Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив взема мерки срещу заразата от коронавирус

Място за паника и безпокойство в Пловдив и областта няма, коментира Дани Каназирева

| обновено на 27.02.20 в 15:04
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

Две училища в Пловдив "Алеко Константинов" и "Александър Първи", както и още две в Раковски, са в грипна ваканция до понеделник. Това обяви директорът на РЗИ Пловдив д-р Ваня Танчева Манчева след заседанието на Областния кризисен щаб с мерки срещу коронавируса. 

Той беше сформиран по разпореждане на здравните власти у нас и е под егидата на областния управител Дани Каназирева. 

Втората грипна вълна, заради която децата от 4-те училища са във ваканция, няма нищо общо с Ковид -19, подчерта Каназирева. Очаква се епидемични мерки и ваканция в близките дни да се обяви и за други учебни заведения, тъй като има увеличение на острите респиратортни заболявания в региона и се повишават училищата, в които над 70% от децата са заболели.

Кризисният щаб, който ще следи и координира всички дейности по заразата с коронавирус, е предприел всички предварителни мерки и има готовност в случай на заболял да реагира.

Засега у нас няма регистриран случай на заболяването. В Пловдив една жена е в Инфекциозна клиника, постъпила без клинична картина по свое желание, и чака резултат. Студентка, летяла от Германия през Рим и Истанбул, е под препоръчаната карантина. Под карантина все още са и учениците от Математическата гимназия.

Наблюдава се летището, осигурени са и легла в по-големите болници в случай на нужда: 46 в УМБАЛ „Св. Георги“, 36 в Окръжна болница, 10 във Военна болница, а Кожна клиника е в готовност да отдели също от своята леглова база. От областта има подсигурени и 10 места в болницата в Карлово.

На летище Пловдив дежури екип от 4-ма служители на РЗИ. Те проверяват с дистанционни термометри пристигащите от двата полета седмично. Състоянието им се контролира и от термовизионна камера, както и от медицинска сестра, която следи на монитор от кабинет показанията. На място е осигурен излолатор, а линейката на летището е оборудвана.

Общинските лечебни заведения са получили указания да се снабдят с дезинфектанти, съобщи д-р Калин Калинов.  Община Пловдив търси да купи и маски, които да им предостави. 

Властите са категорични, че не бива да има паника и призовават за лична дисциплина. Превантивно се препоръчва ограничаването на масовите мероприятия, а всеки, който има притеснения и съмнения - да си направи бърз тест за обикновен грип. 

Щабът ще заседава всяка седмица, като следващото заседание ще е на 4 март.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ремонтираният участък на Рогошко шосе е отворен

Отворен за движение е ремонтираният участък от Рогошко шосе. Положен е нов асфалт, отводняване на трасето, ново осветление. Реконструкцията започна през февруари и обхваща 1/4  от целия път, за който беше отпуснат аванс от от 2 милиона лева от бюджета на община Пловдив.   За цялото трасе са необходими още 12 милиона, които не са налични,..

публикувано на 10.05.24 в 15:25

Юбилейното "Вино и гурме" започна с Дионисово шествие

С традиционното Дионисово шествие започна и тази година 10-то юбилейно издание на фестивала "Вино и гурме". Бог Дионис, придружен от кмета на Пловдив Костадин Димитров и председателя на Съвета по туризъм Любозар Фратев, поведоха шествието, което под звуците на българска ръченица премина през главната улица и стигна до площада пред Туристическия..

публикувано на 10.05.24 в 13:55

Пиян без книжка залови полицията в с. Кръстевич

Млад шофьор е заловен да кара пиян и без книжка в хисарското село Кръстевич, а двама дрогирани водачи бяха засечени в Пловдив. Полицейските служители извършили проверка на лек автомобил „Мазда“, управляван от 20-годишен водач. На място било установено, че водачът не притежава шофьорска книжка, а пробата му с драгчек отлеча близо 2 промила..

публикувано на 10.05.24 в 11:46

Ремонтът на мост в Пазарджик се отлага

Ремонтът на един от основните мостове на река Марица в Пазарджик се отлага, съобщи кметът на общината Петър Кулински. Причината за това , според него, са политическите трусове в страната.  Съоръжението, което поема трафика от автомобили от и към родопската част на региона, е  силно амортизирано. Според специалистите, мостът е с подкопани основи и..

публикувано на 10.05.24 в 10:44

Започва Празникът на Златоградското чеверме

С богата програма се отбелязва Празникът на Златоградското чеверме. Празникът ще започне тази вечер с шоу програма на комика Шкумбата и с участието на танцова формация „Елика“.  Кулминацията на празника ще бъде в събота, когато на централния градски парк отново ще бъде представено автентично приготвяне на чеверме и традиционни златоградски ястия...

публикувано на 10.05.24 в 10:18