Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Менда Стоянова даде старт на фестивала "Дефиле на младото вино"

16
Снимка: Нели Бистрашка, Радио Пловдив

Фестивалът „Дефиле на младото вино“ официално бе открит от Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Тя пожела „На добър час“ и покани Бога на виното и веселието Дионисий да отвори първата бъчва с младо вино от асеновградски мавруд. 

По традиция танцьорите от Ансамбъл „Тракия“ и млади девойки в бели одежди, предвождани от Бога на виното преминаха от площад „Стефан Стамболов“ по Главната улица до Стария град. 

Фестивалът се провежда за 11 път със съдействието на Университета по хранителни технологии. Зам. - ректорът проф. Йорданка Алексиева заяви, че пловдивчани и гостите на града ще се насладят на прекрасните български вина през тези три дни.

Фестивалът събира над 36 български изби и около 10 представители на хранителния бранш, които показват млечни и месни продукти собствено производство. Дегустациите на младо вино ще бъдат в над 15 старинни къщи в Старинен Пловдив днес от 14 до 18 ч., утре от 11 до 18 ч., а в неделя – от 11 до 17 ч.

И тази година посетителите трябва да си купят жетони за дегустациите пред самите локации, а за пръв път могат да го направят и онлайн чрез специалното туристическо приложение Plovdiv CityCard.

Миналата година събитието събра над 23 000 посетители от близо 50 държави, тази година очакваме още повече, тъй като градът е Европейска столица на културата. Пет процента от приходите на фестивала отиват за поощряване на най-изявените доброволци студенти, които участват в събитието, както и 3-ма ученици от ПГ по туризъм, каза проф. Йорданка Алексиева от УХТ. 

„Дефиле на младото вино“ се организира от Съвета по туризъм и Община Пловдив в сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив“, Регионалния исторически музей, Регионалния етнографски музей, УХТ и фондация „Пловдив 2019“.Още от категорията

Съдът в Пловдив върна отначало делото срещу Лютви Местан

Пловдивският апелативен съд  потвърди  определението на Окръжен съд – Кърджали, с което е прекратено съдебното производство срещу  Лютви Местан за катастрофата  на 14 април миналата година с негово участие, при което загина невръстно дете.  Делото се връща на Окръжна прокуратура – Кърджали за отстраняване на допуснати съществени нарушения на..

публикувано на 30.10.20 в 17:30

Нови 17 медици в Пловдивско с ковид, петима загубиха битката с вируса

За изминалото денонощие 268 са заразените с Ковид 19 в Пловдив и областта. Починали с доказана инфекция от коронавирус са 5 души, сред които 52 годишен мъж от община Марица без заболявания, и друг мъж от Пловдив на 56 години също без придружаващи заболявания. Три жени са починали след коронавирусна инфекция, и трите са от Пловдив, съответно на 64..

публикувано на 30.10.20 в 15:08

Арестуваха мъж, пласирал фалшиви евро

Мъж от Благоевград, разпространявал фалшиви евро, е задържан на магистрала „Тракия“ в района на Пазарджик. Полицейската акция е в резултат на сигнали на чужденци, че на паркинги на аутобана при обръщение на пари са измамени с фалшиви евро. Обикновено арестуваният искал от шофьори на тирове да му развалят малко пари, защото в близката..

публикувано на 30.10.20 в 15:05

Общинско дружество ще управлява градския транспорт на Пловдив

Община Пловдив ще създаде търговско дружество, което да управлява транспорта на града и да отговаря за продажбата на билети и карти. Това заяви заместник-кметът по „Транспорт“ Тодор Чонов по време на отчета 1 година управление на мандат 2019-2023.  Дружеството ще бъде с лиценз за превозвач, частните превозвачи, доставчици на услугата, няма да..

публикувано на 30.10.20 в 13:36

"Пътинженеринг" ще ремонтира ул. "Даме Груев"

Фирмата "Пътинженеринг"  ще извърши ремонта и разширяването на улица "Даме Груев", гласи днешна заповед на заместник – кмета на Пловдив Пламен Райчев.  От обществената поръчка заради пропуски и нередности са отстранени останалите 7 фирми, които подадоха оферти.  Реконструкцията на Даме Груев,  от надлез Родопи до бул. Македония, ще струва почти 6..

публикувано на 30.10.20 в 13:06