В "Звукът на киното" преоткриваме "Бийтълс" с "Yesterday"

| обновено на 05.12.19 в 16:52

Тази събота "Звукът на киното" ще ви направи щастливи. Щастливи, защото ще слушате "Бийтълс". А кой не е щастлив, когато слуша "Бийтълс"?

Последният филм на Дани Бойл "Yesterday", който шества тази година и по нашите киносалони, но под заглавието "Вчера си е за вчера", може би за да не се дублира с българската класика "Вчера", е с многопластови внушения. 

На повърхността разчитаме посланието, че щастието е винаги възможно, когато следваш любовта и мечтите си. На втори план обаче изпъква майсторският и дълбок  разказ за ценностите на нашата цивилизация, които не могат да бъдат изгубени. Колективната памет на човечеството винаги ще пази значимите постижения на духа, културните натрупвания и непреходното наследство на високото изкуство. А музиката, създадена от "Бийтълс", е точно това!

Можете ли да си представите свят, в който "Бийтълс" никога не са съществували. Именно това се опитва да покаже режисьорът Дани Бойл със своята лента. Но има един британски музикант с индийски произход, който помни всичко и се бори за слава и пробив на сцената. И ги постига. С парчетата на  "Бийтълс" , които представя за свои, а публиката отново открива магнетичната сила на музиката на ливърпулската четворка. 

Т.е. не е важно кой е носителят, важно е, че тези страхотни парчета просто не могат да изчезнат, да се изпарят в забравата и да умрат за бъдещите поколения! Те са вечни и ще ги има, защото са част от музикалното наследство и културната памет на цялото човечеството.

Във филма участва певецът и носител на "Грами" Ед Шийран, който играе самия себе си. Главната роля е поверена на Химеш Пател - той е музикантът Джак. За безспорния успех на "Yesterday" със сигурност допринася и Ричард Къртис, чиято работа познаваме като сценарист на хитовия и предпочитан всяка Коледа филм "Наистина любов".

Така че приятно слушане на магията "Бийтълс" и тази събота след новините в 8.00 часа по Радио Пловдив.


Галерия

Още от категорията

Баготворителност и музика във „Вход свободен“

На Никулден, говорим за благотворителност. Става дума за ежегодната инициатива на PTPI Smiles – Пловдив, ученическият клон на международната организация „Хора към хора“. Коментираме с психолога Емилия Крушков, която е ментор на учениците от PTPI Smiles – Пловдив. Събитието е коледният благотворителен базар на 7-ми и 8-ми декември, на улица „Капитан..

обновено на 06.12.19 в 10:15

И празнично, и делнично "Точно днес"

6 декември е. Специален ден за хиляди с името на Св. Николай Мирликийски - Чудотворец, за рибарите, за моряците и за банкерите и за всички, които ще го почетат с рибната трапеза "Точно днес".  На нея посвещаваме разговор в предаването с директора на Института по рибарство и аквакултури проф. Таня Хубенова. Кой и как произвежда риба у нас, кой я купува,..

публикувано на 05.12.19 в 17:18

„Ден след ден“ да поговорим за....

Избухналите „черешови топчета“ в Сопот срещу съвременния превод на „Под игото“ и споделенето от пловдивски седмокласници как четат романа. Сблъсъкът между „за“ и „против“,  заканите, които днес се чуха в родния град на Вазов и отчайващите резултати на българските деца на теста PISA ще коментира проф. Инна Пелева. И още един професор ще бъде..

публикувано на 05.12.19 в 14:07

"Вход Свободен" – светло бъдеще за нашите деца!

Отговорни ли сме за бъдещето – своето и на нашите деца? Нашето е в техните ръце, а в нашите е тяхното! И днес във „Вход свободен“ обръщаме особено внимание на децата и младежите на Пловдив. Да се развиват успешно и да бъдат достойни граждани както на родния град,така и на света, е мечтата на всеки родител. Реални възможности за развитие, шанс,..

обновено на 05.12.19 в 09:42

Коледна магия „Точно днес“

Утрото на празничния 5 декември посрещаме със Стефан Вълдобрев и най-новата песен на „Обичайните заподозрени“ – „Лепило за брада“. А с нея ще си припомним, че е време за случване, тъй като до Коледа ни делят точно 20 дни. Със Стефан Вълдобрев ще говорим за вярата, за смисъла на Рождество и как една песен се случва за по-малко от..

публикувано на 04.12.19 в 16:55