Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Внимавайте като ползвате услугите на фирми, включително в областта на социалните услуги!

Близо 20 години в Пловдив са плащани неправомерни пенсии

Розалия Джинева: Не плащайте нищо кеш! Закупуването на стаж става по банков път. Кешови плащания в XXI-ви век са нещо неестествено и ненормално!

Снимка: marica.bg

Неправомерни пенсии в Пловдив са се плащали не от 2013-та година, а за период от близо 20 години. Установени са случаи на такива пенсии от 1999-та, 2000-та и 2001-ва година. 

Това съобщи пред Радио Пловдив Розалия Джинева, директор на Териториалната дирекция на НОИ в Пловдив. 

Тя специално призова хората: Внимавайте, когато ползвате услуги на фирми, каквито и да са те, включително и в областта на социалните услуги!

Джинева отбеляза, че има публична държавна институция с държавен бюджет, на която се плаща да извършва тези услуги на гражданите и то професионално. 

И още едно изключително важно послание отправи Розалия Джинева: Нищо не се плаща кеш!

НОИ чрез своите поделения преглежда заявленията, установява дали стажът на хората е достатъчен или не. В случай, че стажът е недостатъчен, на човека се пише писмо колко стаж не му достига и колко може да си купи. Това закупуване на стаж се извършва по банков път, подчерта шефката на НОИ-Пловдив. 

Кешови плащания в 21-ви век са нещо неестествено и ненормално!, обяви Розалия Джинева.

Тя определи като лековато очакването на хората да получат пенсия при положение, че някой им е поискал 5 - 10 - 12 хиляди лева за закупуване на стаж. 

Има си поделения на НОИ, които осъществяват тази дейност и то по съвсем друга процедура, посочи Джинева. 

Тя обясни, че на сайта на НОИ има пенсионен калкулатор. Чрез него може да се изчисли предполагаемият размер на пенсията. 

Във всичките териториални поделения на НОИ чрез ПИК (Персонален Идентификационен Код) може да се проследи движението на осигурителните вноски на всеки осигуряващ се гражданин за периода от 1997-ма година до момента.

Всеки, който се обърне към нашите фронт офиси, може да получи тази услуга, заяви Розалия Джинева. 

За конкурентите - или добро - или нищо!, шеговито коментира тя ситуацията с фирмите, предлагащи услуги на бъдещите пенсионери за изчисляване размера на пенсиите им или за закупуване на недостигащ трудов стаж. 

Поне десетина са консултантските фирми в около НОИ, обясни Джинева и за пореден път призова: 

Преди да сте изчерпали възможностите на НОИ не търсете други варианти!

Над 95% от процеса на установяване на недобросъвестно получените пенсии е преминал през административната фаза на НОИ - Пловдив и през съдебната фаза и е приключил, обяви Розалия Джинева. 

Цялото интервю на Емил Костов с Розалия Джинева е в звуковия файл.