Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С роботиката отваряме нов свят за децата

4
Виден Димитров - управител на мрежа от детски школи по роботика

Всичко около нас се развива много бързо и динамично и всички се опитваме да наваксаме с технологиите. Част от това е свързано с въвеждането на нови професии и обучения. Едно такова е роботиката, смята Виден Димитров, управител на мрежа от детски школи по роботика и старши мениджър в голяма ИТ компания.

Според него децата още от 2-3 клас трябва да отворят очи за инженерните науки, както и за други професии, свързани с бъдещето. Роботиката не е лимитирана наука само за инженери, трябват и художници, и физици, и други визионери. За това помагат и детските школи по роботика, които се радват на огромен интерес, допълни той.

Процесът между децата и роботите е много естествен. Децата са играли вкъщи с конструктори, в своя въображаем свят и ние им помагаме да направят следващата крачка - да ги раздвижат. Всичко става много забавно и естествено, като игра, посочи Димитров, като подчерта, че така най-добре се учи. 

Две групи деца идват основно в школите по роботика - второкласниците, които плавно минават от игра в следващия етап, и четвъртокласниците, които вече по-осъзнато се занимават и често стигат до състезания. 

Целта ни не е да направим следващите супергерои, а да ги научим на основата на физиката и математиката, които те ще учат после в училище, каза Виден Димитров. 

Така отваряме нов свят за децата и ги подготвяме за професиите на бъдещето, смята той. 

В европейската седмица на роботиката целият разговор с Виден Димитров за професиите на бъдещето и световно известната онлайн платформа за обучение по роботика, създадена от българи, може да чуете в аудио файла.
Галерия

Още от категорията

Всички политици искат част от баницата, а баница няма

Надявах се, че българските политици да се обединят в такава ситуация, но това не се случи, така политологът Татяна Буруджиева започна своя коментар за   последните политически страсти и популизма, избуяли в условията на извънредно положение, изразени в дебата за депутатските заплати и критиката на президента. В политиката има такива..

обновено на 07.04.20 в 16:02

В разпространението на Ковид-19 в Пловдив няма ескалация

31 са случаите на Ковид - 19 в Пловдив. Това съобщи тази сутрин директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева .  Тя каза в интервю за Радио Пловдив, че има един екстубиран пациент, което е успех на този етап от неговото лечение. Д-р Танчева поздрави колегите си с днешния професионален празник и специално пожела здраве за медиците от болниците: "Свети..

обновено на 07.04.20 в 11:31
Д-р Иван Маджаров

Повече от 85% заплащане за болниците сега е рекет

В условията на  извънредното положение продължаваме да информираме за: нови инициативи, промени в ход и празник насред пандемия. С д-р Иван Маджаров, председател на БЛС ще коментираме в деня на работещите в здравеопазването: как болниците ще се справят с 85% от очакваните средства. Тази мярка идва след свитата дейност на лечебниците заради..

обновено на 07.04.20 в 10:37

Важно е да се удължи времето за диалог по програмата "Инвитро"

По правилата на общинския съвет продължава общественото обсъждане на правилника за финансово подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. За някои от спорните моменти, по които тече нова петиция на активни граждани говорим с д-р Иван Црънчев , общински съветник от ВМРО и член на комисията по професионална етика на БЛС-Пловдив. Д-р Црънчев..

публикувано на 07.04.20 в 10:00

Шием маски и помагаме на героите на деня

В програма "Точно днес" разговор с  Елица Георгиева , управител на малко немско предприятие у нас, която разказва за решението да помогнат в кризата с COVID-19. Тя споделя опит как от фирма, която прави ветеринарни протези, те пренастроиха мощностите си - да шият маски. Елица Георгиева каза, че според нея "доброто също е заразно" и започна..

публикувано на 07.04.20 в 09:55