Парите не са в основата на проблемите с донорството у нас


1153 пациенти в България са официално регистрирани като нуждаещи се за трансплантация в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Реалният брой на нуждаещите се е три пъти повече, смятат медицински специалисти. Те разчитат на продължаващата до 5 декември национална кампания за насърчаване на донорството, за да се повиши информираността на обществото. Кампанията е на здравното министерство в партньорство с БЧК и под мотото "Да! За живот!".

Донорството е изключително тежък социален, а не чисто медицински проблем, заяви анестезиологът д-р Костадин Чифлигаров, координатор по донорство за УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Той бе основен лектор на дискусия в Медицинския университет в Пловдив, посветена на проблемите на донорството в България и в региона.

Не парите са в основата на проблемите с донорството у нас, категоричен е д-р Чифлигаров. Като важни проблеми той посочи изключително разединеното българско общество, ниската здравна култура на гражданите, липсата на доверие към лекарите и здравната система като цяло, а също и грешната позиция на самото здравно министерство към проблемите на донорството. Няма трансплантация без донострво и това е основната причина България да е на последно, 28-мо място в Европейския съюз по брой трансплантирани хора на милион население, посочи д-р Чифлигаров.

В регион Пловдив има две лицензирани донорски бази - в университетските болници „Св. Георги“ и „Пловдив“, и към тях има координатори по донорство. Като цяло обаче Пловдивски регион не е сред най – активните в донорството, отчете д-р Костадин Чифлигаров. Според него, причина за това е големият брой болници в града, разводняването на потока пациенти и насочването на голяма част от тях към т. нар. държавни болници.

Медиците отчитат огромен интерес към отпечатаните от здравното министерство 50 000 доронски карти, с които желаещите могат да заявят съгласието си да станат донори. Картата няма юридическа стойност, но информира семейството за волята на притежателя й да стане донор в случай на мозъчна смърт. Крайното решение дали да бъдат дарени органите е на близките. Заради този интерес здравното ведомство съобщи, че до края на годината ще бъде отпечатан допълнителен тираж от 30 000 донорски карти.


Галерия

Още от категорията

Великобритания ще напусне ЕС с договорена сделка

Великобритания ще напусне ЕС в края на януари. Омръзна им това висящо положение, коментира журналистът Андрей Владов от Лондон.   Повечето хора са си казали, нека нещата да тръгнат напред. Подкрепата за консерваторите е много силна, не само в големите градове.   Джонсън спечели, защото обедини консервативните избиратели. Посланието..

публикувано на 13.12.19 в 16:59
Тони с майка си Марина

"Българската Коледа" осигурява рехабилитация за Тони

Тони Панайотов е на 14 години.  Ражда се в седмия месец с форцепс , разказва майка му Марина Карушкова. Тогава не й е хрумвало, че детето може да има увреждане, защото самата тя е седмаче. Стиснат е на главата, от дясната половина на мозъка,  това е двигателния център на мозъка и оттам - увредата. Аз съм била на 22 години и не съм знаела за какво..

публикувано на 13.12.19 в 15:03

Сдружение "Паралелен свят" вече 10 години работи в Пловдив

10 години в Пловдив работи сдружението „Паралелен свят“. В него членуват майките на 80 деца и младежи с интелектуални затруднения и аутизъм. През месец май 2020 година имат юбилей и споделят пред нас заветната им мечта. Общината да ги разпознае като партньор и да получат финансиране за развитие.  Установихме, че инициативите, които правим..

публикувано на 13.12.19 в 13:10

В БСП има разделение по върховете, в НС и в групата

Това е очевидно. Има го в НС, а също и в парламентарната група на БСП. За първи път в групата това се проявява по такъв явен начин. Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Александър Маринов, политолог и университетски преподавател. Той коментира ситуацията в столетницата, след като 27 депутати не се подчиниха на решението на..

публикувано на 13.12.19 в 10:58

Намаляват безплатните лекарства с новия НРД

В проект на НРД 2020 година, се предвиждат текстове, които ограничават правото да лекуваме хронично болните съгласно ръководствата за поведение, а това ще доведе до по-скъпи лекарства за пациентите и невъзможност да закупуват някои от тях, това се казва в декларация на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Вече се прибягва до..

публикувано на 13.12.19 в 10:36