Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Недоверието към ВСС идва от начина му на композиране

„От правна страна няма съмнение, че президентът се ползва с абсолютен имунитет и едни действия от прокуратурата по негов адрес се предполага да бъдат направени едва след като се е произнесъл Конституционният съд дали президентът е нарушил Конституцията и дали президентът е участвал в държавна измяна. Едва след такова произнасяне от КС може да се активизира прокуратурата“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иван Брегов – правен експерт в Института по пазарна икономика.

„Дали прокуратурата е трябвало да оповести тези действия със СРС-тата е доста спорно. Има сезиране както на Инспектората на ВСС, така и на самия ВСС – той трябва да вземе решение по законосъобразността на това действие дали то влече някакво наказание дали за редовия прокурор, или за главния прокурор. Лошото е, че при настоящия състав на ВСС и при сегашното му композиране, както е представен в Конституцията и в Закона за съдебната власт, ние нямаме гаранция, че там ще бъдат взети независими решения, а по-скоро ще се прокрадне в тях политическо влияние. Оттам идва недоверието към ВСС, оттам идва и недоверието към тези действия“ – убеден е Брегов.


Още от категорията

Малките кметове предадоха на Иван Гешев сигнали за корупция

На срещата на главния прокурор Иван Гешев със Сдружението на кметовете на малките населени места в Съдебната палата присъстваха над 20 кметове. Припомняме, че тя  се проведе по настояване на кметовете. Кметът на Калофер Румен Стоянов, председател на сдружението, заяви, че срещата е заради сигнали за корупция, останали без последствия повече..

обновено на 17.02.20 в 17:39

Ревизията на приватизацията е само за морална утеха

КНСБ стана на 30 години.  Синдикалните й членове са 300 000, а най- голямото постижение за тези години е, че синдикатът заяви ясна претенция и остана незаобиколим фактор във всички предизвикателства на прехода, каза в предаването „Ден след ден“ лидерът на синдиката Пламен Димитров. В биографията на прехода той открои две реформи, които не..

публикувано на 17.02.20 в 17:09

България не е източник на неприятни изненади за ЕС

Текат финалните преговори по Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2021-2027 година. В четвъртък лидерите на държавите-членки се събират на извънреден Европейски съвет по темата. Към момента преговорите между Европейския парламент и Съвета на ЕС са замразени. Парламентът отдавна свърши своята работа и прие позиция, в която настояваме да..

публикувано на 17.02.20 в 16:45

Първа заплаха за човек от екипа на пловдивския омбудсман

305 сигнала са подадени през миналата година до омбудсмана на Пловдив инж. Борислав Стаматов. Разпределени  в 17 направления 95% от казусите са решени в полза на гражданите. Най- масовите са за незаконно строителство, случаи, които не могат да се категоризират, административно обслужване и етажна собственост са най-активните, заяви инж...

публикувано на 17.02.20 в 16:20

Бюджетът на община "Родопи" е амбициозен и балансиран

27 310 000 е рамката на приходната част на бюджета в пловдивската община "Родопи". Той е амбициозен и балансиран , каза кметът Павел Михайлов. По думите му е съгласуван с всеки един кмет от всички 21 населени места в общината. Екипът на администрацията категорично отрече, че има привилегировани села за сметка на други. Двама общински..

публикувано на 17.02.20 в 12:30