Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Работата в МВР ще върви, ако кадровият подбор е по-добър

| обновено на 13.02.20 в 16:57

Не смятам, че обяснението за зачестилите грабежите в страната напоследък е в намалелия респект към полицията, коментира за Радио Пловдив ген. Васил Василев, бивш директор на Национална полиция.

Според него става дума за единични случаи на престъпници, които са се възползвали от отдалата им възможност. Ако обаче се положат повече усилия от онзи апарт на полицията, наречената агентура, то извършителите на тези тежки престъпления могат да бъдат лесно разкрити и задържани, каза Василев.

Той подчерта, че по-сериозен и тежък е фактът, че в част от тези грабежи участват полицаи. За да върви работата в МВР най-важен е правилният подборът на кадри. Онзи полицай, който обра казиното очевидно не е ставал за службата, той се е изградил като разбойник още преди да постъпи в полицията. Проблем за МВР е, че няма качествени кадровици, които да предотвратят възможността такива хора да постъпят в органите на реда, коментира генералът.

Той беше категоричен, че четири са основните стълбове, на които се държи системата на МВР. Това са подборът на кадри и назначаването на правилните хора, тяхното ефективно обучение, ръководството им и контрола над тях и работата им. Ако тези неща се спазват рецидивите сред полицаите ще са сведени до минимум. А сега почти във всяка престъпна група, занимаваща се с наркотици има и действащ полицай. Това е недопустимо, заключи Васил Василев.

Той добави, че ако служителите на МВР са свръхнатоварени, то това означава, че организацията на работата им куца. Това и разпределението на средствата в МВР е най-важното, за да работи системата качествено. Ако служителите са пренатоварени и нямат средства, то няма и как да вършат добра работа.

Генерал Василев каза, че са необходими ефективни мерки, за да се постигне респект в работата на полицията. Трябва да има системна работа, за да се поправят хората, които се превръщат в престъпници. Трябва образование, системна работа и постоянно внимание към тези общности, които „захранват“ престъпния контингент. А онези, които не подлежат на превъзпитание и поправка трябва да бъдат изолирани в затвора, беше категоричен бившият полицай.


Още от категорията

Превозвачите няма да пуснат градските автобуси до селата

През тази седмица бяха проведени разговори за възможностите градският транспорт на Пловдив да обслужва населените места в по-малките  съседните общини.  Срещата беше инициирана след поредица от писма до кмета Здравко Димитров с молби, подкрепени от стотици подписи на жители от съседните села за по-удобен и редовен транспорт. Основният..

публикувано на 29.05.20 в 15:00

Битката с фалшивите новини трябва да продължи

Предложените промени в Закона за радио и телевизия бяха отхвърлени на комисия, но това не означава, че няма да влязат в зала и че ние няма да продължим да се борим за тях. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Александър Сиди, депутат от „Обединени патриоти“. Народните представители от групата внесоха два законопроекта за промени - единият..

публикувано на 29.05.20 в 11:33

Очаква се бум на усложнени хронични заболявания

Може да се очаква бум на случаи на усложнени хронични заболявания, а също и на нови недиагностицирани заболявания, в това число и онкологични. Тази прогноза направи доктор Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването и бивш заместник-министър на здравеопазването, който коментира последствията от спрения планов прием в лечебните..

публикувано на 29.05.20 в 10:49

С маска на матура, по девет души в класна стая на 1 юни

Уточнени са всички детайли за провеждането на държавните зрелостни изпити. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Вихра Ерамян, директор на ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив. В училището на матура ще се явяват 208 ученици. Тази година държавните зрелостни изпити ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, които бяха разпоредени..

публикувано на 29.05.20 в 10:14

Европейските милиарди са нероден Петко в България

България ще получи 11,7 милиарда евро , ако бъде одобренo предложението на Еврокмисията за седемгодишната рамка на ЕС. Предложеният седемгодишен бюджет е от 1,85 трилиона евро, като 750 млрд. евро са за фонда за възстановяване от пандемията. Оказва се, че България ще получи много повече, отколкото трябва да плати.  "Ако това стане факт,..

публикувано на 28.05.20 в 15:15