Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

През 2020 година Пловдив ще реализира проекти за 85 млн. лв

| обновено на 06.02.20 в 12:25
Пламен Райчев, зам.- кмет на Пловдив по „Строителство и инвестиции“

85 млн. лева са отделени за капиталовата програма на Пловдив за 2020-та година. Опитахме се да оптимизираме разходната част, надяваме се на сесията на 11-ти февруари проектите да бъдат приети от съветниците, каза заместник-кметът с ресор „Строителство и инвестиции“ Пламен Райчев. 

Той сложи акцент над оптимизацията на транспортната схема на Пловдив. Ясно е, че огромна част от движението е съсредоточено в центъра, като важно е реализирането на пробива „Модър – Царевец“. За него са заделени 1 млн. лева с годишна задача, очаквам през март да бъде обявена обществената поръчка и през юни-юли ще започнем реализирането му, каза Райчев. 

Той допълни, че на 4 март ще бъде даден старт на Интегрирания воден проект, най-напред от район Северен. За 16,5 млн. лева ще се изгради нова ВиК инфраструктура на 40 улици. Те са в карето бул. „Цар Борис Трети Обединител“- бул. „Дунав“ и бул. „България“ и „Васил Априлов“. Срокът за изпълнение на договора е за тази и следващата година. 

Паралелно за реконструкция на улици и тротоари са заделени 6 млн. лева, съгласувано с обща стратегия с районните кметове. Готвим проектно предложение за 10 млн. лева по ОП „Региони в растеж“ за Небет тепе, съобщи още Пламен Райчев. По думите му има стратегия за ремонтите и през юни ще започне рехабилитация на това тепе. 

Възложил съм актуализация на довършаването на бул. „Северен“, защото предишният проект засяга доста частни имоти. Целта е това да бъде избегнато, съобщи още Пламен Райчев. Той уточни, че за отчуждаване остава само един имот, собственост на бившата фирма „Градски транспорт“.  Възложих оптимизация на проекта до края на март, подчерта Райчев. Той смята, че връзката с бул. „Брезовско шосе“ на новия бул. „Северен“ забива до ул. „Брезовска“. Сега се готви нов проект от края на този участък до ул. „Победа“ в северна посока, както и разширяване на новия булевард и връзката му с „Карловско шосе“. Точно там ще се построи нов възел на две нива, като общата индикативна стойност на булеварда е 22 млн. лева, каза Райчев.  

Той посочи, че в кредитна линия за 120 млн. лева на първо място е включено довършването на „Северен“.  Предвижда се нов мост над река Марица от бул. „Копривщица“ до бул. „България“ за 30 млн. лева  и  ремонти на улици в район Южен.

Надяваме се, че в НКЖИ ще се реализира пробива под Централна гара, да има изпълнител и да започнем този важен проект за Пловдив, допълни Райчев. Той уточни, че за „Модър  - Царевец“ са нужни 11,5 млн. лева, заложени в инвестиционна програма на кредитната линия. Там фигурират 8 млн. лева за реконструкцията на булевардите „Цар Борис III Обединител“ и „Марица“ - за второто ниво на Водната палата. 

Зоопаркът на Пловдив е отлаган от 4 години, в момента със заповед на кмета е възложена пълна проверка на строителните дейности на обекта, каза заместник-кметът. Той уточни, че 10% от дейностите не са завършени, но до края на 2020-та проектът ще бъде завършен. Фирма „Запрянови“ няма да продължи работа, вървим към прекратяване на договора с тях, съобразно и с прокурорското разследване ще работим по довършване на зоопарка с 600 000 лева, съобщи Пламен Райчев. 

Още от категорията

Полицаи ще се тестват за COVID-19 с 1 000 бързи теста

Страната ни започва ударно тестване на 1 000 души „на първа линия“ за борба с коронавируса с бързи тестове. Как ще се провежда масовото тестване и какви резултати се очакват – разговор с пулмолога  д-р Александър Симидчиев , който е част от екипа на Медицинския експертен съвет към правителството. Д-р Симидчиев каза, че целта е да търсят хора, които..

обновено на 31.03.20 в 16:46

Актуализацията на бюджета беше неизбежна и навременна

Много е трудно да се оценят мерките на правителството, свързани с икономиката заради кризата с коронавируса, защото ситуацията е крайно необичайна и няма просто с какво да я сравняваме, коментира за Радио Пловдив икономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Що се отнася за ревизията на бюджета, то тя звучи напълно обосновано и е..

публикувано на 31.03.20 в 15:05
Веселина Ботева (в средата) с хора, които получават патронажна грижа

Пловдив получава още 1,6 млн. лв. за патронажна грижа

Пловдив ще получи 1 610 670 лв. по проект „Патронажна грижа“ заради извънредното положение в страната. Средствата са част от допълнителните 45 млн. лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ в подкрепа на самотно живеещи възрастни и хора с увреждания, които вчера утвърди Министерството на труда и социалната политика.   Част от..

обновено на 31.03.20 в 12:50

До вчера лекарите бяха лоши, а сега им ръкопляскаме

Според последните данни от Националния оперативен щаб в Пловдив има още 3 случая с коронавирус. Така общият брой на заразените в града и региона е 24. Статистиката показва, че общо заразените са 379, 113 са настанени болница, 13 са интубираните, от общия брой на болните 57% са мъже, а 43%  са жени. Проф. Венцислав Мутафчийски информира, че 18 от..

публикувано на 31.03.20 в 11:58

Схемата 60/40 е неработеща и няма да се използва от фирмите

Заложената от правителството схема 60/40 е неработеща и няма да бъде използвана от българския бизнес. Това заяви в интервю за Радио Пловдив изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов. Той коментира решението всяка фирма, която има спад на приходите от продажби с над 20% заради коронавируса да..

публикувано на 31.03.20 в 10:43