Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Менда Стоянова даде старт на фестивала "Дефиле на младото вино"

16
Снимка: Нели Бистрашка, Радио Пловдив

Фестивалът „Дефиле на младото вино“ официално бе открит от Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Тя пожела „На добър час“ и покани Бога на виното и веселието Дионисий да отвори първата бъчва с младо вино от асеновградски мавруд. 

По традиция танцьорите от Ансамбъл „Тракия“ и млади девойки в бели одежди, предвождани от Бога на виното преминаха от площад „Стефан Стамболов“ по Главната улица до Стария град. 

Фестивалът се провежда за 11 път със съдействието на Университета по хранителни технологии. Зам. - ректорът проф. Йорданка Алексиева заяви, че пловдивчани и гостите на града ще се насладят на прекрасните български вина през тези три дни.

Фестивалът събира над 36 български изби и около 10 представители на хранителния бранш, които показват млечни и месни продукти собствено производство. Дегустациите на младо вино ще бъдат в над 15 старинни къщи в Старинен Пловдив днес от 14 до 18 ч., утре от 11 до 18 ч., а в неделя – от 11 до 17 ч.

И тази година посетителите трябва да си купят жетони за дегустациите пред самите локации, а за пръв път могат да го направят и онлайн чрез специалното туристическо приложение Plovdiv CityCard.

Миналата година събитието събра над 23 000 посетители от близо 50 държави, тази година очакваме още повече, тъй като градът е Европейска столица на културата. Пет процента от приходите на фестивала отиват за поощряване на най-изявените доброволци студенти, които участват в събитието, както и 3-ма ученици от ПГ по туризъм, каза проф. Йорданка Алексиева от УХТ. 

„Дефиле на младото вино“ се организира от Съвета по туризъм и Община Пловдив в сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив“, Регионалния исторически музей, Регионалния етнографски музей, УХТ и фондация „Пловдив 2019“.Още от категорията

Отворено писмо - 2

Скъпи слушатели и читатели! Благодарим за подкрепата! Продължаваме да настояваме за увеличаване на бюджета на Радио Пловдив и за премахване на финансовите дисбаланси в системата на БНР! След проведени срещи с и.д. генералния директор и УС на БНР екипът на Радио Пловдив получи уверение, че поставените проблеми ще бъдат разгледани и ще се направи опит..

обновено на 18.02.20 в 10:28

Кметът прави отчет на първите си 100 дни

Кметът на Пловдив Здравко Димитров и 9-мата му заместници ще направят своеобразен отчет  по повод първите 100 дни от новия управленски мандат.  Събитието ще се проведе в голямата конферентна зала на Дома на културата „Борис Христов“. 

обновено на 18.02.20 в 10:28

Община Девин с дългове за почти три милиона

2 млн и 700 хил лв са дълговете на Община Девин.  Общинското ръководство предвижда да възложи административен одит за оценка как функционира администрацията и вътрешен одит за установяване на финансовото състояние на Общинската администрация.  Чуйте репортажът на Радостина Чернокова. 

публикувано на 18.02.20 в 10:27

10 дни проблем с водата в Пещера

В рамките на 10 дни град Пещера ще е с нарушено водоподаване заради извънпланов ремонт на утаител, пречистващ питейната вода от карстов извор „Новомахленски“.  От ВиК дружеството предупреждават, че водното налягане във водопроводната мрежа ще бъде намалено, основно в „ниската зона“, от която се захранва централната част на града.  Ремонтните..

публикувано на 18.02.20 в 10:10

Преасфалтират ул. „Съединение“ в район „Тракия“

Заради преасфалтиране на ул. „Съединение“ в район „Тракия“ от днес до 4 март се въвежда временна организация на движението в участъка от бул. „Шипка“ до ул. „Генерал Кесяков“, съобщиха от ОП „Организация и контрол на транспорта“. Преминаването на автобусите от масовия обществен вътрешноградски транспорт и леките автомобили се пренасочва в две..

публикувано на 18.02.20 в 08:32