По света има центрове, които изследват обективната истина

Евроатлантическият център за сигурност организира кръгла маса „Тридесет години демокрация – от къде започнахме, какво постигнахме и къде искаме да бъдем?“ Експерти в различни области  ще дискутират българския преход, отовоюваните ценности и научените уроци.

Проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика коментира, че трябва разумно и дипломатично да се възползваме от особеното разположение на България между Изтока и Запада.

Да бъдем мост между тези държави, за да има мир. Той посочи, че световният модел има три полюса: САЩ, Русия и Китай. Важна е ролята на ЕС и неговата трансатлантическа връзка, която в годините на Студената война осъществяваше по блестящ начин стратегическото възпиране със съветския блок. Изказването на френския президент Макрон разглеждам като загриженост за съдбата на НАТО. НАТО, което не развива достатъчно бързо своите военни и стратегически способности. Като млад политик иска да ускори този процес. Не е ясно, как ще се развие европейската отбранителна програма. Със сигурност акцентът ще бъде върху европейската отбранителна индустрия. Това са въпросите за отбраната и колективната сигурност.

Проф. Кънчев посочи, че подобни центрове по света се интересуват от изследване на обективната истина. Специализирал е в Център за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. Там изследват реалностите и дефинират тенденциите каквито са. Дали ръководството на държавата ще се съобрази, това вече е политическо решение. Целта е да се изследват проблемите, като се представят обективни и точни научни резултати. Концепциите трябва да бъдат верни и съответни на реалността, заяви проф. Румен Кънчев.

Интервюто с проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика е в звуковия файл.


Още от категорията

Великобритания ще напусне ЕС с договорена сделка

Великобритания ще напусне ЕС в края на януари. Омръзна им това висящо положение, коментира журналистът Андрей Владов от Лондон.   Повечето хора са си казали, нека нещата да тръгнат напред. Подкрепата за консерваторите е много силна, не само в големите градове.   Джонсън спечели, защото обедини консервативните избиратели. Посланието..

публикувано на 13.12.19 в 16:59
Тони с майка си Марина

"Българската Коледа" осигурява рехабилитация за Тони

Тони Панайотов е на 14 години.  Ражда се в седмия месец с форцепс , разказва майка му Марина Карушкова. Тогава не й е хрумвало, че детето може да има увреждане, защото самата тя е седмаче. Стиснат е на главата, от дясната половина на мозъка,  това е двигателния център на мозъка и оттам - увредата. Аз съм била на 22 години и не съм знаела за какво..

публикувано на 13.12.19 в 15:03

Сдружение "Паралелен свят" вече 10 години работи в Пловдив

10 години в Пловдив работи сдружението „Паралелен свят“. В него членуват майките на 80 деца и младежи с интелектуални затруднения и аутизъм. През месец май 2020 година имат юбилей и споделят пред нас заветната им мечта. Общината да ги разпознае като партньор и да получат финансиране за развитие.  Установихме, че инициативите, които правим..

публикувано на 13.12.19 в 13:10

В БСП има разделение по върховете, в НС и в групата

Това е очевидно. Има го в НС, а също и в парламентарната група на БСП. За първи път в групата това се проявява по такъв явен начин. Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Александър Маринов, политолог и университетски преподавател. Той коментира ситуацията в столетницата, след като 27 депутати не се подчиниха на решението на..

публикувано на 13.12.19 в 10:58

Намаляват безплатните лекарства с новия НРД

В проект на НРД 2020 година, се предвиждат текстове, които ограничават правото да лекуваме хронично болните съгласно ръководствата за поведение, а това ще доведе до по-скъпи лекарства за пациентите и невъзможност да закупуват някои от тях, това се казва в декларация на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Вече се прибягва до..

публикувано на 13.12.19 в 10:36