Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вино и любов в Операта на 14 февруари

| обновено на 14.02.20 в 10:08

Опера Пловдив кани всички влюбени и почитатели на виното на двоен празник.  

Навръх 14 февруари ще се отбележат Трифон Зарезан и Свети Валентин в една вечер с комичната опера „Любовен еликсир” от Доницети, в която двама влюбени не могат да съберат смелост да кажат „Обичам те” и празничен коктейл.

"Езикът на любовта днес е вплетен в рекламни послания - поднесени с намигване и усмивка, но и празни от съдържание и чувства шаблони, които просто продават.  Общуването е подложено на изпитания, и то в най-красивите си нежни и интимни моменти тогава, когато изразяваме чувствата си. Днес общуваме с нея, чрез нея - рекламата. И става "чудо" - проблемите ни изчезват.  Нямаме такива с храносмилането, с петната по дрехите, със забременяването, с простата и някак си неусетно ставаме Супермени, Супермайки, Суперкрасавици и все супер, супер, супер.... Дали е така, обаче?", задава своите въпроси режисьорът доц. Нина Найденова. Диригент на "Любовен еликсир" е Константин Добройков.

Режисьорът Георги Динев заяви в интервю за Радио Пловдив, че Държавна опера-Пловдив е подготвила много изненади за публиката.

Избрахме „Любовен елексир“ специално за Деня на влюбените. Човек трябва да събере смелост и да каже „Обичам те!“, коментира Георги Динев.   

Интервюто с режисьора Георги Динев е в звуковия файл.
Още от категорията

"Майстори на китарата" за 60-я рожден ден на Веселин Койчев

" Бъдете здрави, обичайте музиката и пазете красотата на изкуството в себе си! " Това пожела на слушателите на Радио Пловдив и звестният пловдивски китарист Веселин Койчев . Тази вечер той ще отпразнува 60-годишнината си с концерт под надслов „Майстори на китарата “ на сцената на Кукления театър в Пловдив . Заедно с него на сцената ще се..

публикувано на 30.10.20 в 09:08

"Заедно по пътя на Кирил и Методий" в галерия "Пловдив"

Изложбата под надслов „Заедно по пътя на Кирил и Методий“ се открива тази вечер в галерия „Пловдив" в сградата на Общинския съвет на ул. Авксентий Велешки" №20.  Азбучната експозиция съдържа графични изображения на глаголическите и кирилските букви, както и общ портрет на двамата братя. Те са изработени от ученици от български училища в пет..

публикувано на 30.10.20 в 07:29

Ковид промени и афиша на Plovdiv Jazz Fest 2020

В програмата на Plovdiv Jazz Fest 2020 се налага сериозна реорганизация, заради пандемията и намаления брой на местата за концертите от 50% на 30%.   Двата концерта от откриващата вечер (05 ноември) на  пианиста Живко Петров и китаристите Веселин Койчев и Цветан Недялков, заедно с квартета  The Teachers , ще бъдат отложени  за пролетните месеци...

публикувано на 29.10.20 в 14:24

Издават "История на България" от 1761 година

"История на България", написана през 1761 година от Блазиус Клайнер, излиза за първи път от 1977 година насам, съобщиха издателите от "Българска история".   Малцина са се посветили на идеята да опишат българската история в мрачните години на османското иго. "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски е позната на всеки българин, но не..

публикувано на 29.10.20 в 11:50

"Северни брегове" на Светослава Георгиева в галерия "Лабиринт"

 В различните краища на света светлината е различна и това се отразява и върху човешките взаимоотношения. Времето тече също по различен начин, а шотландците са много слънчеви и топли хора. Това убеждение сподели изучаващата в продължение на една година живопис в Глазгоу с утвърдени в художествените среди преподаватели – майстори на четката,..

публикувано на 29.10.20 в 11:10