Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронното здравеопазване е най - добрият контрол

Това е един икономически проблем, който се превърна в политическа криза в здравеопазването, но не от голям мащаб и създаде сътресение сред институциите.

Така Аркади Шарков, здравен експерт и заместник-председател на Експертен клуб за икономика и политика, коментира т. нар "лобистки скандал" за източването на Здравната каса от частните болници чрез парите за скъпи лекарства. 

Предисторията

Преди дни управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев съобщи, че Касата плаща лекарство на държавни, общински и частни болници със 7 пъти разлика в цената. Става въпрос за продукт за онкологични заболявания Пеметрексед, който е бил купуван от 29 болници на цени между 129 лева и 1063 лева. Дечев разкритикува нерационалното ползване на средствата от НЗОК, тъй като частните болници, за разлика от общинските и държавните, не са задължени да правят обществени поръчки. По този начин те купуват медикаменти на максимална цена, макар и в рамките на пределните цени, на които са регистрирани.

Дечо Дечев за пореден път подчерта, че това не е закононарушение, поради което не е било необходимо да сезира институциите.

Коментарът

Здравният експерт Аркади Шарков също обърна внимание, че законът позволява това свободно третиране на цената на лекарствата и разрешава частните болници да решат на каква цена да ги купят от търговците на едро.

Това трябва да се коригира, за да може да се оптимизира и ресурсът за лекарства, защото не е редно държавните болници да купуват лекарствата на ниски цени, а частните сами да определят цена, заяви Шарков. 

Той посочи, че през последните години у нас не са прокарвани политики по оптимизация на целия лекарствен ресурс.

Експертът заяви още, че обществените поръчки се представят като панацея по отношение на цените на лекарствата у нас. Шарков цитира сигнали за злоупотреби с лекарства именно чрез обществени поръчки.

Проблемът е в самия Закон за обществените поръчки, който трябва да бъде коригиран рано или късно, за да няма злоупотреби и в държавни или общински болници със закупуването на ключови медикаменти за лечение на онкологични заболявания, категоричен е експертът.

Аркади Шарков цитира и оправданията на управляващите, че частните болници не са задължени да провеждат обществени поръчки за цените на лекарствата, позовавайки се на евродиректива. Тя не е със задължителен характер, обясни Шарков.

Избягвам да използвам термина лобизъм. Да, най - вероятно има намесени и интереси в тази сфера, но - както се вижда, рано или късно излиза това наяве, макар и след вече нанесени финансови негативи, каза още здравният експерт.

Решенията

Контролът издиша, тъй като липсва национална здравна електронна система, част от която е и електронната рецепта. В тази рецепта ясно се вижда какво се изписва и на каква цена. Ако са публични тези данни, те са най - добрият контрол, особено ако институциите предоставят публичен достъп до тази информация. Когато институциите се контролират едни други, това е най - добрият контрол.

В това е категоричен Аркади Шарков. Защо електронното здравеопазване още не е факт? Според здравното министерство заради забавяне на обществени поръчки чрез постоянно обжалване, обясни експертът.

След този т. нар. лобистки скандал не може да се очаква оставка на сегашния здравен министър, смята Аркади Шарков.

Най - добрият ход е да се извършат обещаните реформи по отношение на частните болници. Друг добър ход е да се отворят вратите за всички хора извън институциите, дали решения как да се оптимизира ресурсът в здравеопазването и какви промени трябва да бъдат наложени. От една страна това ще смъкне публичното напрежение, от друга страна това може да доведе до много добри резултати, обясни още Аркади Шарков.

Системата се претоварва и се получават микроексплозии. Затова напрежението трябва да бъде изпуснато. А желязото се кове, докато е горещо. Така метафорично здравният икономист описа необходимостта от реформиране на системата на здравеопазването у нас. 

Последиците

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е внесъл предложение във финансовото министерство за промяна в Закона за обществените поръчки, с която ще задължат и частните болници да правят обществени поръчки, когато ползват обществени средства. 

Цялото интервю на Иванка Петкова с Аркади Шарков е в прикачения файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12