Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

МОСВ от години не си върши качествено работата

Каква е йерархията с отпадъците в България? Как законите не санкционират, а дори насърчават изгарянето на отпадъци? Разговорът е с експерта Петко Ковачев от Института за зелена политика.

Няма точен отговор колко точно и какви отпадъци се горят в България, посочи специалистът. По думите му част от вносните не са третирани така, че да се получи т. нар. RDF гориво. На различни места в страната се откриват складирани най-различни вносни отпадъци, част от които просто са балирани, посочи експертът.

Няма как да се получи точна информация и от Националния статистически институт, защото те работят с документи, не извършват проверки на място, допълни Ковачев.

Той коментира изнесените факти от БСП, че правителството на Бойко Борисов 3 е внесло за 5 години 735 хиляди тона отпадъци, част от които болнични, така: "МОСВ от години не си върши работата и не контролира целия процес на третирането на отпадъци". 

По думите му въпреки законовата си рамка екоминистерството се проваля в контрола, а и му липсват достатъчно хора за проверки, а тези, които работят, са затрупани с други цели. 

По повод проблема в Пещера, където хората протестират против изгарянето на отпадъци, които тровят въздуха, но РИОСВ твърди, че няма замърсяване, Петко Ковачев обясни, че няма данни какво се случва извън времето, когато мери екоинспекцията. Не е ясно и дали операторът експлоатира правилно инсталацията. Вече при нас постъпват сигнали за манипулиране на инсталациите от страна на собствениците им, посочи още експертът.

Цялото интервю на Антоанета Петричанска с Петко Ковачев от Института за зелена политика е в прикачения файл. 

Още от категорията

Бюджетът на община "Родопи" е амбициозен и балансиран

27 310 000 е рамката на приходната част на бюджета в пловдивската община "Родопи". Той е амбициозен и балансиран , каза кметът Павел Михайлов. По думите му е съгласуван с всеки един кмет от всички 21 населени места в общината. Екипът на администрацията категорично отрече, че има привилегировани села за сметка на други. Двама общински..

публикувано на 17.02.20 в 12:30

Хора с увреждания изработиха уникални керамични мартеници

Традиционната българска шевица, вплетена в мартеница като уникално и изящно бижу. На това залага тази година „Социалното предприятие за хора с увреждания“ в своята кампания за 1-и март. Белите и червени конци придават едно красиво допълнение на шевицата и я превръщат в истинско украшение под формата на гривни, медальони или брошки. Те могат да..

публикувано на 17.02.20 в 11:05

Джипитата искат строг контрол върху болничните

Дискусионна все още остава темата за това кой да плаща първите три дни от болничните. Бизнесът продължава да настоява да бъде освободен от този ангажимент, но държавата е категорично против НОИ да поеме първите три дни болнични. Към тази дискусия се присъединиха и джипитата. От Сдружението на обощпрактикуващите лекари настояват да се разширят..

публикувано на 17.02.20 в 10:42

Обмислят промени за първите пенсионери с втора пенсия

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева ще настоява за намаляване на коефициента на редукция за пенсията от първия стълб. Идеята е да се промени начинът, по който се изчислява индивидуалният коефициент за отпускане на средства на хората с право на втора пенсия. Министър Сачева ще настоява основната пенсия от НОИ да..

публикувано на 17.02.20 в 10:08

Адвокатите настояват за защита от самозванци

Комисията за борба с нелоялната конкуренция към Висшия адвокатски съвет е домакин на Кръгла маса по проблема с нелоялното набиране на клиенти и оказване на правна помощ извън Закона за адвокатурата. Адвокат Васил Георгиев от пловдивската колегия обяви, че целта е да формират общата воля на адвокатурата, която да доведе до законови промени. Той..

публикувано на 17.02.20 в 09:57