Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ранното детско развитие има нужда от комплексна грижа


Изследването „Поглед към невидимите деца на Пловдив“ анализира услугите за ранно детско развитие в град Пловдив и степента, в която те отговарят на потребностите на децата с проблеми в развитието, или в риск от развиване на такива проблеми и техните семейства, обясни изследователят  Калина Илиева от БАН, част от екипа направил проучването.

По думите й изследването  не само анализира услугите за ранно детско развитие- възраст 0-3 г.,   но  очертава проблемите с услугите в гр. Пловдив и дава препоръки  за подобряване на политиките и практиките по отношение на ранната детска интервенция и на оптимизирането на системата от секторни, интегрирани и специализирани услуги в подкрепа на децата с увреждания и трудности в развитието.

Изследването „Поглед към невидимите деца на гр. Пловдив“ е на Фондация „За Нашите Деца“ и е  проведено съвместно с Института за изследване на населението и човека към БАН.

Данните от Пловдив потвърждават резултатите от национално изследване, според което повече от 1/3 от родилите здравно неосигурени бременни не са посещавали лекар нито веднъж преди раждането, а за здравноосигурените липсват данни за степента на проследяването.

Причините за заболяванията и умиранията на децата от 1 до 4 години не са изследвани и липсват данни за статуса на семействата – икономически, социален, образователен, за да се осъществява ефективна превенция.

 Основните препоръки са свързани с разработване на стандарти за развитие на деца във възрастта 3 – 7 години и въвеждането им в практиката. Препоръчва се също така създаване на програми за подкрепа на родителите в грижата за здравето на детето и възпитателните практики в семейството за постигане на адекватно и отговорно родителско поведение за подкрепа на развитието на детето.

Не на последно място е препоръката за оптимизиране системата за закрила на детето, с цел подкрепа за биологичните семейства и предотвратяване на разделянето на децата от семействата им.

Интервю с Калина Илиева може да чуете от прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29