Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Парите не са в основата на проблемите с донорството у нас


1153 пациенти в България са официално регистрирани като нуждаещи се за трансплантация в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Реалният брой на нуждаещите се е три пъти повече, смятат медицински специалисти. Те разчитат на продължаващата до 5 декември национална кампания за насърчаване на донорството, за да се повиши информираността на обществото. Кампанията е на здравното министерство в партньорство с БЧК и под мотото "Да! За живот!".

Донорството е изключително тежък социален, а не чисто медицински проблем, заяви анестезиологът д-р Костадин Чифлигаров, координатор по донорство за УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Той бе основен лектор на дискусия в Медицинския университет в Пловдив, посветена на проблемите на донорството в България и в региона.

Не парите са в основата на проблемите с донорството у нас, категоричен е д-р Чифлигаров. Като важни проблеми той посочи изключително разединеното българско общество, ниската здравна култура на гражданите, липсата на доверие към лекарите и здравната система като цяло, а също и грешната позиция на самото здравно министерство към проблемите на донорството. Няма трансплантация без донострво и това е основната причина България да е на последно, 28-мо място в Европейския съюз по брой трансплантирани хора на милион население, посочи д-р Чифлигаров.

В регион Пловдив има две лицензирани донорски бази - в университетските болници „Св. Георги“ и „Пловдив“, и към тях има координатори по донорство. Като цяло обаче Пловдивски регион не е сред най – активните в донорството, отчете д-р Костадин Чифлигаров. Според него, причина за това е големият брой болници в града, разводняването на потока пациенти и насочването на голяма част от тях към т. нар. държавни болници.

Медиците отчитат огромен интерес към отпечатаните от здравното министерство 50 000 доронски карти, с които желаещите могат да заявят съгласието си да станат донори. Картата няма юридическа стойност, но информира семейството за волята на притежателя й да стане донор в случай на мозъчна смърт. Крайното решение дали да бъдат дарени органите е на близките. Заради този интерес здравното ведомство съобщи, че до края на годината ще бъде отпечатан допълнителен тираж от 30 000 донорски карти.


Галерия

Още от категорията

Ваксините срещу К-19 може и да са добри, но засега не го знаем

Пловдивчини показват масово недоверие към поставянето на ваксина срещу Ковид- 19, показа анкета. Повечето споделят, че им липсва информация и по принцип са против задължителното ваксиниране, а осве това биха се доверили на български продукт, ако на пазара се появи такъв. Най- важното качество на ваксините е, че те са за терапия за здрави..

публикувано на 26.11.20 в 16:59

Позитивните са 10 пъти повече от установените с PCR-тестове

До края на другата седмица вече ще работи е лектронното направление за PCR тест , което личните лекари ще издават. Това заяви  пред Радио Пловдив д-р Костадин Сотиров , председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.  Той посочи, че само за днес би издал 5 такива направления, ако имаше възможност за..

публикувано на 26.11.20 в 16:07

Не се мисли за хората, които реално движат бизнеса

Мерките на Правителството са оправдани, от гледна точка на запазване здравето на населението. Те обаче имат лек икономически привкус – няма добро съчетаване между медицинска необходимост и необходимостта от опазване на икономиката“, заяви бизнесменът Ангел Стоев – ръководител на предприятие за опаковки край Пловдив, осигуряващо препитание на 150..

публикувано на 26.11.20 в 10:48

Днес учителите са много по-подготвени, отколкото през март

„Категорично сме готови да преминем към онлайн обучение и с учениците в началния курс в ОУ „Райна Княгиня“. При нас се обучават общо 900 ученици, като тези – от І до ІV клас – над 400 деца, са разпределени в 20 паралелки. Готови са виртуалните класни стаи, учителите са добре обучени. А вчера проведохме и тест на онлайн платформата,..

публикувано на 26.11.20 в 10:14

Новите мерки няма да засегнат тежко икономиката

"Чисто икономически резултатите от новите ограничителни мерки заради разпространението на коронавируса няма да бъдат толкова негативни, защото няма да има пълно затваряне. Това ще засегне главно сферата на услугите и образованието, а останалите сектори няма да бъдат пряко засегнати". Прогнозата направи по Радио Пловдив макроикономистът проф. Ганчо..

публикувано на 25.11.20 в 16:44