември, каза още Мария Вълканова. 

Сумата отпусната от МК е над 109 000 лева.

Задълженията на община Перущица са 93 5835 лева, а отделно има поети задължения към фирми за 1 345 000 лева. 

В най-скоро време ще има и нов договор за снегопочистване, стартирана е процедурата за обществена поръчка и ще работим по нея, заключи Вълканова.


Галерия

Още от категорията

Десен завой до Областната управа - от неделя нататък

Новата организация на движението с дясна секция на кръстовището между бившия ресторант „Стадиона“ и Областната управа се отлага за неделя, съобщи директорът на общинското транспортно предприятие Пламен Вълков.  Той призна, че стартирането на иницаитавата, обявено за четвъртък е било възпрепятствано от проблеми с електронното оборудване на..

публикувано на 24.01.20 в 16:25

Опасният коронавирус: въпросът е кога ще стигне България

Въпросът е не дали ще има, а кога ще стигне до България. Така доц. Атанас Мангъров от Инфекциозната болница в София коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив разпространението на мистериозния коронавирус от Китай, който вече взе над 25 жертви. Ние сме част от света, нашите хора ходят навсякъде , допълни той и..

публикувано на 24.01.20 в 16:19

МОСВ от години не си върши качествено работата

Каква е йерархията с отпадъците в България? Как законите не санкционират, а дори насърчават изгарянето на отпадъци? Разговорът е с експерта Петко Ковачев от Института за зелена политика. Няма точен отговор колко точно и какви отпадъци се горят в България , посочи специалистът. По думите му част от вносните не са третирани така, че да се получи т...

публикувано на 24.01.20 в 15:32

Въвеждат часове по мислене в средно училище в Първомай

Единствената пловдивска номинация за директор и екипа му в първия национален конкурс „Иноватори в образованието“ е на Чавдар Здравчев от Първомай. Той  ръководи СУ „Проф. Асен Златоров“ вече шест години и въвежда иновативните методи през цялата учебна година.  На 28 януари МОН трябва да съобщи коя от подадените десетки номинации от цялата..

публикувано на 24.01.20 в 13:49

Някой тайно, хитро и нагло реши как да се печели от хазарт. Кой?

След изнесените факти за неплатените такси от хазартни залози,  държавата логично влиза ролята си, смята финансовият анализатор Кольо Парамов. Според него осветеният сега проблем произлиза от законодателната база.  Въпреки това, не може съвкупно комисията по хазарта, бюджетната комисия на парламента и други институции 60 месеца да не забележат..

публикувано на 24.01.20 в 13:16