Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Целта е да се заглуши гласът на гражданското общество

Стояна Георгиева от информационния сайт „Медиапул“ коментира повторния избор на Иван Гешев за главен прокурор. Иван Гешев.  Тя припомни, че имаше няколко протеста, като се появи и контра реакция от агитки организирани от сайта БИК. Той е известен с проправителствените си позиции и лоялност към гл. прокурор Цацаров и неговия наследник Гешев.

Тези контрапротести показват какви са хората, които приличат на  случайни младежи и  фенове на агитки, отишли там за пари. Имаше информация за предложения по мобилен телефон на деца в гимназията, да участват в тези контрапротести срещу 20 лева. Това е културата на протестите и контрапротестите. Целенасочените опити да се заглуши гласът на гражданското общество. Да се надяваме, че хората сами могат да направят своите изводи.

Оказва се даже, че подкрепящите не разпознават Иван Гешев. Защо няма по-широк обществен отзвук на протестиращите срещу Гешев?

Отговорът трябва да се търси в по-широк контекст. Хората не са достатъчно добре инфирмирани, или не желаят да вземат отношение. Проучване сочи, че държавата е овладяна от мафията, но хората не реагират. Виждаме как се развиват нещата в Румъния. Хората многократно излязоха на протести срещу корупцията по високите етажи на властта. В крайна сметка техният глас беше чут.  Гражданското общество в Румъния е непримиримо. Има основание за тревога, хората се отнасят скептично, че може нещо да се промени. Това е много притеснителна диагноза за българското гражданско общество. Можем да твърдим, че няма гражданско общество.

Интервюто с журналистката Стояна Георгиева е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Целта е за 15 септември да отпушим трафика в Пловдив

Във вторник, 10 септември в Община Пловдив ще се проведе разширена координационна среща за предстоящите затваряния на възлови кръстовища в града, заради работата по Водния цикъл.   Това съобщи за програма "Точно днес"  заместник-кметът Тошо Пашов и  подчерта, че от страна на администрацията се прави всичко възможно по-бързо да бъдат завършени..

публикувано на 04.09.24 в 13:03
Стоил Цицелков

Институциите не трябва да решават партийни проблеми

ЦИК създаде прецедент с казуса по приемане на документите на двете фракции на ДПС, който може да се повтори и с други партии. Тази теза изказа Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към ЦИК и изборен експерт от Сдружение за честни избори ОЧИ в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. „Това, което наблюдавахме на живо по..

публикувано на 04.09.24 в 10:55

Да помогнем на Денис в битката за живот

Денис е само на 10 години, но вече е изправен пред най-тежкото изпитание в живота си и е принуден да води неочаквана борба с коварна болест. „ Преди две седмици момчето претърпя операция, понеже му откриха тумор на малкия  мозък (медулобластом), злокачествен.  След сложната операция, която беше жизненоважна за спасяването му, сега той се..

обновено на 04.09.24 в 08:47

Доверието в изборния процес се срива, а с него и активността

Изборният експерт Стоил Стоилов определи нощуването на активисти на ДПС в ЦИК като меко казано скандално. По думите му залогът за регистрацията, която протече по безпрецедентен начин, е не сама за "марката" на партията, но и за начина, по който ще се формират СИК в традиционните райони на партията и в "ментални анклави на ромското население", където се..

публикувано на 03.09.24 в 11:32

Само популистите "добруват" в кризата на системните партии

Кризата на част от системните полтически партии е знак да се опомним и да осмислим за какво служи политиката - хорта да изразяват своите различия и да овластяват свои представители за определен период от време. Нямаме друг начив, в който да живеем заедно, припомни политологът доц. Албена Танева.  Партиите са в толкова дълбока криза, че нещата се..

публикувано на 03.09.24 в 11:08