Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Явни и неявни кръгове застанаха срещу избора на Гешев

Изпълнихме задълженията си по Конституция при спазване на процедурата, така представляващият ВСС Боян Магдалинчев коментира потвърденият с второ гласуване избор на Иван Гешев за главен прокурор. Той подчерта, че този избор е задължение основно на кадровия орган.

Да, президентът  - с правото си да върне първото решение -  има участие, но преценката на професионалните и нравствените качества на кандидата е отговорност на ВСС.

Право на всеки гражданин е да изрази позицията си за кандидидатите, бе коментарът му за протестите „За“ и „Против“ избора на Иван Гешев.

Би било много добре, ако общественото мнение е формирано свободно и спокойно, а не по някакъв начин да е формирано подвеждащо. Като гледах протестите не мога да остана с впечатление, че всички тези участници по някакъв начин съзнават отговорността на фигурата на главния прокурор или имат лични и непосредствени наблюдения върху неговите професионални качества. 

Магдалинчев не отрече, че това е бил най- трудният избор, в който е участвал. 

Това се дължи на опита на някои кръгове този избор, на тази личност, да не се състои. Може би имат други съображения, освен тези, които официално демонстрират.

Витаеше напрежение и то не само на заседанията на съвета, а от началото на процедурата, а колкото до заплахата, която е усетила  към себе си съдия Атанаска Дишева, на която Гешев предрекъл успешна поличитическа кариера,  то тя е несериозна, каза още Магдалинчев.

По отношение на репликите, които си разменяха на няколко пъти сегашният главен прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВКС Лозан Панов Магдалинчев коментира: Господин Панов отдавна проявява особено желание за участие в избора на главен прокурор, той винаги е имал по- различно отношение, не знам от какво е продиктувано, той е е председател на ВКС, и е представител на онези кръгове, които искаха разделение на властите. Но когато се избира председател на ВКС няма такова противопоставяне, доколкото при избора на главен прокурор има  и то твърдо и много активно. Много са странни тези подбуди.

Президентът изпълни своите конституционни правомощия и прецени да върне процедурата на ВСС. След повторното гласуване в Конституцията няма срок за издаване на указ за конкретния случай, но за други - очакванията са това да се случи до 7 или 15 дни.

Прекомерното забавяне би поставило въпроса дали се спазва Конституцията, каза още Боян Магдалинчев.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Нагъл предизборен бюджет и малки пенсии

Оценка слаб 2 даде за предизборния бюджет за 2021г.  Георги Вулджев, главен икономист на Експертен клуб за икономика и политика. Нарече го и безотговорен. А даваните на пенсионерите по 50 лева  месечно до март, определи като щедро раздавне, но това е на всички нива. Конкретно за размера на пенсиите експертът каза, че е съгласен с..

публикувано на 21.10.20 в 16:44

Правителствата наказват хората с нелогични анти-ковид мерки

Нелогично от медицинска и научна гледна точка е решението да се носят маски на открито, коментира пред Радио Пловдив доц. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН   "Дискотеките, заведенията ще продължат да работят, а когато хората влязат в тях ще трябва да си ги свалят, което прави тази мярка..

публикувано на 21.10.20 в 16:26

ОУП трябва ясно да защити екологичното бъдеще на Пловдив

Това е една от тезите, които ще отстояват общинските съветници от ДБ при обсъждането на проекта за изменение на Общия устройствен план на Пловдив.  Днес те организират среща с експерти и граждани в Дома на културата.  На форума мнения ще споделят арх. Антоанета Топалова - специалист по градоустройство и опазване на културното наследство, бивш главен..

публикувано на 21.10.20 в 11:51

Липсата на адекватен разговор за Ковид-19 поощрява невежеството

Центърът за анализ и кризисни комуникации публикува критична позиция за начина, по който управляващите артикулират  ситуацията с Ковид-19.   У нас налице реално се развиват три кризи: здравна, икономическа и политическа, отбелязва анализът. И прави извод, че и трите водят до упадък на доверието в институциите.  Опасната тенденция, изведена от..

публикувано на 21.10.20 в 11:14

Ресторанти и клубове не приемат нови ограничения за бизнеса им

Днес предстои среща на Областния кризисен щаб - Пловдив със собствениците на ресторанти и нощни заведения. Темата е възходящия ход на заразата с коронавирус и противоепидемичните мерки. В аванс за коментар по темата потълсихме мнението на двама представители на бранша.  Деян Найденов управлява 11 нощни заведения в Пловдив. Той твърди ,   че няма..

публикувано на 21.10.20 в 09:35