С роботиката отваряме нов свят за децата

4
Виден Димитров - управител на мрежа от детски школи по роботика

Всичко около нас се развива много бързо и динамично и всички се опитваме да наваксаме с технологиите. Част от това е свързано с въвеждането на нови професии и обучения. Едно такова е роботиката, смята Виден Димитров, управител на мрежа от детски школи по роботика и старши мениджър в голяма ИТ компания.

Според него децата още от 2-3 клас трябва да отворят очи за инженерните науки, както и за други професии, свързани с бъдещето. Роботиката не е лимитирана наука само за инженери, трябват и художници, и физици, и други визионери. За това помагат и детските школи по роботика, които се радват на огромен интерес, допълни той.

Процесът между децата и роботите е много естествен. Децата са играли вкъщи с конструктори, в своя въображаем свят и ние им помагаме да направят следващата крачка - да ги раздвижат. Всичко става много забавно и естествено, като игра, посочи Димитров, като подчерта, че така най-добре се учи. 

Две групи деца идват основно в школите по роботика - второкласниците, които плавно минават от игра в следващия етап, и четвъртокласниците, които вече по-осъзнато се занимават и често стигат до състезания. 

Целта ни не е да направим следващите супергерои, а да ги научим на основата на физиката и математиката, които те ще учат после в училище, каза Виден Димитров. 

Така отваряме нов свят за децата и ги подготвяме за професиите на бъдещето, смята той. 

В европейската седмица на роботиката целият разговор с Виден Димитров за професиите на бъдещето и световно известната онлайн платформа за обучение по роботика, създадена от българи, може да чуете в аудио файла.
Галерия

Още от категорията

Let It Be прозвуча по "Хоризонт" в подкрепа на Радио Пловдив

Колеги от БНР – София подкрепиха протеста на Радио Пловдив срещу недостатъчното финансиране на програмата и полученото в края на миналата година най- ниско в системата ДМС. В предаването „Преди всички“ бе прочетено второто отворено писмо на екипа на Радио Пловдив, в което се обяснява защо след един месец е възобновено публикуването на актуална..

обновено на 18.01.20 в 08:40

Електронното здравеопазване е най - добрият контрол

Това е един икономически проблем, който се превърна в политическа криза в здравеопазването, но не от голям мащаб и създаде сътресение сред институциите. Така  Аркади Шарков , здравен експерт и заместник-председател на Експертен клуб за икономика и политика, коментира т. нар "лобистки скандал" за източването на Здравната каса от..

публикувано на 17.01.20 в 16:38
Искра Михайлова

Не 1, а 12 милиарда лева трябват за ВиК сектора в страната

Не съм голям привърженик на централизирания модел на управление, особено на система, която предполага гъвкави решения и модели, съобразени със спецификата на конкретни територии. Опитът да направят ВиК асоциации в големите области не е успешен, тъй като някои от общините предпочитат сами да управляват водоснабдителните си дружества. Това заяви за..

публикувано на 17.01.20 в 16:14

Време е за широк политически консенсус между партиите

В програма "Ден след ден" на Радио Пловдив по важните теми от седмицата - наш събеседник е Иван Тропанкев, журналист, писател, фотограф .  Започваме от предстоящия вот на недоверие, следва реацията към безводието в Перник, както и проговарянето на д-р Дечо Дечев. Одържавяването на тотото също е сред темите, по които следва коментар на анализатора...

публикувано на 17.01.20 в 14:06

Проблемите в здравеопазването са структурни, а не - в личността

Дебатът все повече през последните дни се измества към начина, по който са съобщени проблемите в здравеопазването. Не – към самите проблеми и същността им, съдържанието, същественото,  а към това, защо са съобщени през медиите. Най-вероятно има проблем в комуникацията между ръководствата на НЗОК и Министерството на здравеопазването. Това..

публикувано на 17.01.20 в 10:31