Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиян Бухман за концерта на Виенския камерен оркестър в Пловдив – благотворително събитие на КЦМ

| обновено на 04.12.19 в 11:34


И тази година КЦМ 2000 Груп зарадва пловдивчани и гостите на града със събитие, зареждащо с празнично настроение - концерта „Нощ във Виена“ на Виенския камерен оркестър с диригент и солист световноизвестният цигулар проф. Марио Хосен. В Драматичен театър Пловдив, където магията на виенската нощ оживя с произведения на Джузепе Верди, Йохан Щраус, Йохан Щраус-син, Пабло де Сарасате, Йозеф Щраус и Йоханес Брамс, разговарям с Кристиан Бухман, мениджър на Виенския камерен оркестър през последните 25 години.

- Господин Бухман, идвате с Виенския камерен оркестър в Пловдив в края на една ключова година за града, в която той е културна столица на Европа. Какво е чувството да представите своята програма пред публиката му дни преди коледните празници?

Първото нещо, което ми идва наум, е че това е един много очарователен театър. Имали сме изпълнения в Румъния, България, съвсем наскоро в Истанбул, в Япония и в Китай. Но обичаме България, защото хората тук са малко по-различни. Те са някак си по-приемащи, топли и по-привързани към нас.

- Колко пъти сте били в Пловдив с Виенския камерен оркестър?

В Пловдив сме за първи път. Били сме в София, разбира се, и с Марио Хосен, с когото сме тук сега като музикален директор и цигулар.

- Знаете ли, че той има български корени?

Разбира се, наясно съм с това. Една от концерт-майсторите ни - за жалост не е с нас - също е българка.

- Марина Димитрова?

Абсолютно правилно, да.

- Познавате ли други български музиканти и композитори?

Като ме питате така изненадващо, е трудно да се сетя за конкретно име. Сигурен съм, че има много, но не мога да назова никого в момента, съжалявам.

- Мислили ли сте да включите в репертоара си произведения на български композитори?

Честно казано не, защото сме концентрирани върху виенска музика, виенска класическа музика плюс репертоара на всеки камерен оркестър, който трябва да покрием. Но български произведения - за момента не, но може би трябва да променим това.

- Виенският камерен орекстър е основан веднага след Втората световна война, през 1946 година. Днес, когато Европа се стреми  да живее обединена и без граници, какви са предизвикателствата пред съвременните творци?

Обикновено има определен вид политически предизвикателства, но не става дума за злободневна политика, а за политическа роля, която понякога поемаме като предизвикателство да решим къде да отидем или къде да не отидем. Но общо казано, строим мостове и културата е нещо, което работи добре със злободневния политически дневен ред, но не винаги за да го подкрепя, а понякога, за да му се противопостави и да покаже, че културата не е политика. Това би било предизвикателство. Разбира се, да свирим възможно най-добре също е предизвикателство, в което - надявам се - успяваме. Вероятно, Виена е музикалната столица на света, защото е врящо гърне с една уникална рецепта. Имаме хора от запад, имаме хора и от изток. Тези от запад мислят, че са в изтока, а тези от изтока мислят, че са в запада. А Виена винаги е била баланс или пресечна точка на много големи културни и политически проекти и задачи, които трябва да се изпълнят. И още нещо - Виенският камерен оркестър, като огледало на Виена, е перфектен образ на града. При нас музикантите не са само австрийски или само виенски, а такива от целия свят. Те чисто музикално са отгледани във Виена и носят бранда на виенското музикално образование. Ние подкрепяме всичко това и го представяме на света.

- Вашето послание към пловдивската публика?

Нашето послание е, че носим най-доброто, което можем. КЦМ е компанията, която „изкопава“ най-доброто от културната среда. Надявам се, то е и най-доброто за вас. А ние сме „изкопали“ най-доброто от нашия репертоар, което да представим. То най-лесно ще ви доближи до Виена такава, каквато е. Така че ние представяме най-доброто, музиката властва и публиката се забавлява. Това е нашата роля, просто да изпълняваме музика. И това е нашето послание.

Благодаря ви. Кристиан Бухман за вълшебния концерт „Нощ във Виена“ на Виенския камерен оркестър, с който КЦМ 2000 Груп зарадва пловдивчани в навечерието на Коледните празници.

Цялото  интервю  можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

На 15 август решават кога да затворят Бетонния мост за ремонт

Половин година ще продължи  реконкрукцията на Бетонния мост, но все още не е ясна точната дата, когано ще започне. Решението ще бъде взето на 15 август от община Пловдив, НКЖИ и фирмата изпълнител. Това съобщиха на съвместна пресконференция генералният директор на НКЖИ инж. Златин Крумов, ръководителят на проекта инж. Иван Бакалски, кметът..

публикувано на 26.07.23 в 16:38
Строителството на ст.

Първа плоча на южната трибуна на "Лаута"

Днес бе отлята първата плоча на южната трибуна на стадион „Локомотив“, съобщиха на страницата си във Фейсбук от "Ние сме Локомотив Пловдив". Работниците ще трябва да изчакат бетонът да се втвърди и тогава ще започнат изграждането на сектора. Бетонната конструкция на трибуна „Бесика“ вече е завършена и усилията сега ще бъдат насочени на юг. Днес бяха..

публикувано на 21.03.22 в 17:24

Григор Димитров бе размазан от Рафаел Надал

Григор Димитров отпадна от Мастърс турнира в Монте Карло след поражение в два сета от световния №3 Рафаел Надал. Първата ни ракета не успя да намери отговор за много силната игра на „Краля на клея“ и 11-кратният шампион в надпреварата намери място в следващата фаза, записвайки своя 73-ти успех в турнира. Очакванията за традиционно равностоен и зрелищен..

публикувано на 15.04.21 в 17:59
Григор Димитров

Григор Димитров с перфектен старт в Акапулко

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отстрани французина Адриан Манарино в първия кръг на турнира по тенис в Акапулко (Мексико) с награден фонд 1 милион долара. 29-годишният Димитров, поставен под номер 5 в основната схема на надпреварата, спечели с 6:4, 3:0 и отказване на Манарино. Българинът, който е шампион в Акапулко за 2014 година,..

публикувано на 17.03.21 в 09:42
Главният изпълнителен директор на холдинга  инж. Румен Цонев със сипендиант на КЦМ

КЦМ 2000 Груп представи новите си стипендианти

На среща в КЦМ 2000 Груп бяха представени стипендиантите от националния конкурс „Стипендия КЦМ“ за 2020/2021 академична година. Това са 8 момичета и момчета, студенти различни специалности в български и чуждестранни университети. Мариана Гуркопашова, главен директор „Управление на човешкия капитал“ в дружеството, дава повече информация за проекта:..

обновено на 10.09.20 в 07:04