Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

МОСВ от години не си върши качествено работата

Каква е йерархията с отпадъците в България? Как законите не санкционират, а дори насърчават изгарянето на отпадъци? Разговорът е с експерта Петко Ковачев от Института за зелена политика.

Няма точен отговор колко точно и какви отпадъци се горят в България, посочи специалистът. По думите му част от вносните не са третирани така, че да се получи т. нар. RDF гориво. На различни места в страната се откриват складирани най-различни вносни отпадъци, част от които просто са балирани, посочи експертът.

Няма как да се получи точна информация и от Националния статистически институт, защото те работят с документи, не извършват проверки на място, допълни Ковачев.

Той коментира изнесените факти от БСП, че правителството на Бойко Борисов 3 е внесло за 5 години 735 хиляди тона отпадъци, част от които болнични, така: "МОСВ от години не си върши работата и не контролира целия процес на третирането на отпадъци". 

По думите му въпреки законовата си рамка екоминистерството се проваля в контрола, а и му липсват достатъчно хора за проверки, а тези, които работят, са затрупани с други цели. 

По повод проблема в Пещера, където хората протестират против изгарянето на отпадъци, които тровят въздуха, но РИОСВ твърди, че няма замърсяване, Петко Ковачев обясни, че няма данни какво се случва извън времето, когато мери екоинспекцията. Не е ясно и дали операторът експлоатира правилно инсталацията. Вече при нас постъпват сигнали за манипулиране на инсталациите от страна на собствениците им, посочи още експертът.

Цялото интервю на Антоанета Петричанска с Петко Ковачев от Института за зелена политика е в прикачения файл. 

Още от категорията

Протестите стихват до седмица, ако няма съществена промяна

Ако нищо не се промени съществено, ресурсът за протести и демонстрации ще се изчерпи и ще спадне по естествен път най - много до една седмица. Просто и най - ентусиазираният митинг в един момент приключва и това е естествен процес.  Това заяви пред Радио Пловдив анализаторът Валентин Вацев , преподавател по геополитика и европеистика.  Има..

публикувано на 13.07.20 в 16:44

Ако Борисов не подаде оставка сега, ще трупа само негативи

„ Най-голямата прилика на този протест с протестите от 2013 г. е ролята на ДПС в българската политика и в управлението на страната “ – заяви в интервю за Радио Пловдив политологът Георги Киряков, който уточни, че разликата е в натрупаното напрежение, което има някакъв предел и случаят с „Росенец“ и бил само искрата за избухването му. „ Има..

публикувано на 13.07.20 в 16:38

България е територия на беззаконие и произвол

  " От няколко години се трупа напрежение. България е  превърната от власттт в територия на беззаконие и произвол, в която управляват силните, а цивилизацията  е там, където  управляват слабите и закона. А тука управляват силните и насилието", коментира политологът проф. Евгени Дайнов.  "Двете искри, които запалиха напрежението са  случаят в Росенец,..

публикувано на 13.07.20 в 11:30

Президентът има право на публично обръщение

"Президентството е най-легитимната институция у нас, президентът е избран от 2 милиона и 300 хиляди души и има право на публично обръщение, и той направи такова, в което поиска оставката на главния прокурор",  заяви    адвокат Михаил Екемджиев председател на Асоциацията за  европейска интеграция и права на човека.  "Няма конституционна процедура,..

публикувано на 13.07.20 в 10:49

Няма разделение в БСП, подкрепяме протестите

" Няма разделение в БСП, провеждането на Национален съвет не е причина за разделение. Партията не иска да се възползва от протестите, а търси как да се работи по-добре" , така депутата от БСП Антон Кутев коментира  извънредното заседание на част от Националния съвет на БСП, свикано от т.н. вътрешна опозиция на Корнелия Нинова, в което участва и той...

публикувано на 13.07.20 в 10:02