Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Устно е споразумението между фирма "Екобулхарт" и кметовете на Варвара и на Септември за премахването на балите

Варвара разчита на "честна дума" за камарите отпадъци

Кметът Димитър Деянов: Ако фирмата не изпълни устната уговорка, ще има пак протести!

| обновено на 12.02.20 в 17:11

До шест - седем месеца тоновете боклуци край пазарджишкото село Варвара ще бъдат премахнати. Такова е устното уверение, което собственикът на отпадъците - фирма „Екобулхарт“, е дала на кмета на Варвара Димитър Деянов и на кмета на община Септември Марин Рачев. 

Балите с отпадъци са складирани на входа на село Варвара, недалеч от бившия комбинат“ Стоманени тръби“, върху частен терен, чиито собственик е бизнесменът Илия Ичев от село Семчиново. Трупането започва още през лятото на миналата година.

Отпадъците са поне 6 – 7 хиляди тона, а може и повече и са внос от Германия, съобщи пред Радио Пловдив кметът на Варвара Димитър Деянов.

Преди три седмици кметовете на четири села в община Септември – Варвара, Ветрен дол, Семчиново и Симеоновец, заедно с общински съветници и жители на околни села протестираха срещу складирането на боклуци край Варвара. Всички те призоваха за доброволно разчистване на терена.

От РИОСВ - Пазарджик твърдят, че на площадката край Варвара са складирани само неопасни отпадъци, припомни Димитър Деянов. 

Те им дават разрешението. Водят ги балите хартия и картон и казват, че са безопасни и им дават разрешение да се складират там. Не всичко е така. Освен хартия и картон има и найлон, а също и други примеси, обясни кметът на Варвара.

Опасното е мръсотията! Наблизо има месокомбинат - на 200 - 300 метра от тези бали. Вододайната зона ни е на 400 - 500 метра на Варвара, посочи Димитър Деянов. 

Поне 15 камиона с отпадъци са извозени вчера, разчистването на камарите боклуци продължава.

Засега не е ясно накъде се извозват боклуците. Деянов предполага, че отиват за рециклиране в инсталацията за преработка на хартия в близкото село Главиница.

Интервюто на Антоанета Петричанска с кмета на Варвара Димитър Деянов е в звуковия файл.


Още от категорията
Доц. Андрей Чорбанов

Наивно е да се мисли, че може да има ваксина до 3 месеца

Проектът на българския  екип, който разработва ваксина срещу Ковид -19, вече е одобрен, получил е финансиране, в следващите дни предстои подписване на договорите и от понеделник учените започват работа.  Това съобщи в ефира на Радио Пловдив   създателят на проекта доц. Андрей Чорбанов от имунологичния департамент към Института по микробиолгия на..

обновено на 09.04.20 в 17:31

Каузата днес е да запазим живота

Много от празничните ритуали за Великден и Цветница тази година ще бъдат отменени или извършвани по различен в Бачковския манастир.  Каузата днес е да запазим живота, затова всички дейности тази година ще бъдат съобразени с карантината в страната, каза в интервю за Радио Пловдив игумена на Светата обител епископ Сионий. На Цветница няма..

публикувано на 09.04.20 в 17:25

БПЦ е твърде емоционална във време на зараза

Благодатният огън  тази година няма да дойде от Йерусалим. Църквата се отказва да пътува за него и ще използва запазен от миналата година, а средствата предлага  да се пренасочат в борбата с коронавируса.  На Цветница няма да се раздава върба.   На Разпети петък Христовата плащеница няма да бъде  изнесена в в храмовете. Ше има църковни служби..

публикувано на 09.04.20 в 16:01

Католиците в Житница намират опора във вярата

Различна е тази година Страстната седмица за католическата общност в пловдивското село Житница. Заради противоепидемичните мерки вярващите са по домовете си, а литургиите и църковните ритуали се излъчват онлайн. В очакване на Възкресение Христово в неделя, хората в Житница днес си спомнят, че миналата година, преди Великденските празници бяха обзети и..

публикувано на 09.04.20 в 10:57

Кризата с COVID 19 не е здравна, а политическа и икономическа

Здравите, а не болните да бъдат карантирани - няма такъв пример в света през всички тези 2 хиляди години на епидемии!  Така бившият евродепутат д-р Антония Първанова, работила в един от най-големите епидемиологични институти във Великобритания, коментира мерките не само в България, а и на много места в ЕС и света, хората да..

публикувано на 08.04.20 в 17:08