Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Наднормено тегло и стрес водят до диабет

Отдавна захарният диабет се определя като най-широко разпространеното и социално значимо хронично заболяване на съвремието. По данни на Международната диабетна федерация в света болните са 463 милиона. 

В България регистрираните със захарен диабет са над 424 хиляди като тревожната прогноза е, че до 2040 година от заболяването ще бъде засегнат всеки 10 - ти българин. Затова усилията на учените и специалистите са насочени към непрекъснато усъвършенстване на методите за диагностициране и лечение, както и към създаването и въвеждането в практиката на нови медикаменти. 

Именно на съвременните тенденции в тези области е посветен първият ендокринологичен форум в пловдивския медицински университет, организиран от Секцията по ендокринология и болести на обмяната. С проявата висшено училище полага началото на поредицата от събития по повод 75 - тата годишнина от създаването му. Кремена Данева разговаря с проф. д-р Мария Орбецова.

Като говорим за Тип 1 диабет, който е изцяло е инсулинозависим, а най-честата причина са автоимунни заболявания е присъщ за детската и по-младата възраст. Това е превенция на вирусните инфекции. След епидемия от вирусна инфекция в наследствено предразположени лица, може да отключи автоимунна реакция срещу бета клетката на панкреаса, или структура на бета клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин.

Стресът от всякакъв характер, също може да трегерира автоимунно заболяване.  По-голямото разпространение е на захарен диабет Тип 2. Основният рисков фактор е нездравословния начин на живот, неправилно хранене, липса на физическа активност и стрес, който води до психологическо затормозяване. 


Интервюто с проф. д-р Мария Обрецова е в звуковия файл.    

Още от категорията
Доц. Андрей Чорбанов

Наивно е да се мисли, че може да има ваксина до 3 месеца

Проектът на българския  екип, който разработва ваксина срещу Ковид -19, вече е одобрен, получил е финансиране, в следващите дни предстои подписване на договорите и от понеделник учените започват работа.  Това съобщи в ефира на Радио Пловдив   създателят на проекта доц. Андрей Чорбанов от имунологичния департамент към Института по микробиолгия на..

обновено на 09.04.20 в 17:31

Каузата днес е да запазим живота

Много от празничните ритуали за Великден и Цветница тази година ще бъдат отменени или извършвани по различен в Бачковския манастир.  Каузата днес е да запазим живота, затова всички дейности тази година ще бъдат съобразени с карантината в страната, каза в интервю за Радио Пловдив игумена на Светата обител епископ Сионий. На Цветница няма..

публикувано на 09.04.20 в 17:25

БПЦ е твърде емоционална във време на зараза

Благодатният огън  тази година няма да дойде от Йерусалим. Църквата се отказва да пътува за него и ще използва запазен от миналата година, а средствата предлага  да се пренасочат в борбата с коронавируса.  На Цветница няма да се раздава върба.   На Разпети петък Христовата плащеница няма да бъде  изнесена в в храмовете. Ше има църковни служби..

публикувано на 09.04.20 в 16:01

Католиците в Житница намират опора във вярата

Различна е тази година Страстната седмица за католическата общност в пловдивското село Житница. Заради противоепидемичните мерки вярващите са по домовете си, а литургиите и църковните ритуали се излъчват онлайн. В очакване на Възкресение Христово в неделя, хората в Житница днес си спомнят, че миналата година, преди Великденските празници бяха обзети и..

публикувано на 09.04.20 в 10:57

Кризата с COVID 19 не е здравна, а политическа и икономическа

Здравите, а не болните да бъдат карантирани - няма такъв пример в света през всички тези 2 хиляди години на епидемии!  Така бившият евродепутат д-р Антония Първанова, работила в един от най-големите епидемиологични институти във Великобритания, коментира мерките не само в България, а и на много места в ЕС и света, хората да..

публикувано на 08.04.20 в 17:08