Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Прави се опит Румен Радев да бъде „респектиран“

Конституционният съд образува дело по искане на главния прокурор Иван Гешев за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България. Главният прокурор е изпратил искане за тълкуване на този член, на въпроси свързани с имунитета и възможностите за разследване на президента и вицепрезидента.

Зад искането на главния прокурор Иван Гешев стоят две основни групи причини. Първата група е чисто политическа, а втората е чисто лична. Според мен съвсем ясно се прави опит Румен Радев да бъде „респиктиран“. И неговата активност в политическото пространство максимално да бъде ограничена. Има опити държавният глава да бъде дискредитиран. Това заяви в интервю за Радио Пловдив адвокат Владимир Дончев.

Той смята още, че Иван Гешев няма много голям и много стабилен правен фундамент в школата в Симеоново.

По тази причина при него са се натрупали доста дефицити по отношение на президента. Той до голяма степен не може да прости на президента това, което се случи в сложната и противоречива процедура за избор на главен прокурор. И това, че държавния глава си позволи един път да върне указ за неговото назначаване.

Владимир Дончев е категоричен, че тези опити показват нещо много тревожно за демокрацията у нас, а именно – че прокуратурата за пореден път се опитва да играе като политически играч.

Цялото интервю с адвокат Владимир Дончев можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

ИТН да понесе политическата отговорност за нов кабинет

Изпращаме месец на промени, след вторите избори за годината, но без регистриран напредък за ново правителство. Изцяло новата ситуация в Народното събрание роди подозрения, обвинения и невъзможност за преговори. Коментар на политическите пререкания между партиите от политолога доц.  Иван Начев . Той каза, че все още не може да се каже със сигурност..

обновено на 30.07.21 в 11:14

Програма "Еразъм +" ще разполага с над 26 млрд. евро до 2027 г.

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов говорим по темата - проекти за образование на ЕС за периода 2021-2027 г. Той припомни, че програма "Еразъм+" за образованието, обучението, младежта и спорта е една от най-емблематичните в ЕС, най-рапознаваемата и най-известната.  "Едно от важните постижения, което успяхме да постигнем в Европарламента, в..

публикувано на 30.07.21 в 11:00

Жителите на Кръстевич излизат на протест срещу водния режим

В село Кръстевич има тежък режим на водата от началото на юли, като местните твърдят, че този проблем е от десетилетия насам. На среща при областния управител вчера инциативен комитет от селото, представители на ВиК и кметицата на Община Хисаря упяха да обсъдят идеите и желанията си за промяната на водния режим в селото.  Общо решение за..

публикувано на 30.07.21 в 10:30
Лъчезар Томов

Към 10 август ще очакваме над 400 нови заразени с Ковид-19

Ковид-19, Делта варианта, картината през август и прогнозата за септември, правим описанието заедно с математика и преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет  Лъчезар Томов . Той е от защитниците на ваксинациите и математическите му анализи са проверени, от началато на пандемията до днес.   "Делта вариантът на коронавируса..

публикувано на 30.07.21 в 10:15

Рестартирай Европа: Културните проекти на "Творческа Европа"

Програмата "Творческа Европа" подкрепя културния, творчески и аудиовизуален сектор в на Европейския съюз. Направленията "Култура" и "Медиа"  имат цел да засилят и насърчат засегнатото от пандемията артистичното и културно сътрудничество и иновациите, както и устойчивостта на  сектора.  1 милиард от бюджета от общо 2,5 милиарда евро до 2027-ма..

публикувано на 30.07.21 в 09:55