Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Руският газ за България може да поевтинее с 50%


В ход са преговори за цената на природния газ, който България получава от Газпром. Прогнозите на московския вестник "Комерсант" са, че газът за нашата страна може да поевтинее с 50 процента. Според енергийния експерт Димитър Иванов това е напълно възможно и логично, защото се основава на пазарната конюнктура, която съществува в момента на газовите хъбове. Западноевропейските хъбове в момента търгуват синьото гориво на цена между 130 на 140 долара. След зимата се очаква цената да падне още. 

Иванов припомни, че десетилетия наред цената на газа у нас се определяше на основата на петролните котировки, но напоследък има стресове на нефтените пазари с 20 – 30 процента, а за газа това не бива да се отнася.

Надявам се, че нашата страна ще защити позицията да се премине към други параметри и критерии. Газпром беше санкциониран за високите монополни цени от ЕК и от различни арбитражни съдилища. Газовият пазар стана много динамичен и конкурентен и това ще принуди Газпром да стане много по- гъвкав и пазарно ориентиран. 

Българската позиция е много силна и по- забележима, особено след орязването на украинските трасета и отварянето на турските, защото тези тръбопроводи са със специфичен интерес от руската страна. Другият аргумент на българската страна е засилващата се конкуренция от Азербайджан и очакваните доставки от страните от  Източното Средиземноморие. 

Балканският и Централноевропейският газов пазар вече е пренаситен, подчерта експертът.

Ако има намаляване на цените на синьото гориво,  би трябвало на вътрешния пазар да последва поевтиняване. Това ще е решение на КЕВР, който определя цените на големите консуматори. Въпросът е административен, а не пазарен.

Димитър Иванов не изключи трусове през лятото с цените на тока, защото в сектора механизмите на либерализиране не са овладени. 

Според него критиките на работодателите към държавната политика в енергетиката са основателни, защото работодателите плащат високи цени, но не трябва да отправят политически искания, защото проблемът е многопластов и опира, включително до националната сигурност. 

Още от категорията

Ластиците във властта са опънати, не знам докога ще издържат

Ще се скъсат ли ластиците между ГЕРБ и Патриотите, които по думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов са така опънати, и в един момент може да се скъсат ?  Според Георги Харизанов от Института за дясна политика, ластиците са опънати не за първи път. Той подчерта, че така е  и в коалицията на Патриотите:  Динамиката в самите ОП отдавна..

публикувано на 27.02.20 в 16:05

Психологическата зараза е не по- малко опасна от вирусната

Обективни са причините за тревога и не е лесно да се улучи дозата и тона на информацията, каза по повод възможността за паника покрай корона вируса психологът проф. Веселин Василев. Феноменът за психичното заразяване е изследван от психолозите. Навремето това е ставало чрез личното общуване, сега медиите могат да доведат до свръх напрежение.  Освен..

публикувано на 27.02.20 в 10:50

Държавата да плати карантината, иначе ни чака трагедия

Изненадам съм, че в държава член на ЕС в 21 век води дебати за болнични и кой ще ги плати, а не дебати как да се информират хората и да се стимулират да си стоят вкъщи, каза председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Държавата да не се държи като мащеха, а да застене до хората, да се погрижи за тях, да ги успокои и да..

публикувано на 27.02.20 в 10:16

Мерките срещу коронавируса са като мерките срещу грипа

Тримата пациенти хоспитализирани в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св.Георги“ са с отрицателни резултати за коронавирус и ще бъдат  изписани. Това заяви  Утре в Областна администрация ще бъдат обсъдени мерките за предотвратяване на заразяването с коронавирус и учреден регионален оперативен щаб за координирането действията на институциите  на местно..

публикувано на 26.02.20 в 17:20

Управляващите са стабилни, но не излъчват стабилност

Очаквани са тези искри или конфликтни ситуации между партньорите в управляващата коалиция , най-вече между ГЕРБ и основният им партньор ВМРО , заяви политологът Анастас Стефанов от Изследователски център "Тренд" в коментар за напрежението след показния арест на директорката на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Цветелина Кънева,..

обновено на 26.02.20 в 17:03