Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Руският газ за България може да поевтинее с 50%


В ход са преговори за цената на природния газ, който България получава от Газпром. Прогнозите на московския вестник "Комерсант" са, че газът за нашата страна може да поевтинее с 50 процента. Според енергийния експерт Димитър Иванов това е напълно възможно и логично, защото се основава на пазарната конюнктура, която съществува в момента на газовите хъбове. Западноевропейските хъбове в момента търгуват синьото гориво на цена между 130 на 140 долара. След зимата се очаква цената да падне още. 

Иванов припомни, че десетилетия наред цената на газа у нас се определяше на основата на петролните котировки, но напоследък има стресове на нефтените пазари с 20 – 30 процента, а за газа това не бива да се отнася.

Надявам се, че нашата страна ще защити позицията да се премине към други параметри и критерии. Газпром беше санкциониран за високите монополни цени от ЕК и от различни арбитражни съдилища. Газовият пазар стана много динамичен и конкурентен и това ще принуди Газпром да стане много по- гъвкав и пазарно ориентиран. 

Българската позиция е много силна и по- забележима, особено след орязването на украинските трасета и отварянето на турските, защото тези тръбопроводи са със специфичен интерес от руската страна. Другият аргумент на българската страна е засилващата се конкуренция от Азербайджан и очакваните доставки от страните от  Източното Средиземноморие. 

Балканският и Централноевропейският газов пазар вече е пренаситен, подчерта експертът.

Ако има намаляване на цените на синьото гориво,  би трябвало на вътрешния пазар да последва поевтиняване. Това ще е решение на КЕВР, който определя цените на големите консуматори. Въпросът е административен, а не пазарен.

Димитър Иванов не изключи трусове през лятото с цените на тока, защото в сектора механизмите на либерализиране не са овладени. 

Според него критиките на работодателите към държавната политика в енергетиката са основателни, защото работодателите плащат високи цени, но не трябва да отправят политически искания, защото проблемът е многопластов и опира, включително до националната сигурност. 

Още от категорията

Разпродажбата на общински имоти задуши Пловдив

Архитект Иван Делчев е ръководител на екипа на „Булплан” ООД - София, изработил проекта за новия Общ устройствен план на Пловдив . В разработката са включени повече от 20 експерти. Пред Радио Пловдив арх. Иван Делчев коментира дискусиите с граждани от шестте района на Пловдив по основния документ за града, свързан с развитието му за 20 години..

обновено на 29.10.20 в 17:15

Някои хора искат да върнат времето на варварството

Турският президент беше сред най-активните участници във вълната от гняв, която се надигна сред мюсюлманските страни, след като списанието "Шарли ебдо" реши да публикува повторно карикатури на пророка Мохамед, които разгневиха мюсюлманите преди едно десетилетие. Изображенията на Мохамед са забранени от исляма, а начинът, по който той беше..

публикувано на 29.10.20 в 17:08

Пазете се, без да се страхувате!

Инфекциозната клиника към УМБАЛ „Св. Георги“ се нуждае от доброволци – студенти по медицина. През деня през клиниката минават 40-50 пациенти за преглед, като 72-ма в момента са на болнично лечение в Ковид отделението. Довечера медици от Пловдив ще излязат за втори път от 20 ч. пред лечебните заведения с включени светлини на телефоните като..

публикувано на 29.10.20 в 16:57
Антиковид мерки на пазара, Пловдив

Пазарувайте с маски и на откритите пазари!

В четвъртък на Четвъртък пазара в Пловдив новите противоепидемични мерки на повечето сергии се спазват. В това се увери екип на Радио Пловдив, който ги обиколи, за да провери на място дали търговци и клиенти носят маски и дистанцията  между тях е метър и половина.  Към тези две изисквания, влязли в сила от днес със Заповед на здравния министър..

публикувано на 29.10.20 в 14:45

Само строга карантина може да спре скока на Ковид19

Този вирус Ковид 19 е различен от всички вируси досега и начина, по който засяга  активно и горните дихателни пътища  и бронхиолите, води до ускоряването на неговото разпространение, каза вирусологът акад. Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН.  Той обясни, че в  Ковид 19 е заложено неговото  бързо размножаване , със стотици хиляди, и това..

публикувано на 29.10.20 в 10:40