Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2020 година Пловдив ще реализира проекти за 85 млн. лв

| обновено на 06.02.20 в 12:25
Пламен Райчев, зам.- кмет на Пловдив по „Строителство и инвестиции“

85 млн. лева са отделени за капиталовата програма на Пловдив за 2020-та година. Опитахме се да оптимизираме разходната част, надяваме се на сесията на 11-ти февруари проектите да бъдат приети от съветниците, каза заместник-кметът с ресор „Строителство и инвестиции“ Пламен Райчев. 

Той сложи акцент над оптимизацията на транспортната схема на Пловдив. Ясно е, че огромна част от движението е съсредоточено в центъра, като важно е реализирането на пробива „Модър – Царевец“. За него са заделени 1 млн. лева с годишна задача, очаквам през март да бъде обявена обществената поръчка и през юни-юли ще започнем реализирането му, каза Райчев. 

Той допълни, че на 4 март ще бъде даден старт на Интегрирания воден проект, най-напред от район Северен. За 16,5 млн. лева ще се изгради нова ВиК инфраструктура на 40 улици. Те са в карето бул. „Цар Борис Трети Обединител“- бул. „Дунав“ и бул. „България“ и „Васил Априлов“. Срокът за изпълнение на договора е за тази и следващата година. 

Паралелно за реконструкция на улици и тротоари са заделени 6 млн. лева, съгласувано с обща стратегия с районните кметове. Готвим проектно предложение за 10 млн. лева по ОП „Региони в растеж“ за Небет тепе, съобщи още Пламен Райчев. По думите му има стратегия за ремонтите и през юни ще започне рехабилитация на това тепе. 

Възложил съм актуализация на довършаването на бул. „Северен“, защото предишният проект засяга доста частни имоти. Целта е това да бъде избегнато, съобщи още Пламен Райчев. Той уточни, че за отчуждаване остава само един имот, собственост на бившата фирма „Градски транспорт“.  Възложих оптимизация на проекта до края на март, подчерта Райчев. Той смята, че връзката с бул. „Брезовско шосе“ на новия бул. „Северен“ забива до ул. „Брезовска“. Сега се готви нов проект от края на този участък до ул. „Победа“ в северна посока, както и разширяване на новия булевард и връзката му с „Карловско шосе“. Точно там ще се построи нов възел на две нива, като общата индикативна стойност на булеварда е 22 млн. лева, каза Райчев.  

Той посочи, че в кредитна линия за 120 млн. лева на първо място е включено довършването на „Северен“.  Предвижда се нов мост над река Марица от бул. „Копривщица“ до бул. „България“ за 30 млн. лева  и  ремонти на улици в район Южен.

Надяваме се, че в НКЖИ ще се реализира пробива под Централна гара, да има изпълнител и да започнем този важен проект за Пловдив, допълни Райчев. Той уточни, че за „Модър  - Царевец“ са нужни 11,5 млн. лева, заложени в инвестиционна програма на кредитната линия. Там фигурират 8 млн. лева за реконструкцията на булевардите „Цар Борис III Обединител“ и „Марица“ - за второто ниво на Водната палата. 

Зоопаркът на Пловдив е отлаган от 4 години, в момента със заповед на кмета е възложена пълна проверка на строителните дейности на обекта, каза заместник-кметът. Той уточни, че 10% от дейностите не са завършени, но до края на 2020-та проектът ще бъде завършен. Фирма „Запрянови“ няма да продължи работа, вървим към прекратяване на договора с тях, съобразно и с прокурорското разследване ще работим по довършване на зоопарка с 600 000 лева, съобщи Пламен Райчев. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27