Пловдив е наясно с рисковете от наводнения, остава да се предотвратят

Рисковите за наводнение фактори в Пловдив определиха и дискутираха отговорните в града институции на среща, свикана по инициатива на зам.- кмета по обществена сигурност Йордан Ставрев в Областната управа.  

Основните проблеми са свързани с почистването на реките Марица и Първенецка, премахването на стари и опасни съоръжения и необходимостта от изграждането на преливници за отвеждането на дъждовните води. 

Сред важните проблеми областният управител Дани Каназирева посочи премахването на стар жп мост в източната част на града. Съоржението е компрометирани основи, но не може да се разруши, тъй като по него минава магистрален водопровод. От ВиК  имат готов проект с осигурено финансиране, но  се чака реакция от НКЖИ. 

Необходимо е и почистване на растителността по река Първенецка, както и изграждането на подвижно съоръжения в участъка, където водата за запълване на Гребния канал се отклонява чрез три бента . От Напоителни системи имат готовност за почистване на коритото на река. 

Сред рисковите проблеми и стеснен участък по поречиието на Марица в Столипиново,  където е необходимо хидрологично проучване.  Там сечението на реката е намалено от 170 на 85 метра.  С предпазна стена трябва да се укрепи и северния бряг на река Марица при Езиковите гимназии, както и да се укрепят дефектиралите каменни подпорни стени в града. 

Според зам.-кмета Йордан Ставрев трябва цялостен мониторинг на река Марица и то не само в градската част, но и поречието извън Пловдив. По думите му близо 10 години не е имало основно почистване на  коритото и островите на реката.

В срещата се включиха  експерти от Община Пловдив, Пожарна безопасност и защита на населението, РИOСВ, Басейнова дирекция, Напоителни системи и Регионална дирекция на горите. 

Още от категорията

Почитаме Свети Николай Чудотворец

Православната църква почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец.  Той е известен като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. На Никулден имен ден празнуват всички с името на светеца или производните на Николай имена  - Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ница, Ния. По традиция..

публикувано на 06.12.19 в 08:46

Двама от триото, източило 3 милиона лева от НОИ, остават в ареста

Пловдивският Районен съд остави за постоянно в ареста Александрина Георгиева и един нейн съучастник, арестувани след разкриването на крупната измама с фалшиви документи за пенсиониране.  Единствено дъщерята Николина  бе пусната под гаранция от хиляда лева. Още в съдебната зала тя прочувствено се помоли за по-лека мярка, тъй като има малко дете,..

обновено на 05.12.19 в 19:16

Утвърдиха нова структура на общинската администрация, рефреш и на "Пловдив 2019"

С 30 гласа за, 14 против и 4 въздържали се съветниците приеха новата структура на общинската администрация.  За нас броят на заместник-кметовете не е важен, ще се въздържим от гласуване, но ще се радваме ако избраните работят ефективно , каза Стефан Послийски от ВМРО.   Не бе прието предложението на Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“ за..

обновено на 05.12.19 в 16:17

Пловдив иска от "Индра" да "реанимира" транспортния проект

Поискали сме среща с ръководството на испанската фирма "Индра", която е ангажирана с транспортния проект на Пловдив , каза в кулоарите на сесията на Общинския съвет ресорният заместник-кмет Тодор Чонов.  "Опитваме се да реанимираме труп" . Така Чонов определи работата на новата администрация по проекта.  Софтуерните решения на..

обновено на 05.12.19 в 16:17

Престижен приз за Детска клиника на УМБАЛ „Свети Георги“

Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ получи наградата „Педиатрична клиника на годината“, присъдена й от Българската педиатрична асоциация. Престижното отличие прие началникът на клиниката проф. д-р Иван Иванов. В категорията бяха номинирани още Клиниката по детска кардиология МБАЛ НКБ и Детска клиника МБАЛ „Св. Марина“ –..

публикувано на 05.12.19 в 14:00