Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нито САЩ, нито ЕС ще наложат върховенство на правото у нас

Съдия Андон Миталов стана първият български гражданин, който е с наложена забрана да влиза в САЩ заради корупция. Освен него с такава рестрикция е и семейството му. Какъв знак е това за България, какви ще са последиците за страната ни и ще се отрази ли това на отношенията ни със САЩ – коментар на Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи.

Според него създадените големи обществени очаквания към това кой ще бъде посочен са се превърна ли в разочарование след оповестяването на името.

Това е симптоматично за дълбокото чувство за несправедливост на недоверието на българското общество, че институциите у нас могат да преборят несправедливостта и че някой отвън трябва да наложи ред и да се прибори с корупцията и престъпността.

Според Славев нашите очаквания трябва да са не към САЩ, а към българските власти.

Нямаше голяма изненада, най- малкото заради изявлението на Бойко Борисов след срещата му с Доналд Тръмп, от което стана ясно, че темата с решението на съдия Миталов е обсъждана, каза Славев.

Той уточни, че наложената санкция е най- леката възможна, защото САЩ имат и по-  строги наказания за корупция по други свои закони, включително и финансови.

Последици за двустранните отношения между България и САЩ няма да има, макар че страната ни попадна в твърде позорен списък на държави, в които има наложени подобни санкции.

Това е потвърждение, че изпитваме сериозни проблеми с налагането на правото и спазването на закона.

Искането на съдийската колегия на ВСС за повече доказателства по случая е навременно и съвсем уместно. Славов припомни, че в края на миналата година е сезиран инспектората на ВСС да образува проверка, но тя е отказана, защото е била извън правомощията му. 

Редно е да се поиска информация защо искането на бившия главен прокурор Сотир Цацаров е било поискано точно по този начин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15