Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Целта е да се заглуши гласът на гражданското общество

Стояна Георгиева от информационния сайт „Медиапул“ коментира повторния избор на Иван Гешев за главен прокурор. Иван Гешев.  Тя припомни, че имаше няколко протеста, като се появи и контра реакция от агитки организирани от сайта БИК. Той е известен с проправителствените си позиции и лоялност към гл. прокурор Цацаров и неговия наследник Гешев.

Тези контрапротести показват какви са хората, които приличат на  случайни младежи и  фенове на агитки, отишли там за пари. Имаше информация за предложения по мобилен телефон на деца в гимназията, да участват в тези контрапротести срещу 20 лева. Това е културата на протестите и контрапротестите. Целенасочените опити да се заглуши гласът на гражданското общество. Да се надяваме, че хората сами могат да направят своите изводи.

Оказва се даже, че подкрепящите не разпознават Иван Гешев. Защо няма по-широк обществен отзвук на протестиращите срещу Гешев?

Отговорът трябва да се търси в по-широк контекст. Хората не са достатъчно добре инфирмирани, или не желаят да вземат отношение. Проучване сочи, че държавата е овладяна от мафията, но хората не реагират. Виждаме как се развиват нещата в Румъния. Хората многократно излязоха на протести срещу корупцията по високите етажи на властта. В крайна сметка техният глас беше чут.  Гражданското общество в Румъния е непримиримо. Има основание за тревога, хората се отнасят скептично, че може нещо да се промени. Това е много притеснителна диагноза за българското гражданско общество. Можем да твърдим, че няма гражданско общество.

Интервюто с журналистката Стояна Георгиева е в звуковия файл.
Още от категорията

И в домашни условия може да се борим с корона вируса

Магистър-фармацевт Димитрия Стайкова, председател на пловдивската фармацевтична колегия, коментира наличието, или липсата на личните предпазни средства срещу коронавируса в аптечната мрежа и препоръчва  как да се пазим в сезона на грипа. Стайкова потвърди, че в аптечната мрежа в Пловдив са изкупени текстилните маски и дезинфектантите.  Все още се..

публикувано на 28.02.20 в 16:39

Лични и политически интереси дестабилизират екоконтрола

Арестът на директора на Басейнова дирекция Пловдив и силният обществен натиск ме карат да твърдя, че работим под стрес, граничещ с истерия, каза в предаването „Ден след ден“ Костадин Гешев - директор на РИОСВ Пазарджик.  Заедно със свои колеги от екоинспекциите и Басейнови дирекции в страната, той бе на среща с министъра на околната среда и..

публикувано на 28.02.20 в 16:12

В Брестовица от години не пият вода от чешмата

Жителите на село Брестовица , община Родопи имат практика да пият изворна вода, или си купуват от магазините. Казват това, защото от днес имат синя водоноска пред кметството. Няма желаещи да се налеят от водата за спешни нужди, защото вече са си осигурили.  От вчера властите предупредиха, че има повишено съдържание на манган в течащата от..

публикувано на 28.02.20 в 15:27

Модернизират пречиствателната станция с най-нови съоръжения

Около две години е бил срокът от момента на обявяването на решението за откриване на процедурата до подписването на договора за реконструкцията на Пречиствателната станция. Само като аналогия: две години е и срокът за изпълнението, т.е., ако не беше този безкраен период на обжалване, вече можехме да се поздравяваме за новата пречиствателна..

публикувано на 28.02.20 в 11:32

На управлението му липсва стратегически подход

Водната криза в Перник и произтичащите от това действия на институциите и реакцията на хората са показателни за температурата на говоренето по различни теми в обществото. Това заяви директорът на „Център за анализи и кризисни комуникации“ доц. д-р Александър Христов. От две години наблюдаваме по-изострена  обществена чувствителност не..

публикувано на 28.02.20 в 10:41