Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асеновград предупреди две села временно да не ползват вода от реката

Тамер Бейсимов, зам. кмет на Асеновград

Община Асеновград предупреди две села временно да не ползват вода от река Чепеларска. Причината е сигнал до общинска администрация за замърсяване водите й.

Той е бил препратен към Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейнова дирекция в Пловдив. Инспектори от двете институции са извършили проверка. Взети са 8 проби от водата, като резултатът все още не е готов, съобщи ресорният заместник-кмет на града Тамер Бейсимов. 

Той посочи, че са получени указания, които общината е препратила веднага към кмета на Нареченски бани и кметския наместник на село Бачково за ограничаване потреблението на вода за напояване на животни или за други нужди. 

Като потенциален източник на замърсяването се коментира добивът на метали на територията на община Лъки, каза още Бейсимов.

От Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ съобщиха, че вторите проби на водите на река Юговска и река Чепеларска, взети след инцидентното замърсяване на реките от „Лъки Инвест“ АД, не са установили наднормени концентрации на цианиди. При първите проби концентрациите на цианиди варираха от 7 микрограма в устието на р.Юговска и след Асеновград до 10 микрограма при Бачково, като максимално допустимата концентрация е 5 микрограма. 

Заради резултатите от първите проби остава предупреждението да не се използват водите от двете реки, докато окончателните лабораторни анализине потвърдят отсъствието на замърсяване.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Пловдив започва дело за крупна измама с пенсионни вноски

В Пловдивския районен съд започва делото за крупна измама с вноски за пенсия, с което са излъгани 11 души с почти 76 000 лв. Подсъдими отново са известните  Александрина Георгиева и мъжът и Лазар Лазаров.  Те бяха съдени в друг процес, за източването на осигурителната система чрез подправяне на пенсионни документи за над 230 хиляди лева.   Бившата..

обновено на 18.04.24 в 14:44

Спецакция в Пазарджик разкри авторите на 16 престъпления

Множество разкрити престъпления, проверки по пътищата, търговски обекти, питейни заведения и други резултати отчита пазарджишката дирекция на МВР в рамките на месечната специализирана операция за противодействие на престъпността.  Тя е проведена на територията на целия регион, в околните общини и малките населени места.  Установени са извършителите..

публикувано на 18.04.24 в 13:33

Кръстиха спирка в Смолян на алпиниста Христо Христов

Спирката на „Здравец“ в Смолян ще носи името на алпиниста Христо Христов, който прави безкислородно изкачване на „Еверест” на 20 май 2004 г.  На слизане той остава завинаги под върха.  Паметните са неговите думи: „Не е важен върхът, а пътят извървян до него”.  Алпинистът посмъртно беше удостоен със званието Почетен гражданин на Смолян.

публикувано на 18.04.24 в 11:39

Градска, Дондукова или "Иван Вазов" е обновената градина в Пловдив?

Няма документи, в които официално градината да е наречена Дондукова, каза Петко Георгиев от НБ "Иван Вазов" и уточни, че при тях се пази единствената карта, която показва Градската градина от първите й години на създаването.  "Градината се нарича Дондукова от близо 30 години насам.", каза Георгиев, който е завеждащ на "Специални сбирки" в НБ. Той..

публикувано на 18.04.24 в 11:25

Полиция вместо светофар регулира трафика при Денталния факултет

Заради авария в табло на ЕВН светофарът на кръстовището на бул. „Христо Ботев“ с ул. „Любен Каравелов“ в момента не работи, предупреждават от „Организация и контрол на транспорта“.   Веднага е установена връзка с „Пътна полиция“, за да се регулира движението. От общинското предприятие призоват шофьорите да се съобразят със ситуацията, да спазват..

публикувано на 18.04.24 в 10:41