Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

И машините грешат, но по избори са по- надеждни от хората

| обновено на 14.02.20 в 16:56

Машината е надеждна, но е хубаво и да имаме и електронно гласуване през мобилен телефон, защото все пак живеем сред много по- напреднали технологии, каза в коментар на заявката на управляващите на парламентарните избори догодина всички да гласуваме машинно ръководителят на секция „Информационни технологии в сигурността“ към БАН Златогор Минчев.

Той очерта предимствата на този вид подаване на гласа, като едно от тях е, че резултатите ще се виждат веднага и ще се спомогне за избягване на т.н "мъртви души".

Според доц. Минчев, който е ръководил екипа по сертифициране на машините за изборите миналата година, технологията, която използваме не може да се компрометира.

Това са спекулации. Софтуерът беше гарантиран най- високо ниво, има поне три нива на защита, а и всеки опит за намеса оставя следа. 

Участието на човешкия факт винаги генерира известна доза риск, машините не са безгрешни, но са по- надеждни от хората.

По отношение на недостатъците проблем е  доставката на машините по места, съхраняването на десетки хиляди броя,  което ще изисква площ от няколко декара,  скъпо е и транспортирането и вероятно трябва да се мисли за разполагането на машините по регионите. 

Според доц. Минчев 100% машинно гласуване в страната е прекалено амбициозно намерение. 

То е напълно приложимо в големите градове, но в не навсякъде другаде ще успее да замени изцяло хартиения вот. 

Чуйте интервюто в прикачения звуков файл.
Още от категорията

Европейските милиарди са нероден Петко в България

България ще получи 11,7 милиарда евро , ако бъде одобренo предложението на Еврокмисията за седемгодишната рамка на ЕС. Предложеният седемгодишен бюджет е от 1,85 трилиона евро, като 750 млрд. евро са за фонда за възстановяване от пандемията. Оказва се, че България ще получи много повече, отколкото трябва да плати.  "Ако това стане факт,..

публикувано на 28.05.20 в 15:15

Идеята за активиране на „спящите" акции е с други цели

Защо трябва да се слушат финансовите експерти? Прогнозата на Светозар Гледачев, финансов анализатор през миналата година е да спестяваме пари, да не правим излишни покупки, защото икономиката изпитва затруднения, а хора с малък и среден бизнес са сериозно притеснени . В условията на криза винаги някой печели, а други са губещите. За..

публикувано на 28.05.20 в 11:38

Въпреки страховете 5G - мрежата е напълно безопасна

„5G още с името си подсказва, че  нещо се случва за пети път в мобилните комуникации.  Но и с първите четири, които съществуват вече толкова години и за тях има изследвания, не е имало никакви проблеми. Вярвам, че така ще бъде и този път. Не мога да си обясня от какво се породи  притеснение у редица хора“. Това заяви Светлин Желев - гл...

публикувано на 28.05.20 в 11:26

Заредени сме с ракети, на прицел са градоносните облаци

"Никога като тази година не сме били така добре осигурени от гледна точка на ракети. Тази година получихме най - много ракети откогато и да било . И всички ракетни площадки са заредени с максимума , който се полага по изискванията на служба КОС, от 30 противоградови ракет и. И отделно имаме един много сериозен резерв , много сериозен...

публикувано на 27.05.20 в 17:01

Спасителният план за Европа е рисков, но единствено възможен

Юлиана Николова от сайта "Портал Европа" коментира възможностите за постигане на съгласие за спасителния финансов план за ЕС за бюджета и последиците от коронавируса, със създаването на спасителен фонд на базата на направеното днес предложение от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент...

публикувано на 27.05.20 в 16:24