Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Празниците започват „Точно днес“

В Стария Пловдив елхата на Лапидариума ще бласне с цялото си величие. Тази вечер официално започват „Празници на светлина и надежда“. Поканата е от Общински институт „Старинен Пловдив“, а Донка Налбантова  ще представи участниците и програмата.

Тридесет години демокрация, за постигнатото и намеренията за бъдещето ще коментират експерти на първата кръгла маса, която организира „Евро-алантическият център за сигурност“. Коментарът е на проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика.

В пловдивския Аграрен унивирситет ще бъде представен анализ за околната среда и климата. Преди дискусията за „Добрите практики в новата зелена архитектура“, опит ще сподели проф. Владислав Попов.

Българска хранителна банка събира храна и дарява надежда. За кампанията говорим с Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ. На какво е равен един лев или килограм доброта? Как се обединяват доброволците и бизнеса?

Преди новините в осем е срещата с Ивинела Самуилова, и новата и  книга „Тъй рече баба Ега“. Един роман за народната мъдрост, посланията на древното знание и поуките.

В зона „Култура“ ще чуете журналиста Емил Спахийски, който представя документалния си филм „Икар от Кочериново“. Филмът е дебют за режисура, ще бъде излъчен в рамките на  24-тия Фестивал за документарно и анимационно кино „Златен ритон“. Входът е свободен, на 3 декември, от 17 часа в зала 1, Лъки Дом на киното.

В рубриката „Добро утро, Ден“ гостува журналистът Евгений Тодоров, собственик на Пловдивска обществена телевизия.

Слушайте ни! „Точно днес“ на 3-ти декември, от 6.00 до 9.30 часа.


Още от категорията

"Точно днес" не само в черно

Какво му е  черното на „ черния петък “, този път в коронавирусна ситуация.  Отново за ползите и капаните. Разговор с   Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“. От Рим ще чуем медицинската сестра от Велинград  Ани Гугалова , която разказва за  Ковид-мерките и обществените настроения в Италия. „Затварянето“ на..

публикувано на 26.11.20 в 16:09

За ваксините и (пред)последно за Ковид–болницата „Ден след ден“

На решенията на здравните власти за преобразуването на МБАЛ „Св. Мина“ в изцяло ковид- болница наистина трябва да се гледа като на предпоследни. След поредица от дебати, срещи, обещания  на кмета пред премиера, както и похвали  за „добър пример в страната“, днес стана ясно, че болницата няма да е за ковид-пациенти. Защо – чуйте от заместник –..

публикувано на 26.11.20 в 14:13

"Играч първи, приготви се" в "Звукът на киното"

Музика от филм на Стивън Спилбърг ви предлагаме тази събота и неделя в "Звукът на киното". Фантастичният "Играч първи, приготви се“ е сниман по едноименния роман на  Ърнест Клайн и се появи на екран през 2018 година.  „Играч първи, приготви се“ е интертекстуален филм за носталгията, който връща зрителя към 70-те и 80-те години на XX век, макар че – за..

обновено на 26.11.20 в 13:59

"Вход свободен" - за светлината в тунела

"Всяко зло за добро!"  е мантрата,с която българинът  израства  още от детството си. Тя е, може би, нещо като национална ваксина срещу паралича на песимизма.  Днес в предаването говорим за светлината в тунела, затова дали е от насрещно идващ влак, или изходът все пак е близо. Да търсим позитивното дори в тези негативни времена е принцип на "Вход..

публикувано на 26.11.20 в 09:22

Рационално и емоционално - "Точно днес"

По коридорите на ненапълно, но здравословно „затворената“  от петък за три седмици държава  ще осъществяваме  малко по-премерени движения между вниманието и рационалността. А емоциите ще останат запазена територия за предстоящите празници, когато  ще броим плюсовете от „минусите“, които сега трябва всички солидарно да понесем в името на..

публикувано на 25.11.20 в 17:35