Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В "Звукът на киното" преоткриваме "Бийтълс" с "Yesterday"

| обновено на 07.12.19 в 11:21

Тази събота "Звукът на киното" ще ви направи щастливи. Щастливи, защото ще слушате "Бийтълс". А кой не е щастлив, когато слуша "Бийтълс"?

Последният филм на Дани Бойл "Yesterday", който шества тази година и по нашите киносалони, но под заглавието "Вчера си е за вчера", може би за да не се дублира с българската класика "Вчера", е с многопластови внушения. 

На повърхността разчитаме посланието, че щастието е винаги възможно, когато следваш любовта и мечтите си. На втори план обаче изпъква майсторският и дълбок  разказ за ценностите на нашата цивилизация, които не могат да бъдат изгубени. Колективната памет на човечеството винаги ще пази значимите постижения на духа, културните натрупвания и непреходното наследство на високото изкуство. А музиката, създадена от "Бийтълс", е точно това!

Можете ли да си представите свят, в който "Бийтълс" никога не са съществували. Именно това се опитва да покаже режисьорът Дани Бойл със своята лента. Но има един британски музикант с индийски произход, който помни всичко и се бори за слава и пробив на сцената. И ги постига. С парчетата на  "Бийтълс" , които представя за свои, а публиката отново открива магнетичната сила на музиката на ливърпулската четворка. 

Т.е. не е важно кой е носителят, важно е, че тези страхотни парчета просто не могат да изчезнат, да се изпарят в забравата и да умрат за бъдещите поколения! Те са вечни и ще ги има, защото са част от музикалното наследство и културната памет на цялото човечеството.

Във филма участва певецът и носител на "Грами" Ед Шийран, който играе самия себе си. Главната роля е поверена на Химеш Пател - той е музикантът Джак. За безспорния успех на "Yesterday" със сигурност допринася и Ричард Къртис, чиято работа познаваме като сценарист на хитовия и предпочитан всяка Коледа филм "Наистина любов".

Така че приятно слушане на магията "Бийтълс" и тази събота след новините в 8.00 часа по Радио Пловдив.


Галерия

Още от категорията

"Точно днес" - кризисно и устойчиво "по ръба"

В обстановка на несигурност и недоверие в администрацията след акции, проверки и арести в структури от системата на МОСВ,  квотни назначения на нови директори и изглеждащо сякаш „витринно“ стопляне на взаимоотношенията в едно проблемно коалиционно партньорство, държавата изглежда сякаш в състояние  на ступор пред  очакването и у нас да пробие..

публикувано на 27.02.20 в 17:44

"През Вселената" в "Звукът на киното"

Музиката от филма "Across the Unrverse" ("През Вселената") е предложението ни в предаването "Звукът на киното" и тази събота /21. 09. 2019/ по Радио Пловдив. На 14-ти септември чухте първата част от "През Вселената", сега предстои втората част от мюзикъла с песни на "Бийтълс".  Филмът  е един от най- дръзките мюзикли в новата история на жанра. Сюжетът му..

обновено на 27.02.20 в 17:14

С опънати ластици пред неизбежното „Ден след ден“

Протести срещу кариерите, мерките срещу коронавируса и дадените 37 милиона за клубните стадиони в Пловдив – навреме ли бяха взети решенията питаме в предаването от 15 до 17 часа на 27-ти февруари. Недоволството на хората от Белащица срещу близките кариери не е от вчера, но днешният им протест доведе пред община „Родопи“ областния управител..

публикувано на 27.02.20 в 14:31

На пътешествие във „Вход свободен“

В последния четвъртък на февруари, си говорим за теснолинейката. И се качваме, на теснолинейката, на 3-ти март.  Минаха четири години, от първото масово празнично пътуване по теснолинейката, организирано неформално, с цел привличане на обществения интерес към линията.  За историята на инициативата и за празника тази година, говори Кристиан..

обновено на 27.02.20 в 09:35

"Точно днес" - това ли е, което изглежда

Протести и напрежения по суша и вода - следим ги в четвъртък сутринта.  С недоволните от кариерите в Белащица, които за пореден път ще заявят публично позицията си днес и с превозвачите, гневни на начина, по който се въвежда тол системата. Гласът на хората от Родопската яка ще е Ани Кемалова, а с последите новини след вечерните срещи между превозвачите и..

публикувано на 26.02.20 в 17:22