Целта е да се заглуши гласът на гражданското общество

Стояна Георгиева от информационния сайт „Медиапул“ коментира повторния избор на Иван Гешев за главен прокурор. Иван Гешев.  Тя припомни, че имаше няколко протеста, като се появи и контра реакция от агитки организирани от сайта БИК. Той е известен с проправителствените си позиции и лоялност към гл. прокурор Цацаров и неговия наследник Гешев.

Тези контрапротести показват какви са хората, които приличат на  случайни младежи и  фенове на агитки, отишли там за пари. Имаше информация за предложения по мобилен телефон на деца в гимназията, да участват в тези контрапротести срещу 20 лева. Това е културата на протестите и контрапротестите. Целенасочените опити да се заглуши гласът на гражданското общество. Да се надяваме, че хората сами могат да направят своите изводи.

Оказва се даже, че подкрепящите не разпознават Иван Гешев. Защо няма по-широк обществен отзвук на протестиращите срещу Гешев?

Отговорът трябва да се търси в по-широк контекст. Хората не са достатъчно добре инфирмирани, или не желаят да вземат отношение. Проучване сочи, че държавата е овладяна от мафията, но хората не реагират. Виждаме как се развиват нещата в Румъния. Хората многократно излязоха на протести срещу корупцията по високите етажи на властта. В крайна сметка техният глас беше чут.  Гражданското общество в Румъния е непримиримо. Има основание за тревога, хората се отнасят скептично, че може нещо да се промени. Това е много притеснителна диагноза за българското гражданско общество. Можем да твърдим, че няма гражданско общество.

Интервюто с журналистката Стояна Георгиева е в звуковия файл.
Още от категорията

Великобритания ще напусне ЕС с договорена сделка

Великобритания ще напусне ЕС в края на януари. Омръзна им това висящо положение, коментира журналистът Андрей Владов от Лондон.   Повечето хора са си казали, нека нещата да тръгнат напред. Подкрепата за консерваторите е много силна, не само в големите градове.   Джонсън спечели, защото обедини консервативните избиратели. Посланието..

публикувано на 13.12.19 в 16:59
Тони с майка си Марина

"Българската Коледа" осигурява рехабилитация за Тони

Тони Панайотов е на 14 години.  Ражда се в седмия месец с форцепс , разказва майка му Марина Карушкова. Тогава не й е хрумвало, че детето може да има увреждане, защото самата тя е седмаче. Стиснат е на главата, от дясната половина на мозъка,  това е двигателния център на мозъка и оттам - увредата. Аз съм била на 22 години и не съм знаела за какво..

публикувано на 13.12.19 в 15:03

Сдружение "Паралелен свят" вече 10 години работи в Пловдив

10 години в Пловдив работи сдружението „Паралелен свят“. В него членуват майките на 80 деца и младежи с интелектуални затруднения и аутизъм. През месец май 2020 година имат юбилей и споделят пред нас заветната им мечта. Общината да ги разпознае като партньор и да получат финансиране за развитие.  Установихме, че инициативите, които правим..

публикувано на 13.12.19 в 13:10

В БСП има разделение по върховете, в НС и в групата

Това е очевидно. Има го в НС, а също и в парламентарната група на БСП. За първи път в групата това се проявява по такъв явен начин. Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Александър Маринов, политолог и университетски преподавател. Той коментира ситуацията в столетницата, след като 27 депутати не се подчиниха на решението на..

публикувано на 13.12.19 в 10:58

Намаляват безплатните лекарства с новия НРД

В проект на НРД 2020 година, се предвиждат текстове, които ограничават правото да лекуваме хронично болните съгласно ръководствата за поведение, а това ще доведе до по-скъпи лекарства за пациентите и невъзможност да закупуват някои от тях, това се казва в декларация на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Вече се прибягва до..

публикувано на 13.12.19 в 10:36