Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нито САЩ, нито ЕС ще наложат върховенство на правото у нас

Съдия Андон Миталов стана първият български гражданин, който е с наложена забрана да влиза в САЩ заради корупция. Освен него с такава рестрикция е и семейството му. Какъв знак е това за България, какви ще са последиците за страната ни и ще се отрази ли това на отношенията ни със САЩ – коментар на Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи.

Според него създадените големи обществени очаквания към това кой ще бъде посочен са се превърна ли в разочарование след оповестяването на името.

Това е симптоматично за дълбокото чувство за несправедливост на недоверието на българското общество, че институциите у нас могат да преборят несправедливостта и че някой отвън трябва да наложи ред и да се прибори с корупцията и престъпността.

Според Славев нашите очаквания трябва да са не към САЩ, а към българските власти.

Нямаше голяма изненада, най- малкото заради изявлението на Бойко Борисов след срещата му с Доналд Тръмп, от което стана ясно, че темата с решението на съдия Миталов е обсъждана, каза Славев.

Той уточни, че наложената санкция е най- леката възможна, защото САЩ имат и по-  строги наказания за корупция по други свои закони, включително и финансови.

Последици за двустранните отношения между България и САЩ няма да има, макар че страната ни попадна в твърде позорен списък на държави, в които има наложени подобни санкции.

Това е потвърждение, че изпитваме сериозни проблеми с налагането на правото и спазването на закона.

Искането на съдийската колегия на ВСС за повече доказателства по случая е навременно и съвсем уместно. Славов припомни, че в края на миналата година е сезиран инспектората на ВСС да образува проверка, но тя е отказана, защото е била извън правомощията му. 

Редно е да се поиска информация защо искането на бившия главен прокурор Сотир Цацаров е било поискано точно по този начин.


Още от категорията

Проф. Веселин Василев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ви срещаме с един от любимите преподаватели на студентите в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ – професор Веселин Василев. Той има над 50 години трудов стаж и преподава по психология. Признава, че любимата му оценка е петица, а шестицата нарича скъпарска. По тази причина рядко я пише. Не само на..

обновено на 23.01.21 в 09:48

Байдън обръща страница, но не напред, а назад

„На този етап Байдън обръща наистина страницата, но не я обръща напред, а я обръща назад“. Така геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев коментира в ефира на предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив кадровата политика на новия президент на САЩ в първите дни на влизането му в Белия дом. Той обаче подчерта, че това е почти невъзможно,..

публикувано на 22.01.21 в 16:03
Стойчо Стойчев

Парламентарният вот ще покаже кой е следващият президент

"Парламентарните избори са мерило, по което съдим дали гражданите искат да накажат управлението или не” - коментира политологът доц. Стойчо Стойчев в интервю за Радио Пловдив. Позиционирането на президентските избори е ключово и, ако те са преди парламентарен вот, е почти сигурно, че ще бъдат загубени от управляващите. „Ако са след това, както..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

БСП - Пловдив иска проф. Иво Христов за водач на листата

Започнаха номинациите за кандидат-депутати на БСП в Пловдив. В момента те се правят на районни събрания, е след това предстоят кандидатурите да бъдат гледани и от районните конференции. Окончателната листа за 16-ти МИР на БСП ще се утвърди на Градската конференция на столетницата на 6 февруари. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Димитрина..

публикувано на 22.01.21 в 12:10
Светозар Гледачев

Чувството за справедливост се проявява на изборите

Какво се случи с цитираното доскоро и най - често от политиците „ чувство за справедливост “ ? Гледна точка на финансовия анализатор  Светозар Гледачев , той е университетски преподавател и икономист, консултант. Гледачев каза: "Чувствто за справедливост е присъщо за всяко мислещо същество, даже учените казват, че и у някои от животните го има. То е..

публикувано на 22.01.21 в 11:18