Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Звукът на киното" преоткриваме "Бийтълс" с "Yesterday"

| обновено на 07.12.19 в 11:21

Тази събота "Звукът на киното" ще ви направи щастливи. Щастливи, защото ще слушате "Бийтълс". А кой не е щастлив, когато слуша "Бийтълс"?

Последният филм на Дани Бойл "Yesterday", който шества тази година и по нашите киносалони, но под заглавието "Вчера си е за вчера", може би за да не се дублира с българската класика "Вчера", е с многопластови внушения. 

На повърхността разчитаме посланието, че щастието е винаги възможно, когато следваш любовта и мечтите си. На втори план обаче изпъква майсторският и дълбок  разказ за ценностите на нашата цивилизация, които не могат да бъдат изгубени. Колективната памет на човечеството винаги ще пази значимите постижения на духа, културните натрупвания и непреходното наследство на високото изкуство. А музиката, създадена от "Бийтълс", е точно това!

Можете ли да си представите свят, в който "Бийтълс" никога не са съществували. Именно това се опитва да покаже режисьорът Дани Бойл със своята лента. Но има един британски музикант с индийски произход, който помни всичко и се бори за слава и пробив на сцената. И ги постига. С парчетата на  "Бийтълс" , които представя за свои, а публиката отново открива магнетичната сила на музиката на ливърпулската четворка. 

Т.е. не е важно кой е носителят, важно е, че тези страхотни парчета просто не могат да изчезнат, да се изпарят в забравата и да умрат за бъдещите поколения! Те са вечни и ще ги има, защото са част от музикалното наследство и културната памет на цялото човечеството.

Във филма участва певецът и носител на "Грами" Ед Шийран, който играе самия себе си. Главната роля е поверена на Химеш Пател - той е музикантът Джак. За безспорния успех на "Yesterday" със сигурност допринася и Ричард Къртис, чиято работа познаваме като сценарист на хитовия и предпочитан всяка Коледа филм "Наистина любов".

Така че приятно слушане на магията "Бийтълс" и тази събота след новините в 8.00 часа по Радио Пловдив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Премиерно и с усмивка днес във "Вход свободен"

Днес Ви срещаме със страхотната Събина Георгиева, автор на детска литература, чийто книги са носители на награда Бисерче вълшебно и са оценявани високо от най-малките читатели, в категория "Откриватели".  Национална награда „Бисерче вълшебно“ е първата награда в България, посветена на съвременните детски книги, отличени чрез гласуване на децата...

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Минало и настояще "Точно днес" на 18 април

Четвъртък сутрин с коментарите на важните теми и събитията с днешна дата и пловдивски адрес. До 9.30 часа  гости и акценти в предаването: Политически страсти и нови казуси, преди същинската предизборна битка, поставят на изпитание първите мъже в държавата ни. Каква ще е развръзката и колко още изненади ни чакат до финала на политическата пиеса -..

обновено на 17.04.24 в 16:57

"Ден след ден" теми с продължение

Възможно ли е да се иска вот на недоверие към служебно правителство, както по-рано днес обявиха БСП, „Възраждане“ и ИТН, ако президентът не смени служебния премиер? Чуйте коментара на преподавателя по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Наталия Киселова .  Делото „Дебора“ стартира от третия опит в Пловдивския районен съд...

публикувано на 17.04.24 в 14:45

"Вход свободен" - динамика и забавления

В сряда ви срещаме с предстоящи събития с богата програма.  Обръщаме поглед към българското село, което преживява трансформация в много посоки и аспекти. Разказваме ви за предстоящата Заключителна научна конференция „Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност, наследяване”, която ще събере учени в областта на културната и социалната..

обновено на 17.04.24 в 10:11

"Точно днес" за (не)известните на деня

"Точно днес" - вървим по стъпките на темите от деня, добавяме и коментар по политическите събития. Броенето към изборите 2 в 1 започна само преди седмица, а вече рокадите в служебния кабинет станаха ежедневие. Доколко съставът на кабинета, който трябва да организира честни и прозрачни избори, е действително служебен или това е поредното..

публикувано на 16.04.24 в 16:51