Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нюансирано и предпразнично "Точно днес"

Снимка: LYON VISUALS

Когато се равняваме с Европа, как отстояваме националните виждания? Трябва ли например образованието да започне от детската градина, да е безплатно и задължително.

Тръгваме от най-малките ученици, тези на 4 години, които по предложение на образователното министерство вече задължително ще посещават предучилищните групи.

Реакция на Асоциация "Родители" и Яна Алексиева, изпълнителен директор на организацията, и на заместник-министър Таня Михайлова.

Борисов, правителството, изборите и победите. Президентът, промените и Конституцията. Новите партии, знаци и регистрации. Коментар на социолога Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл".

Въпросът с цената на свинското месо преди Коледа - разговор с Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България. 

Стигаме и до прекрасните неща на художника Кирил Божков, който открива изложба в пловдивската галерия "Сигна". За текста и за живописта "Нищо не е случайно" говорим с професора от НХА - София.

В сряда излъчваме "Великите европейци" на Пламен Асенов. Ще слушаме заедно последната трета част от разказа за Наполеон Бонапарт.

Още от категорията

За психиката и физиката в „Шейкър“

Неизбежно е, тази неделя ще ви кажем за тревожността, като знак за промяна. Коментира психологът Даниел Троев. Радослав Иванов, юнгиански психотерапевт и клиничен психолог, ще ни припомни за още нещо, което е знак за промяна. С рефлексотерапевта Юрий Петров се раздвижваме по правилния начин, за да поддържаме еластичността на мускулите и..

обновено на 11.07.20 в 15:48

In memoriam Енио Мориконе в "Звукът на киното"

В "Звукът на киното" тази седмица се прощаваме с великия композитор Енио Мориконе. Той ни напусна на 91 годин в нощта срещу 06 юли след като претърпя инцидент.  Енио Мориконе счупи бедрената си кост преди дни и почина в болница в Рим.  Надали има почитател на киното или въобще някой, който да е ходил на кино и да не е чул музиката на превърналия се..

обновено на 10.07.20 в 17:08

Дефекти и ефекти "Ден след ден"

Разследванията на прокуратурата на президентски съветници и бреговата акция край така наречените „Летни сараи на Доган“ ескалираха протести, които ще продължат и днес. От ГЕРБ, засегнати от президентската реплика за мафията в изпълнителната власт, ще отговорят с протест в защита на правителството. За дефектите в структурата на държавата и за..

публикувано на 10.07.20 в 14:28

Гледаме лятото в очите във "Вход свободен"

 Огледало на душата и обект на възхищение, очите от древни времена  са прославяни в лирични произведения. Но какво знаем за очите? Възможно ли е да се плаче в космоса и кой е смятал кривогледството за привлекателно? Защо синеоките бели котки не реагират на вашето "мац-пис-пис"? Тези и други интересни факти за очите, зрението и свързаните с тях явления..

публикувано на 10.07.20 в 10:04

По следите на времето - "Точно днес"

Прокуроски преврат  в действие или закъсняло наваксване на институционални дефицити бе показната акция в Президентството, при която бяха арестувани президентският секретар Пламен Узунов и съветника Илия Милушев. Той последва след случая „Росенец“, превърнал се в метафора на отсъстващата държава и на очаквания отговор на въпроса за начина, по..

публикувано на 09.07.20 в 17:22