Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Алекс се бори със страшното с помощта на "Българската Коледа"

Алекс е на 13 години. Спи по най-много два часа в денонощие. Търси себе си и разчита на мама. Тя се грижи за него и за две годишната им дъщеричка. Малката ми подава бонбон и изважда чашите. Те се чуват в репортажа, когато ги пренареждаме.
 

Алекс е с детски аутизъм и се самонаранява. Логопед и психолог работят с него. Вече втора година Българската Коледа е с тях, продължава Валентина Кротнева. Тя казва, че проблемите идват при тях, когато пуска малкия, когато е бил на две години на детска ясла, и там е бил оставен в изолатор. 

Дори да го накараме да ни каже, че го боли ни отне 4 години, признава Валентина. Тя уточни, че сега той влиза в пубертета и това налага да увеличат часовете за посещение при психолог. Един час е 30 лева. 

Никога няма свободни часове за направления, винаги отиваме на частно и там цените са страшни, казва майката на Александър.  Българската Коледа ни помага много. Благодарение на платените уроци Алекс започна на проговаря, поне малко, добавя Валентина. 

На Алекс му предстои генетично изследване, което е на стойност 1550 лева. То ще помогне детето да се лекува коректно и с нужната доза лекарства. Този генетичен тест ще се направи в САЩ и не се финансира от нашата здравна солидарна система.

На изпращане Валентина Кротнева ми поръчва да направим нещо хубаво за Сдружението „Паралелен свят“ в Пловдив. Това е средата на Алекс и заедно с децата като него той открива как да излиза от страшното.

Целият репортаж може да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

В Ухан коронавирусът е овладян

В 40 страни по света има коронавирус. СЗО обяви,че от сряда над 81 000 са заразените. Теодора Пенева е китаист, и следи ситуацията в Китай от самото начало.  Тя каза, че няма разминаване с данните. В Ухан до 10 март са под карантина, счита се, че заразата е овладяна. Най-ефективна е изолацията и поставянето под карантина. За лечение..

публикувано на 27.02.20 в 17:01

Ластиците във властта са опънати, не знам докога ще издържат

Ще се скъсат ли ластиците между ГЕРБ и Патриотите, които по думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов са така опънати, и в един момент може да се скъсат ?  Според Георги Харизанов от Института за дясна политика, ластиците са опънати не за първи път. Той подчерта, че така е  и в коалицията на Патриотите:  Динамиката в самите ОП отдавна..

публикувано на 27.02.20 в 16:05

Психологическата зараза е не по- малко опасна от вирусната

Обективни са причините за тревога и не е лесно да се улучи дозата и тона на информацията, каза по повод възможността за паника покрай корона вируса психологът проф. Веселин Василев. Феноменът за психичното заразяване е изследван от психолозите. Навремето това е ставало чрез личното общуване, сега медиите могат да доведат до свръх напрежение.  Освен..

публикувано на 27.02.20 в 10:50

Държавата да плати карантината, иначе ни чака трагедия

Изненадам съм, че в държава член на ЕС в 21 век води дебати за болнични и кой ще ги плати, а не дебати как да се информират хората и да се стимулират да си стоят вкъщи, каза председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Държавата да не се държи като мащеха, а да застене до хората, да се погрижи за тях, да ги успокои и да..

публикувано на 27.02.20 в 10:16

Мерките срещу коронавируса са като мерките срещу грипа

Тримата пациенти хоспитализирани в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св.Георги“ са с отрицателни резултати за коронавирус и ще бъдат  изписани. Това заяви  Утре в Областна администрация ще бъдат обсъдени мерките за предотвратяване на заразяването с коронавирус и учреден регионален оперативен щаб за координирането действията на институциите  на местно..

публикувано на 26.02.20 в 17:20