Наказания заради ловене на глигани с капани в зони с АЧС

Дирекцията по горите в Пазарджик извърши проверка по повод разпространен в социалните мрежи видеоклип, на който се вижда как в санитарните райони заради африканската чума в община Ракитово се ловят диви прасета с капани. Според информацията целта е била те да се пуснат в частни дивечовъдни стопанства за платен ловен туризъм. Фирмата-концесионер ще бъде глобена. 

Клипът е заснет от член на ловната дружинка в село Црънча. Работникът, който с капан превозваше диво прасе, обясни, че изпълнява нареждане на началника си и собственика на частното стопанство.

Това е недопустимо, коментира кметът на село Црънча Ангел Руков, който също е ловец:

Няма как да се хващат прасетата отвънка и да се вкарват вътре в загражденията. Частен лов си правят. Нямат право“.

При проверка в местността „Каркария“ е установено, че на пропускателния пункт на частното дивечовъдно стопанство няма изградена дезинфекционна площадка за превоз на средства и хора. Няма дневник за посетителите, няма и предпазно облекло като мярка срещу африканската чума.

Нарушени са правилата за биосигурност и най-вече - нарушена е заповедта, според която дивите прасета се отстрелват на място, след което се подава сигнал до съответното Горско стопанство.

На фирмата концесионер ще бъде съставен акт за административно нарушение.


Още от категорията

Отворено писмо - 2

Скъпи слушатели и читатели! Благодарим за подкрепата! Продължаваме да настояваме за увеличаване на бюджета на Радио Пловдив и за премахване на финансовите дисбаланси в системата на БНР! След проведени срещи с и.д. генералния директор и УС на БНР екипът на Радио Пловдив получи уверение, че поставените проблеми ще бъдат разгледани и ще се направи опит..

обновено на 19.01.20 в 08:14

Ремонт затваря част от западното платно на бул. "Цар Борис Трети"

Поради авариен ремонт на водопровод днес от 08:00 до 16:00 часа се затваря  за  движение  западното  платно  на  бул. „Цар Борис III Обединител”  в  участъка  от  ул. „Цанко Дюстабанов” до Сточна гара. Това съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“. Ремонтът налага се промяна в маршрутите  на автобусните  линии  с номера 1, 4,..

публикувано на 19.01.20 в 07:57

Първа жертва на свинския грип в Смолян

51-годишен мъж от село Борино е починал от свински грип в болницата в Смолян.  Мъжът е бил приет от началото на годината в интензивното отделение на смолянската болница с вирусна пневмония и поставен на изкуствена вентилация. Болният е починал в четвъртък след настъпили усложнения, потвърди директорът на многопрофилната болница за активно лечение д-р..

публикувано на 18.01.20 в 20:20

Мъж почина, след като се запали край Асеновата крепост

Сигналът за трагичния инцидент е подаден до районното полицейско управление в 7 часа и 20 минути сутринта.  Тогава пловдивчанин минавал с джипа си между селата Лясково и Яврово. Видял, че от паркиран автомобил излиза дим и  спрял  да помогне. От димящия автомобил излязъл човек, обхванат в пламъци.  Свидетелят се опитал да загаси пламтящия..

публикувано на 18.01.20 в 17:10

Асеновград отбеляза 142 години от Освобождението си

С поклонение и полагане на венци пред паметника на генерал Дандевил Асеновград отбеляза 142 години от Освобождението на града от османска власт.   В  официалната церемония участваха почетна рота и представителен духов оркестър на пловдивските Военновъздушни сили, а  м естните свещеници отслужиха заупокойна  молитва.  В тържественото..

обновено на 18.01.20 в 15:42