Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пловдив е наясно с рисковете от наводнения, остава да се предотвратят

Рисковите за наводнение фактори в Пловдив определиха и дискутираха отговорните в града институции на среща, свикана по инициатива на зам.- кмета по обществена сигурност Йордан Ставрев в Областната управа.  

Основните проблеми са свързани с почистването на реките Марица и Първенецка, премахването на стари и опасни съоръжения и необходимостта от изграждането на преливници за отвеждането на дъждовните води. 

Сред важните проблеми областният управител Дани Каназирева посочи премахването на стар жп мост в източната част на града. Съоржението е компрометирани основи, но не може да се разруши, тъй като по него минава магистрален водопровод. От ВиК  имат готов проект с осигурено финансиране, но  се чака реакция от НКЖИ. 

Необходимо е и почистване на растителността по река Първенецка, както и изграждането на подвижно съоръжения в участъка, където водата за запълване на Гребния канал се отклонява чрез три бента . От Напоителни системи имат готовност за почистване на коритото на река. 

Сред рисковите проблеми и стеснен участък по поречиието на Марица в Столипиново,  където е необходимо хидрологично проучване.  Там сечението на реката е намалено от 170 на 85 метра.  С предпазна стена трябва да се укрепи и северния бряг на река Марица при Езиковите гимназии, както и да се укрепят дефектиралите каменни подпорни стени в града. 

Според зам.-кмета Йордан Ставрев трябва цялостен мониторинг на река Марица и то не само в градската част, но и поречието извън Пловдив. По думите му близо 10 години не е имало основно почистване на  коритото и островите на реката.

В срещата се включиха  експерти от Община Пловдив, Пожарна безопасност и защита на населението, РИOСВ, Басейнова дирекция, Напоителни системи и Регионална дирекция на горите. 

Още от категорията

Идват 37 милиона лева за строежа на пловдивски стадиони

Правителството отпусна 37 милиона лева за спортната инфраструктура на Пловдив. Средствата бяха гласувани на заседанието на МС и са предназначени за  строежа на стадионите на футболните клубове "Ботев" и „Локомотив". Парите са осигурени след като кабинетът се отказа от закупуването на нов правителствен самолет.  „Мисля, че по този начин нашите..

обновено на 27.02.20 в 17:16

Манган във водата на Брестовица, да не се ползва за пиене и готвене

Водата в Брестовица е негодна за пиене и готвене заради завишени стойности на манган. Употребата за други домакински нужди е безопасна. От РЗИ са установили, че съдържанието на манган е 65 микрограма на литър при максимално допустима стойност от 50 микрограма. Сигналът в РЗИ е подаден от ВиК – Пловдив  и след сигнали на жители на селото, че..

публикувано на 27.02.20 в 16:39

Край на праха, затвориха кариерите над Белащица

Със заповед на министъра на енергетиката са прекратени концесиите на дружествата „Холсим“ и „Пътища“ АД, които добиват инертни материали на кариерите над Белащица. Това съобщи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, който инспектира кариерите заедно с кметовете на Пловдив и Родопи – Здравко Димитров и Павел Михайлов, както и..

обновено на 27.02.20 в 15:50

Пловдив взема мерки срещу заразата от коронавирус

Две училища в Пловдив "Алеко Константинов" и "Александър Първи", както и още две в Раковски, са в грипна ваканция до понеделник. Това обяви директорът на РЗИ Пловдив д-р Ваня Танчева Манчева след заседанието на Областния кризисен щаб с мерки срещу коронавируса.  Той беше сформиран по разпореждане на здравните власти у нас и е под егидата на областния..

обновено на 27.02.20 в 15:04

ТИР-ове изпълниха Кукленско шосе, протестират срещу ТОЛ системата

Пловдивски превозвачи спряха камионите си на Кукленско шосе, за да протестират срещу тол системата.  Те настояват са отлагане на старта на тол системата с три месеца. Превозвачите искат и намаляване на тарифите, които да плащат за ползване на пътищата. Протестът на пловдивските превозвачи е част от Националния протест на бранша. Освен в Пловдив..

публикувано на 27.02.20 в 14:36