Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

И машините грешат, но по избори са по- надеждни от хората

| обновено на 14.02.20 в 16:56

Машината е надеждна, но е хубаво и да имаме и електронно гласуване през мобилен телефон, защото все пак живеем сред много по- напреднали технологии, каза в коментар на заявката на управляващите на парламентарните избори догодина всички да гласуваме машинно ръководителят на секция „Информационни технологии в сигурността“ към БАН Златогор Минчев.

Той очерта предимствата на този вид подаване на гласа, като едно от тях е, че резултатите ще се виждат веднага и ще се спомогне за избягване на т.н "мъртви души".

Според доц. Минчев, който е ръководил екипа по сертифициране на машините за изборите миналата година, технологията, която използваме не може да се компрометира.

Това са спекулации. Софтуерът беше гарантиран най- високо ниво, има поне три нива на защита, а и всеки опит за намеса оставя следа. 

Участието на човешкия факт винаги генерира известна доза риск, машините не са безгрешни, но са по- надеждни от хората.

По отношение на недостатъците проблем е  доставката на машините по места, съхраняването на десетки хиляди броя,  което ще изисква площ от няколко декара,  скъпо е и транспортирането и вероятно трябва да се мисли за разполагането на машините по регионите. 

Според доц. Минчев 100% машинно гласуване в страната е прекалено амбициозно намерение. 

То е напълно приложимо в големите градове, но в не навсякъде другаде ще успее да замени изцяло хартиения вот. 

Чуйте интервюто в прикачения звуков файл.
Още от категорията

Модернизират пречиствателната станция с най-нови съоръжения

Около две години е бил срокът от момента на обявяването на решението за откриване на процедурата до подписването на договора за реконструкцията на Пречиствателната станция. Само като аналогия: две години е и срокът за изпълнението, т.е., ако не беше този безкраен период на обжалване, вече можехме да се поздравяваме за новата пречиствателна..

публикувано на 28.02.20 в 11:32

На управлението му липсва стратегически подход

Водната криза в Перник и произтичащите от това действия на институциите и реакцията на хората са показателни за температурата на говоренето по различни теми в обществото. Това заяви директорът на „Център за анализи и кризисни комуникации“ доц. д-р Александър Христов. От две години наблюдаваме по-изострена  обществена чувствителност не..

публикувано на 28.02.20 в 10:41

„Ние сме 300 милиона”, казват хората с редки болести

Национален алианс на хора с редки болести и Асоциация НАЕ отбелязват Международния ден на хората с редки болести на 29.02.2020. В Митрополитския храм „Света Марина” от 10.00 часа, ще бъде отслужен молебен в подкрепа на хората засегнати с редки диагнози. „Ние сме 300 милиона” е мотото под което тази година ще бъде отбелязан Международния ден на..

публикувано на 28.02.20 в 10:14

В Ухан коронавирусът е овладян

В 40 страни по света има коронавирус. СЗО обяви,че от сряда над 81 000 са заразените. Теодора Пенева е китаист, и следи ситуацията в Китай от самото начало.  Тя каза, че няма разминаване с данните. В Ухан до 10 март са под карантина, счита се, че заразата е овладяна. Най-ефективна е изолацията и поставянето под карантина. За лечение..

публикувано на 27.02.20 в 17:01

Ластиците са опънати, не знам докога ще издържат

Ще се скъсат ли ластиците между ГЕРБ и Патриотите, които по думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов са така опънати, и в един момент може да се скъсат ?  Според Георги Харизанов от Института за дясна политика, ластиците са опънати не за първи път. Той подчерта, че така е  и в коалицията на Патриотите:  Динамиката в самите ОП..

публикувано на 27.02.20 в 16:05