Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Работата в МВР ще върви, ако кадровият подбор е по-добър

| обновено на 13.02.20 в 16:57

Не смятам, че обяснението за зачестилите грабежите в страната напоследък е в намалелия респект към полицията, коментира за Радио Пловдив ген. Васил Василев, бивш директор на Национална полиция.

Според него става дума за единични случаи на престъпници, които са се възползвали от отдалата им възможност. Ако обаче се положат повече усилия от онзи апарт на полицията, наречената агентура, то извършителите на тези тежки престъпления могат да бъдат лесно разкрити и задържани, каза Василев.

Той подчерта, че по-сериозен и тежък е фактът, че в част от тези грабежи участват полицаи. За да върви работата в МВР най-важен е правилният подборът на кадри. Онзи полицай, който обра казиното очевидно не е ставал за службата, той се е изградил като разбойник още преди да постъпи в полицията. Проблем за МВР е, че няма качествени кадровици, които да предотвратят възможността такива хора да постъпят в органите на реда, коментира генералът.

Той беше категоричен, че четири са основните стълбове, на които се държи системата на МВР. Това са подборът на кадри и назначаването на правилните хора, тяхното ефективно обучение, ръководството им и контрола над тях и работата им. Ако тези неща се спазват рецидивите сред полицаите ще са сведени до минимум. А сега почти във всяка престъпна група, занимаваща се с наркотици има и действащ полицай. Това е недопустимо, заключи Васил Василев.

Той добави, че ако служителите на МВР са свръхнатоварени, то това означава, че организацията на работата им куца. Това и разпределението на средствата в МВР е най-важното, за да работи системата качествено. Ако служителите са пренатоварени и нямат средства, то няма и как да вършат добра работа.

Генерал Василев каза, че са необходими ефективни мерки, за да се постигне респект в работата на полицията. Трябва да има системна работа, за да се поправят хората, които се превръщат в престъпници. Трябва образование, системна работа и постоянно внимание към тези общности, които „захранват“ престъпния контингент. А онези, които не подлежат на превъзпитание и поправка трябва да бъдат изолирани в затвора, беше категоричен бившият полицай.


Още от категорията

Ластиците във властта са опънати, не знам докога ще издържат

Ще се скъсат ли ластиците между ГЕРБ и Патриотите, които по думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов са така опънати, и в един момент може да се скъсат ?  Според Георги Харизанов от Института за дясна политика, ластиците са опънати не за първи път. Той подчерта, че така е  и в коалицията на Патриотите:  Динамиката в самите ОП отдавна..

публикувано на 27.02.20 в 16:05

Психологическата зараза е не по- малко опасна от вирусната

Обективни са причините за тревога и не е лесно да се улучи дозата и тона на информацията, каза по повод възможността за паника покрай корона вируса психологът проф. Веселин Василев. Феноменът за психичното заразяване е изследван от психолозите. Навремето това е ставало чрез личното общуване, сега медиите могат да доведат до свръх напрежение.  Освен..

публикувано на 27.02.20 в 10:50

Държавата да плати карантината, иначе ни чака трагедия

Изненадам съм, че в държава член на ЕС в 21 век води дебати за болнични и кой ще ги плати, а не дебати как да се информират хората и да се стимулират да си стоят вкъщи, каза председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Държавата да не се държи като мащеха, а да застене до хората, да се погрижи за тях, да ги успокои и да..

публикувано на 27.02.20 в 10:16

Мерките срещу коронавируса са като мерките срещу грипа

Тримата пациенти хоспитализирани в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св.Георги“ са с отрицателни резултати за коронавирус и ще бъдат  изписани. Това заяви  Утре в Областна администрация ще бъдат обсъдени мерките за предотвратяване на заразяването с коронавирус и учреден регионален оперативен щаб за координирането действията на институциите  на местно..

публикувано на 26.02.20 в 17:20

Управляващите са стабилни, но не излъчват стабилност

Очаквани са тези искри или конфликтни ситуации между партньорите в управляващата коалиция , най-вече между ГЕРБ и основният им партньор ВМРО , заяви политологът Анастас Стефанов от Изследователски център "Тренд" в коментар за напрежението след показния арест на директорката на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Цветелина Кънева,..

обновено на 26.02.20 в 17:03