Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българите искат качествена демокрация, не само демокрация

Добре е, че макар и  късно държавата започва да търси парите си, каза по повод разкритията на прокуратурата срещу бизнесмена Васил Божков социологът Татяна Буруджиева.

Така че аз бих казала не защо 5 години по- късно, а добре, че  само след 5 години се случва това.

Освен въпросът защо чак сега, съществен е и въпросът защо прокуратурата, а не органите, чиито ангажимент е контролът и пълненето на хазната не са събрали тези пари.

Според социолога ситуацията трябва да изглежда нормална, но се превръща в история, подобна на тези, които се разиграваха в Италия.

Изводът е, че има сериозни проблеми в управлението на държавата - доброто функциониране на институциите в нея, които трябва да гарантират чувството за справедливост и равенство пред закона.

Демокрацията ни не е направена на чисто, а и ние българите гледаме по лесния начин да стават нещата и все още сме общество толерантно към корупция.

Влизаме в ново десетилетие и би било много хубаво, ако в него започнем да построяваме живота си по различен начин, за да имаме и по- различно качество на демокрацията в нашата страна.


Още от категорията

Полицаи и работещи в магазини ще се тестват за COVID-19

Страната ни започва ударно тестване на 1 000 души „на първа линия“ за борба с коронавируса с бързи тестове. Как ще се провежда масовото тестване и какви резултати се очакват – разговор с пулмолога  д-р Александър Симидчиев , който е част от екипа на Медицинския експертен съвет към правителството. Д-р Симидчиев каза, че целта е да търсят хора, които..

обновено на 31.03.20 в 16:46

Актуализацията на бюджета беше неизбежна и навременна

Много е трудно да се оценят мерките на правителството, свързани с икономиката заради кризата с коронавируса, защото ситуацията е крайно необичайна и няма просто с какво да я сравняваме, коментира за Радио Пловдив икономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Що се отнася за ревизията на бюджета, то тя звучи напълно обосновано и е..

публикувано на 31.03.20 в 15:05
Веселина Ботева (в средата) с хора, които получават патронажна грижа

Пловдив получава още 1,6 млн. лв. за патронажна грижа

Пловдив ще получи 1 610 670 лв. по проект „Патронажна грижа“ заради извънредното положение в страната. Средствата са част от допълнителните 45 млн. лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ в подкрепа на самотно живеещи възрастни и хора с увреждания, които вчера утвърди Министерството на труда и социалната политика.   Част от..

обновено на 31.03.20 в 12:50

До вчера лекарите бяха лоши, а сега им ръкопляскаме

Според последните данни от Националния оперативен щаб в Пловдив има още 3 случая с коронавирус. Така общият брой на заразените в града и региона е 24. Статистиката показва, че общо заразените са 379, 113 са настанени болница, 13 са интубираните, от общия брой на болните 57% са мъже, а 43%  са жени. Проф. Венцислав Мутафчийски информира, че 18 от..

публикувано на 31.03.20 в 11:58

Схемата 60/40 е неработеща и няма да се използва от фирмите

Заложената от правителството схема 60/40 е неработеща и няма да бъде използвана от българския бизнес. Това заяви в интервю за Радио Пловдив изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов. Той коментира решението всяка фирма, която има спад на приходите от продажби с над 20% заради коронавируса да..

публикувано на 31.03.20 в 10:43